17/10/2020 17/10/2020 Επίσκεψη στην έκθεση του έργου «Πέρασμα στο Φως – Ένα ψηφιακό ταξίδι στους Θησαυρούς της Αθωνικής Πολιτείας», η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020. Η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στην έκθεση συνοδευόμενη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον συντονιστή του έργου «Αθωνική...
17 Οκτωβρίου, 2020 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2020 - 21:02

Η ΠτΔ στην έκθεση με τους Θησαυρούς του Αγίου Όρους

Διαδώστε:
Η ΠτΔ στην έκθεση με τους Θησαυρούς του Αγίου Όρους

Επίσκεψη στην έκθεση του έργου «Πέρασμα στο Φως – Ένα ψηφιακό ταξίδι στους Θησαυρούς της Αθωνικής Πολιτείας», η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020.

Η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στην έκθεση συνοδευόμενη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον συντονιστή του έργου «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» Κωνσταντίνο Πατσέα. Η Πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τους Καθηγουμένους των Ιερών Μονών Σίμωνος Πέτρας, Διονυσίου και Παντοκράτορος, καθώς και με τον Διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο.

Η έκθεση «Πέρασμα στο Φως» παρουσιάζει σε ψηφιακή μορφή τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Αγίου Όρους. Προσβάσιμοι πλέον, μέσω της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, οι θησαυροί αυτοί μαρτυρούν την υπερχιλιετή αγιορείτικη ορθόδοξη παράδοση, μεταφέροντας το μήνυμα και την πνευματικότητα του Αγίου Όρους στον σύγχρονο κόσμο. Μέσω διαδραστικών οθονών, ολογραμμάτων, παρουσιάσεων εικονικής πραγματικότητας, τρισδιάστατων προβολών και ψηφιακών περιηγήσεων, μέρος των ψηφιοποιημένων αυτών κειμηλίων «ζωντανεύει», δίνοντας στους επισκέπτες της έκθεσης τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία της μακραίωνης ιστορικής παράδοσης, καθώς και της καθημερινότητας της Αθωνικής Πολιτείας.

 

«Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός»: Για πρώτη φορά προσβάσιμη στο κοινό

Στην έκθεση «Πέρασμα στο Φως», το κοινό έρχεται σε μία πρώτη επαφή με το μοναδικό έργο ψηφιοποίησης των κειμηλίων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός». Πρωτοβουλία και δημιούργημα της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» φέρνει στο φως χιλιάδες ψηφιοποιημένα κειμήλια και αντικείμενα υψηλής πολιτιστικής αξίας, στοχεύοντας να καταστήσει την Παγκόσμια Κοινότητα κοινωνό του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πολιτισμού.

Το μοναδικό έργο της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού», που πραγματοποιήθηκε σε διάρκεια τεσσάρων ετών με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) περιλαμβάνει σε ψηφιοποιημένη μορφή χειρόγραφους κώδικες, παλαίτυπα, έγγραφα, εξαίρετα έργα τέχνης, αντικείμενα ειδικών συλλογών, τρισδιάστατα μοντέλα μνημείων όπως ο σεπτός ναός του Πρωτάτου και η Τράπεζα της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, ψηφιακές παρουσιάσεις Ιερών Μονών, ειδικές ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού και ψυχοφελούς περιεχομένου. Επίσης, αξιοποιήθηκε η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης «moodle» για την δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Ο Γέρων Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, Εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας και Υπεύθυνος του έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού δήλωσε: «Το έργο της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού που παρουσιάζεται μέσω της έκθεσης «Πέρασμα στο Φως» αποτελεί παρακαταθήκη της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους που ανοίγεται πλέον σε όλη την οικουμένη, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Καλούμε όλο τον κόσμο -αλλά ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους- να αγκαλιάσουν αυτό το έργο, έχοντας την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν την ιστορική αλλά και τη ζώσα πνευματική και πολιτισμική παράδοση του Αγίου Όρους».

Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός αποτελεί ένα Πνευματικό αντίδωρο του Αγίου Όρους προς τις ανάγκες της κοινωνίας και κυρίως προς τους νέους, οι οποίοι έχουν νέους διαύλους και τρόπους επικοινωνίας μέσω του ψηφιακού κόσμου. Ο τεράστιος αυτός πλούτος πολιτιστικής κληρονομιάς διαφυλάσσεται πλέον σε ένα εκτεταμένο αποθετήριο χιλιάδων ψηφιοποιημένων αντικειμένων, στο οποίο το κοινό μπορεί να περιηγηθεί μέσω της ιστοσελίδας mountathos.org.

 

Στο βίντεο ομιλούν οι Πατέρες και οι συντελεστές του έργου:

Αρχιμανδρίτης Τύχων – Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα
Γέρων Νικόδημος – Μοναχός Αγιοπαυλίτης
Γέρων Συμεών – Διονυσιάτης (Πρωτεπιστάτης)
Γέρων Θεόφιλος – Ιερομόναχος Παντοκρατορινός
Κωνσταντίνος Πατσέας – Συντονιστής Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού
Σπύρος Μάντζαρης – Υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Ψ.Κ.
Κρίτων Χρυσοχοΐδης – Βυζαντινολόγος, Υπεύθυνος Τεκμηρίωσης Α.Ψ.Κ.

 

Η έκθεση «Πέρασμα στο Φως» πραγματοποείται στο Νέο Εκθεσιακό χώρο (επίπεδο Σκαλκώτα) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μόνο για εννέα ημέρες, κατά το διάστημα 16-24 Οκτωβρίου 2020. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Πέρασμα στο Φως» και την εξασφάλιση δωρεάν δελτίων εισόδου στην ιστοσελίδα: perasmastofos.gr.

 

Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00 – 18:00 & Σάββατο: 10:00 – 14:00

 

Τηλεφωνικά

Στο 210 728 2333 κατά τις ανωτέρω ώρες λειτουργίας των ταμείων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στο πλαίσιο αποφυγής δημιουργίας συγχρωτισμού, κάθε δελτίο εισόδου αφορά σε περιήγηση σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα επίσκεψης στην έκθεση «Πέρασμα στο Φως», για ομάδες επισκεπτών μέχρι 8 ατόμων και για μέγιστο διάστημα περιήγησης 30 λεπτών.

Όλος ο διαδραστικός τεχνολογικός εξοπλισμός απολυμαίνεται μετά από την περιήγηση κάθε ομάδας επισκεπτών.

Η χρήση μάσκας και η τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση, όπως και κατά την είσοδο και έξοδο του κοινού σε αυτήν. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις υποδείξεις των υπευθύνων του χώρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων