16/05/2020 16/05/2020 Για το Ιερό Μυστήριο της εξομολόγησης μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός στην διαδικτυακή σύναξη που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά με εγγεγραμμένους από Αμερική, Ολλανδία, Κύπρο, Αμερική, Ρωσία και άλλες ορθόδοξες χώρες. Ο Γέροντας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Εκκλησία που όπως είπε είναι νοσοκομείο με θεραπευτή το Χριστό. “Η Εκκλησία μας δίνει τη δύναμη και την...
16 Μαΐου, 2020 - 11:49
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2020 - 12:52

“Ο άνθρωπος που εξομολογείται γεύεται την παρουσία του Χριστού”

Διαδώστε:
“Ο άνθρωπος που εξομολογείται γεύεται την παρουσία του Χριστού”

Για το Ιερό Μυστήριο της εξομολόγησης μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός στην διαδικτυακή σύναξη που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά με εγγεγραμμένους από Αμερική, Ολλανδία, Κύπρο, Αμερική, Ρωσία και άλλες ορθόδοξες χώρες.

Ο Γέροντας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Εκκλησία που όπως είπε είναι νοσοκομείο με θεραπευτή το Χριστό.

“Η Εκκλησία μας δίνει τη δύναμη και την ελπίδα να ζωοποιηθούμε και για να οδηγηθεί κανείς στον αγιασμό ωστόσο ο άνθρωπος πρέπει να συμμετέχει στα μυστήρια της εκκλησίας όπως αυτό της της εξομολογήσεως και να μετανοεί.”

“Η αυτογνωσία οδηγεί στην θεογνωσία έλεγε ο άγιος Νεόφυτος ο έγκλειστος”, τόνισε ο Γέροντας Εφραίμ και σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά η εξομολόγηση.

“Η δικαιολογία δεν έχει σχέση με την ταπείνωση και τη μετάνοια άλλωστε αναμάρτητος είναι μόνο ο Χριστός και καταχάρην η Θεοτόκος διότι ο άνθρωπος κρατά τη μεταπτωτική κληρονομιά τη δυσωδία της αμαρτίας και η εξομολόγηση βοηθά στην απελευθέρωση.”

Αναφερόμενος μάλιστα ο Γέροντας στη σχέση του πνευματικού και του καθενός από εμάς είπε ότι “ο πνευματικός μας μιλά εν ονόματι Ιησού Χριστού και το θαύμα της εξομολόγησης είναι ότι ο άνθρωπος φωτίζεται στην εξομολόγηση και αποχωρεί εν ετέρα μορφή.”

“Στην εξομολόγηση ανοίγουμε την καρδιά μας, είπε ο γέροντας και η καρδιά μας ελαφρύνεται όταν τα πούμε στην εξομολόγηση και όχι στους φίλους μας.

Ο άνθρωπος που εξομολογείται γεύεται τη χάρη του Πανάγιου πνεύματος και την παρουσία του Χριστού μας, σημείωσε, για αυτό ο κόσμος πρέπει να εξομολογείται να τα λέει όλα όσα τον βαραίνουν να μην ντρέπεται να τα εξομολογείται αλλά να ντρέπεται να τα κάνει.

“Πρέπει να προσπαθούμε στην κάθαρση της καρδιάς η οποία αρχίζει από την εξομολόγηση και την συντριβή. Τον πνευματικό μας τον αγαπάμε αλλά να τον βλέπουμε ως ταπεινό διακονητή” ξεκαθάρισε.

“Μέσα στην Εκκλησία ολοκληρωνόμεθα και χτυπούμε τα πάθη μας διότι οι περισσότεροι είμαστε αιχμαλωτισμένοι στα πάθη μας. Ποιος είναι άξιος να μεταλάβει; ρώτησε ο Γέροντας , κανείς. Δεν είμαστε άξιοι να κοινωνούμε αλλά κοινωνούμε για να γίνουμε άξιοι.”

Όλη την ομιλία του γέροντα αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις που δέχθηκε ,θα μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο διαδικτυακό περιοδικό Πεμπτουσία και στο πρακτορείο Ορθοδοξία τη Δευτέρα την Τρίτη και την Τετάρτη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων