23/06/2022 23/06/2022 Κυκλοφόρησε ο Γ΄ τόμος (Ιούνιος-Αύγουστος) από το τετράτομο «ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΝ ΔΟΞΑΣΤΙΚΑΡΙΟΝ» στο οποίο περιέχονται Δοξαστικά των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, των εορταζομένων Αγίων του όλου ενιαυτού, του Τριωδίου, του Πεντηκοσταρίου, καθώς και τα Εωθινά, τα Δογματικά Θεοτοκία, και ορισμένα Απολυτίκια και Ιδιόμελα. Συγγραφέας είναι ο Ιερομόναχος Θεοφάνης Βατοπαιδινός. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η μελοποίησή του...
23 Ιουνίου, 2022 - 15:05
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 - 15:06

Κυκλοφόρησε το Βατοπαιδινό Δοξαστικάριο, Τόμος Γ’ (Ιούνιος – Αύγουστος)

Διαδώστε:
Κυκλοφόρησε το Βατοπαιδινό Δοξαστικάριο, Τόμος Γ’ (Ιούνιος – Αύγουστος)

Κυκλοφόρησε ο Γ΄ τόμος (Ιούνιος-Αύγουστος) από το τετράτομο «ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΝ ΔΟΞΑΣΤΙΚΑΡΙΟΝ» στο οποίο περιέχονται Δοξαστικά των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, των εορταζομένων Αγίων του όλου ενιαυτού, του Τριωδίου, του Πεντηκοσταρίου, καθώς και τα Εωθινά, τα Δογματικά Θεοτοκία, και ορισμένα Απολυτίκια και Ιδιόμελα.

Συγγραφέας είναι ο Ιερομόναχος Θεοφάνης Βατοπαιδινός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η μελοποίησή του από τον ιερομόναχο Θεοφάνη Βατοπαιδινό ήταν καθαρά λόγος λειτουργικός: η χρονική διάρκεια, η διατήρηση των μουσικών θέσεων και φράσεων των παλαιοτέρων και ο εμπλουτισμός των υπαρχόντων μελοποιημένων ακολουθιών με αυτές της Θεοτόκου, των Βατοπαιδινών και άλλων Αγίων που τιμώνται με την τέλεση αγρυπνιών ή πανηγύρεων στο Άγιον Όρος.

Στηρίχθηκε στις μεθόδους εκείνες που προηγήθηκαν στην μακραίωνη ψαλτική παράδοση, χωρίς την επιδίωξη νεωτερισμών και αλλοίωσης των παραδεδομένων, με την προσαρμογή τους στις παρουσιαζόμενες κυρίως λειτουργικές ανάγκες τόσο στο Άγιον Όρος όσο και στον κόσμο. Κύριο συνθετικό μέλημα της προσπάθειας αυτής ήταν η κατά το δυνατόν συντόμευση του αργού Δοξασταρίου με την εφαρμογή και προσαρμογή των αργών θέσεων σε συντομότερη μορφή χωρίς να χάνεται η συνέχεια, η ταυτότητα και η αναγνωρισιμότητά τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το «πανηγυρικόν» των συνθέσεων με γνώμονα τα έργα των παλαιοτέρων διδασκάλων (Ιακώβου Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος) και την προϋπάρχουσα αγιορειτική μουσική παράδοση, προφορική και γραπτή (μέλη Ματθαίου και Σπυρίδωνος των Βατοπαιδινών).

Με την έκδοση του Γ΄ Τόμου ολοκληρώνεται η έκδοσις του τετράτομου έργου «Βατοπαιδινόν Δοξαστικάριον» του Ιερομονάχου Θεοφάνη Βατοπαιδινού.

εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τον Α΄ Τόμο πατήστε εδώ

εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τον Β΄ Τόμο πατήστε εδώ

εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τον Δ΄ Τόμο πατήστε εδώ

Συγγραφέας: Ιερομόναχος Θεοφάνης Βατοπαιδινός

Κατηγορία: Mουσικές εκδόσεις – Ψηφιακοί δίσκοι – CD ROM

Α΄ Έκδοση, 2016

Αριθμός σελίδων 649

Σχήμα 17 x 24

Τιμή 20 ευρώ (+ ταχυδρομικά)

Βιβλιοδεσία Καλλιτεχνική σκληρή

ISMN: 979-0-9016026-9-4

SET: 979-0-9016026-2-5

Παραγγελίες: τηλ. 23778 88087 (8:00-13:00), 23778 88094 (15:00-17:30)

e-mail: [email protected]

Για παραγγελίες πατήστε εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων