10/12/2019 10/12/2019 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της μουσικολογικής επιστημονικής εσπερίδας με θέμα Ματθαίος Βατοπαιδινός: Βιογραφία, Εργογραφία, Μουσικολογική Σχόλια, ενταγμένη στη μουσική εκδήλωση με τον ευρύτερο τίτλο: Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774-1849) 170 χρόνια από τη κοίμηση του τα οποία λαμβάνουν χώρα στο θέατρο Παλλάς επί της Βουκουρεστίου. Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα μελοποιήματα...
10 Δεκεμβρίου, 2019 - 17:53
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2019 - 18:58

Με επιτυχία η Μουσική Εσπερίδα και Εκδήλωση- Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774-1849)

Διαδώστε:
Με επιτυχία η Μουσική Εσπερίδα και Εκδήλωση- Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774-1849)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της μουσικολογικής επιστημονικής εσπερίδας με θέμα Ματθαίος Βατοπαιδινός: Βιογραφία, Εργογραφία, Μουσικολογική Σχόλια, ενταγμένη στη μουσική εκδήλωση με τον ευρύτερο τίτλο: Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774-1849) 170 χρόνια από τη κοίμηση του τα οποία λαμβάνουν χώρα στο θέατρο Παλλάς επί της Βουκουρεστίου.

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα μελοποιήματα του Ματθαίου Βατοπαιδινού με ερμηνείες καταξιωμένους Πρωτοψάλτες και βυζαντινούς χορούς.

Την αυλαία των εργασιών άνοιξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μέγιστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ και ακολούθησαν οι μουσικολογικές εισηγήσεις. Το λόγο πρώτος έλαβε ο Αχιλλέας Χαλδαιακης, Καθηγητής Μουσικολογίας και Ψαλτικής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Ματθαίος Βατοπαιδινος, (1774-1849): ο εν μουσικοίς παρρησιαστικος”.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Γεώργιος Κωνσταντίνου, δε. Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, “Ματθαίος Βατοπαιδινος: Μεταξύ παλαιάς και νέας μεθόδου. Ένας πολύτιμος οδηγός Ψαλτικής” και τελευταίος ομιλητής ο Κωνσταντίνος Λαναράς, Μsc Μουσικολογίας, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: ” Δοξαστάριο Αποστίχων,-Πανηγυρική: η μελοποιητική δεινότητα του Ματθαίου Βατοπαιδινού”.

Την επιστημονική εσπερίδα συντονίζει ο Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας και Πρωτοψάλτης.

Παρόντες στην Εσπερίδα είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Κωνσταντίνος Πολίτης, οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι:Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, Μπαλαγιώργος Δημήτριος, Γρηγόριος Αναστασίου Μιχαήλ Στρουμπάκης, Οφικιάλιοι Πρωτοψάλτες, μεταξύ των οποίων Θεόδωρος Βασιλικός, Φώτης Κετσετζής, Γεώργιος Ρεμούνδος, Γιώργος Δεμελής, οι εκλεκτοί Πρωτοψάλτες: Άκης Λιλιόπουλος, Δημήτρης Γαλάνης, Ιωάννης Χασανίδης, Μιχαήλ Ζάμπας, Ανδρέας Ιωακείμ, Κωνσταντίνος Σιάχος, πολλοί κληρικοί, ιεροψάλτες και φιλόμουσοι και κυρίως φοιτητές και σπουδαστές της ψαλτικής τέχνης.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης, Γιώργος Φερδής

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων