15/06/2021 15/06/2021 Η Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου υπήρξε ένα από τα αξιολογότερα μοναστικά συγκροτήματα του ορθοδόξου κόσμου και συνέβαλε ουσιαστικά στην πνευματική και εθνική αναγέννηση της Ελλάδας, μέσα από τα έργα που ανέλαβε για τη παιδεία του υπόδουλου Γένους, μεταξύ των οποίων υπήρξε και η ίδρυση της Αθωνιάδας Ακαδημίας το 1749. Η Αθωνιάδα υπήρξε το σημαντικότερο εκπαιδευτικό...
15 Ιουνίου, 2021 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2021 - 22:18

Η παλαιά Αθωνιάδα Ακαδημία

Διαδώστε:
Η παλαιά Αθωνιάδα Ακαδημία

Η Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου υπήρξε ένα από τα αξιολογότερα μοναστικά συγκροτήματα του ορθοδόξου κόσμου και συνέβαλε ουσιαστικά στην πνευματική και εθνική αναγέννηση της Ελλάδας, μέσα από τα έργα που ανέλαβε για τη παιδεία του υπόδουλου Γένους, μεταξύ των οποίων υπήρξε και η ίδρυση της Αθωνιάδας Ακαδημίας το 1749.

Η Αθωνιάδα υπήρξε το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα για το υπόδουλο Γένος, και από την οποία προήλθαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ρήγας Φεραίος, άγιος Αθανάσιος Πάριος. Σχολάρχης της στην περίοδο της πιο μεγάλης ακμής της ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρις. Δίδαξαν οι μεγαλύτεροι λόγιοι της εποχής Σέργιος Μακραίος, Ιωάννης Πέζαρος, Παναγιώτης Παλαμάς, ο μάρτυς επίσκοπος Πλαταμώνος Διονύσιος, Κυπριανός ο Κύπριος κ.ά.

Η Μονή ακόμα και σήμερα επιδεικνύει ενδιαφέρον για τη διάσωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της παλαιάς Αθωνιάδας Ακαδημίας, έχει ήδη εκπονήσει μελέτες συντήρησης και μερικής αναστήλωσης τις οποίες ακολούθησαν ανασκαφικές εργασίες, στερεώσεις ερειπίων και συντήρηση τμήματος της παλαιάς Αθωνιάδας Ακαδημίας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Η Μονή Βατοπαιδίου είχε διοργανώσει Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα το 1999 για τα 250 χρόνια από της ιδρύσεώς της με τον τίτλο «Αθωνιάς Ακαδημία – 250 έτη από της ιδρύσώς της».

Για τα Πρακτικά της Ημερίδας

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων