28/08/2019 29/08/2019 Σήμερα Τετάρτη 15/28 Αυγούστου εορτάζεται σε ολόκληρο το Άγιον Όρος η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιδιαιτέρως στο Πρωτάτο, στη Μονή Ιβήρων που είναι και η κύρια πανήγυρις της Μονής αλλά και στη Μονή Βατοπαιδίου που όπως αναφέρει η παράδοση το Καθολικό της Μονής μέχρι και το 10ο αιώνα ήταν αφιερωμένο στην κοίμηση της Παναγίας μας....
28 Αυγούστου, 2019 - 13:39
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2019 - 11:22

Ο «Θρόνος» της Παναγίας έχει την τιμητική του

Διαδώστε:
Ο «Θρόνος» της Παναγίας έχει την τιμητική του

Σήμερα Τετάρτη 15/28 Αυγούστου εορτάζεται σε ολόκληρο το Άγιον Όρος η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιδιαιτέρως στο Πρωτάτο, στη Μονή Ιβήρων που είναι και η κύρια πανήγυρις της Μονής αλλά και στη Μονή Βατοπαιδίου που όπως αναφέρει η παράδοση το Καθολικό της Μονής μέχρι και το 10ο αιώνα ήταν αφιερωμένο στην κοίμηση της Παναγίας μας.

Ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης († 14/27 Φεβρουαρίου 1998) έλεγε για τη Μονή Βατοπαιδίου: «Παναγία μου, εάν το Άγιον Όρος είναι το περιβόλι σου· το Βατοπαίδι, είναι ο Θρόνος σου».

Η Θεία Λειτουργία άρχισε σήμερα στις 7 το πρωί και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας, ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Ξενιάς αρχιμ. Νεκτάριος Υφαντής ο προϊστάμενος του Μετοχίου της Μονής Πετράκη· Ταξιαρχών Αστερίου Υμηττού, αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός καθώς πλήθος ιερομονάχων και ιεροδιακόνων.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε τον συνονόματό του μοναχό Αλέξιο ο οποίος έλκει μάλιστα την καταγωγή του αφού είναι Έλληνας δεύτερης γενεάς από την Ατλάντα της Αμερικής. Κατά την διάρκεια της χειροτονίας προσφώνησε κατάλληλα το νεοχειροτονούμενο και ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την τιμη και τη χαρα που του έδωσε. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε το μοναστηριακό κέρασμα στο μέγα συνοδικό της Ι. Μ. όπου μίλησαν κατάλληλα για την εορτή της Παναγιάς ο Σεβασμιώτατος και ο γέροντας της Μονής.

Ο Γέροντας μεταξύ άλλων είπε : « Η Παναγία είναι η τροφός και προστάτιδα του Αγίου Όρους, η Οικονόμος και η πραγματική Μητέρα των μοναχών, και πως η επίσκεψη των λαϊκών στο Άγιον Όρος γίνεται έπειτα από πρόσκληση και την ευλογία τη δική Της προσωπικά στον καθένα και πολλοί είναι αυτοί που προτού φύγουν ετοιμάζουν ήδη την επόμενή τους επίσκεψη». Στη συνέχεια ακολούθησε η πανηγυρική τράπεζα.

Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την τιμητική του έχει ο «Θρόνος» της Παναγίας

Το Πάσχα του καλοκαιριού στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων