27/01/2020 27/01/2020 Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σήμερα στην ιστορική Ιερά Μονή Ρουσάνου, η οποία είναι μία από τις έξι που λειτουργούν στη Μοναστική Πολιτεία των Μετεώρων και βρίσκονται πάνω στους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα. Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε μία μεγάλη ευλογία, την Ιερά εικόνα (πιστό αντίγραφο) της Παναγίας της Παραμυθίας που κόμισε ο...
27 Ιανουαρίου, 2020 - 18:37
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2020 - 21:26

Η Παναγία η Παραμυθία “φώτισε” τα Μετέωρα

Διαδώστε:
Η Παναγία η Παραμυθία “φώτισε” τα Μετέωρα

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σήμερα στην ιστορική Ιερά Μονή Ρουσάνου, η οποία είναι μία από τις έξι που λειτουργούν στη Μοναστική Πολιτεία των Μετεώρων και βρίσκονται πάνω στους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε μία μεγάλη ευλογία, την Ιερά εικόνα (πιστό αντίγραφο) της Παναγίας της Παραμυθίας που κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και Βατοπαιδινοί Πατέρες.

Ο επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για τη μεγάλη ευλογία που έδωσε χαρά στο ποίμνιο, ενώ από την πλευρά του ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στην ιστορία της θαυματουργής εικόνας και εκ παραλλήλου ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη για τη φιλοξενία.

“Η Παναγία μας πάντα μας παρηγορεί και πάντα μας σκεπάζει και γι αυτό να την παρακαλούμε και να προσευχόμαστε σε αυτήν. Να μην απογοητευόμαστε διότι πάντα έστω και την τελευταία στιγμή επεμβαίνει θαυματουργικά στη ζωή μας”, είπε ο Γέροντας Εφραίμ

Αποστολή Μετέωρα

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Η Ιστορία της Μονής 

Η Μονή Ρουσάνου είναι χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται στα Μετέωρα. Είναι ένα από τα έξι που συνεχίζουν να είναι ενεργά στα Μετέωρα, τα οποία από το 1988 συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Δεν είναι γνωστό γιατί ονομάστηκε Ρουσάνου, με πιθανότερη θεωρία να πήρε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή του βράχου ή τον κτήτορα του πρώτου ναού. Ο βράχος ήταν γνωστός ως βράχος του Ρουσάνου ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν οι κτήτορες Ιωάσαφ και Μάξιμος, οι οποίοι έχτισαν ξανά την τότε ερειπωμένη μονή. Το 1545 ανακατασκεύασαν το καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τιμά και την Αγία Βαρβάρα. Η μονή παρήκμασε τον 19ο αιώνα και έγινε ερημητήριο της μονής Βαρλαάμ. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 1980 και σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

Η μονή καταλαμβάνει όλο το πλάτωμα στην κορυφή του βράχου όπου βρίσκεται. Είναι τριώροφη, με το καθολικό, το αρχονταρίκι και κελιά στο ισόγειο, και κελιά και βοηθητικούς χώρους στους άλλους ορόφους. Το καθολικό είναι σταυροειδής αγιορείτικου τύπου ναός με λιτή (νάρθηκας με τρούλο) αγιογραφημένος το 1560. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται με σκάλα και δύο γέφυρες, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1930 στη θέση παλαιότερης ξύλινης γέφυρας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων