22/04/2021 22/04/2021 Μια σπουδαία δωρεά έκανε η Δημοκρατία της Σερβίας στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, καθώς με πρωτοβουλία του προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το σερβικό κράτος πλήρωσε εξ ολοκλήρου τα απαιτούμενα χρήματα για την αποκατάσταση του ιερού της Μονής στο Άγιο Όρος («το σέρβικο» μοναστήρι), που καταστράφηκε το 2004 από  πυρκαγιά.  Η δέσμευση του Προέδρου Βούτσιτς από την  χριστουγεννιάτικη επίσκεψή...
22 Απριλίου, 2021 - 10:40
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2021 - 14:01

Μονή Χιλανδαρίου: Αποκατάσταση από το σερβικό κράτος

Διαδώστε:
Μονή Χιλανδαρίου: Αποκατάσταση από το σερβικό κράτος

Μια σπουδαία δωρεά έκανε η Δημοκρατία της Σερβίας στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, καθώς με πρωτοβουλία του προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το σερβικό κράτος πλήρωσε εξ ολοκλήρου τα απαιτούμενα χρήματα για την αποκατάσταση του ιερού της Μονής στο Άγιο Όρος («το σέρβικο» μοναστήρι), που καταστράφηκε το 2004 από  πυρκαγιά. 

Η δέσμευση του Προέδρου Βούτσιτς από την  χριστουγεννιάτικη επίσκεψή του στη Μονή έγινε πράξη.

Ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Μονής Χιλανδαρίου και Υπουργός της Κυβέρνησης, Δρ. Νενάντ Πόποβιτς, ανακοίνωσε πως παραμονές της μεγαλύτερης χριστιανικής εορτής του Πάσχα, επισκέφτηκα την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου και διασφάλισα ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση ενός από τα παλαιότερα και πιο πολύτιμα σερβικά ιερά συνεχίζονται με τον καλύτερο τρόπο. «Όταν επισκέφθηκα τη Χιλανδαρίου μαζί με τον Πρόεδρο Βούτσιτς (Vučić) για τα Χριστούγεννα, ο Πρόεδρος υποσχέθηκε στον ηγούμενο Μεθόδιο και στους αδελφούς της Μονής ότι η Δημοκρατία της Σερβίας θα πλήρωνε εξ ολοκλήρου τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποκατάσταση του μοναστηριού. Αυτή η υπόσχεση έχει εκπληρωθεί, δήλωσε ο Υπουργός της Κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Μια πυρκαγιά που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2004 «κατάπιε» το βόρειο μισό του μοναστηριού. Έξι καταλύματα από τα συνολικά εννέα κάηκαν. Ήταν μια φωτιά πιο καταστροφική από τη φωτιά στη Νοτρ Νταμ. Δόξα τω Θεώ, κανείς δεν σκοτώθηκε, ενώ ούτε ο θησαυρός ούτε η εκκλησία υπέστησαν ζημιές. Από τον 14ο αιώνα, δεν υπήρξαν τόσο μεγάλα έργα στο Χιλανδάρι», υπενθύμισε ο υπουργός Πόποβιτς.

«Η Μονή Χιλανδαρίου είναι ένα σερβικό ίδρυμα, που έχει αδιάκοπη συνέχεια από το 1198. Η υποστήριξη προς τη Μονή είναι υποστήριξη για τη διατήρηση της ιστορίας μας και της μνήμης των αιώνων διάρκειας του σερβικού κράτους και της Εκκλησίας. Είναι, επίσης, υποστήριξη για το μέλλον μας, το οποίο χτίζουμε αναπτυσσόμενοι ως μια σύγχρονη, επιτυχημένη και δημοκρατική κοινωνία, αλλά πάνω στους σταθερούς πυλώνες της Ορθόδοξης πίστης μας και της μεγάλης κρατικής ιδέας ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου σερβικού κράτους, που χτίστηκε από μεγάλους ηγέτες. Και ο καθένας από αυτούς, όποτε επέστρεφε στο Χιλανδάρι, και όποτε βοήθησε το Χιλανδάρι, έχτισε μια ισχυρή, ελεύθερη και επιτυχημένη Σερβία. Αυτό είναι και το όραμα του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Aleksandar Vučić)», κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: innovacije.gov.rs

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων