08/07/2022 09/07/2022 Από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται  το Παγκόσμιο συνέδριο τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας, το οποίο διοργανώνουν ο καθηγητής Τυπογραφίας Κλήμης Μαστορίδης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο καθηγητής Τυπογραφίας Γεράσιμος Λεωνίδας από το Πανεπιστήμιο Reading του Λονδίνου και ο Karel van der Waarde από τη Σχολή Basel School of Design στην Ελβετία....
08 Ιουλίου, 2022 - 19:14
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2022 - 14:54

«Ιερατικόν Θεία Λειτουργία» της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου – Ένα γεγονός στον κόσμο της τυπογραφίας

Διαδώστε:
«Ιερατικόν Θεία Λειτουργία» της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου – Ένα γεγονός στον κόσμο της τυπογραφίας

Από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται  το Παγκόσμιο συνέδριο τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας, το οποίο διοργανώνουν ο καθηγητής Τυπογραφίας Κλήμης Μαστορίδης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο καθηγητής Τυπογραφίας Γεράσιμος Λεωνίδας από το Πανεπιστήμιο Reading του Λονδίνου και ο Karel van der Waarde από τη Σχολή Basel School of Design στην Ελβετία.

  • Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr

 

Ένα από τα αντικείμενα ενδιαφέροντος του συνεδρίου ήταν η έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, «Ιερατικόν Θεία Λειτουργία». Κατά την προετοιμασία αυτής της έκδοσης, οι μοναχοί του τυπογραφικού εργαστηρίου της Μονής, σε συνεργασία με τον Μανώλη Βελιτζανίδη, διευθυντή των εκδόσεων Ίνδικτος, προσπάθησαν να συνδυάσουν τον θησαυρό των βυζαντινών χειρογράφων με τα καλύτερα επιτεύγματα της κλασικής τυπογραφίας. Η εξαιρετική ελληνική γραμματοσειρά Αντιγόνη του διάσημου Ολλανδού τυπογράφου του 20ου αιώνα Jan Van Krimpen αναδημιουργήθηκε ψηφιακά ειδικά για την έκδοση αυτή από την ομάδα της ρωσικής εταιρείας Paratype.

 

 

Η Alexandra Korolkova, καλλιτεχνική διευθύντρια της Paratype, η οποία εργάστηκε για την αναδημιουργία της γραμματοσειράς και συμμετείχε στο σχεδιασμό ολόκληρου του βιβλίου, προσκλήθηκε στην Θεσσαλονίκη από τη Ρωσία για να μιλήσει  σχετικά με το έργο. Η εισήγησή της με τίτλο: «Οι περιπέτειες της Αντιγόνης στην Ελλάδα και τη Ρωσία» πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου στην Α’ αίθουσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου.

 

 

Η έκδοση της Θείας Λειτουργίας – η ιστορική γραμματοσειρά της, ο σχεδιασμός των σελίδων της, η εικονογράφηση και η βιβλιοδεσία της – απέσπασε επαινετικά σχόλια και θεωρήθηκε ως γεγονός άξιο της προσοχής της παγκόσμιας τυπογραφικής κοινότητας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων