17/10/2020 17/10/2020 Κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας επί τη μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής. Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ ανέφερε πως η παρουσία του Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου ως προσκεκλημένου για την πανήγυρη του Αγίου Ευδοκίμου καθώς και η παρουσία του Μητροπολίτου...
17 Οκτωβρίου, 2020 - 23:15
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2020 - 23:34

Συνοδικό πανήγυρης Αγ. Ευδοκίμου – Μεγάλη χαρά για τη Βατοπαιδινή αδελφότητα

Διαδώστε:
Συνοδικό πανήγυρης Αγ. Ευδοκίμου – Μεγάλη χαρά για τη Βατοπαιδινή αδελφότητα

Κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας επί τη μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής. Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ ανέφερε πως η παρουσία του Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου ως προσκεκλημένου για την πανήγυρη του Αγίου Ευδοκίμου καθώς και η παρουσία του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου αποτελούν ιδιαίτερη ευλογία και χαρά για την Βατοπαιδινή Αδελφότητα.

«Η παρουσία του Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου με τη τιμία Συνοδία του από τα Άγια Μετέωρα αποτελούν απαρχή νέων πνευματικών σχέσεων με το Άγιον Όρος, όπως την εποχή του αγίου Ιωάσαφ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γέρων Εφραίμ.

Ο Καθηγούμενος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία να βρίσκεται στη Μονή ολόκληρο το ιερό λείψανο του αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού, ενώ παρατήρησε πως αποτελεί μία ιερά απόδειξη ότι το Άγιον Όρος παράγει Αγίους σε όλες τις εποχές, επωνύμους και ανωνύμους, χάρις τους πνευματικούς αγώνες τους.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος εξέφρασε για μία ακόμα φορά την ευχαριστία του προς τον Γέροντα Εφραίμ για την ευλογία που του δόθηκε να βρεθεί στην πανήγυρη του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού, αλλά και να συναντήσει από κοντά και να γνωρίσει τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την εορτή του Αγίου Ευδοκίμου τόνισε πως το Άγιον Όρος έχει κάτι το διαφορετικό από τα άλλα μοναστικά κέντρα και τις μονές, καθώς όλα τα μοναστήρια στον ορθόδοξο κόσμο προσμένουν από το Άγιον Όρος και μόνο η παρουσία ενός αγιορείτη αποτελεί μεγάλη ευλογία.

Ο κ. Θεόκλητος σημείωσε ότι η σχέση των Αγίων Μετεώρων με το Άγιον Όρος σήμερα βαθαίνει και ενδυναμώνεται χάρις την παρουσία του Γέροντα ως πνευματικού της Αδελφότητας της Ι.Μ. Ρουσσάνου.

Ευχήθηκε δε ο Θεός να χαρίζει υγεία πνευματική και σωματική στην Αδελφότητα, στους λοιπούς πατέρες και στους προσκυνητές δια πρεσβειών του εορταζομένου Αγίου. Η ανεύραση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ευδοκίμου σε καιρούς δύσκολους για τον Ορθόδοξο Μοναχισμό, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, αποτελεί απόδειξη της σημασίας και της αξίας του Μοναχισμού, ως εργαστήρι αγιότητος. Ο κ. Θεόκλητος δόξασε τον Θεό που υπάρχουν αγιορείτες άγιοι, σε κάθε εποχή, ιδιαίτερα δε στις μέρες μας, που μας στηρίζουν στον πνευματικό αγώνα.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού στη συνέχεια, σε επίρρωση των όσων αναφέρανε ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος και ο Γέρων Εφραίμ, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του κ. Θεοκλήτου και της Συνοδίας του και ευχήθηκε ο άγιος Ευδόκιμος να πληρώσει τους κόπους του Σεβασμιωτάτου και των Μετεωριτών Πατέρων.

Τέλος ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου εξέφρασε τη χαρά του ιδίου και των λοιπών πατέρων για την παρουσία τους στο Άγιον Όρος και στη Μονή του Βατοπαιδίου συνοδεύοντας τον Μητροπολίτη τους. Είναι μεγάλη ευλογία δε, σημείωσε, ότι οι σύνδεσμοι των Μετεώρων και του Αγίου Όρους είναι παλαιοί, όχι μόνο με την εφταετή διαμονή του αγίου Ιωάσαφ, ιδρυτού του Μεγάλου Μετεώρου, στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, αλλά και γιατί ο άγιος Ιωάσαφ μετέφερε το αρχαίο τυπικό της Μονής του Βατοπαιδίου στα Άγια Μετέωρα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων