18/10/2021 18/10/2021 Στο πλαίσιο της λαμπρής πανηγύρεως της Ιεράς Μεγίστης Μονή Βατοπαιδίου επί τη εορτή του Οσίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού, ενός ακόμα Αγιορείτη Αγίου που έζησε σε αυτήν την ιστορική αγιορείτικη Μονή, βρίσκεται στο Άγιον Όρος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος συνοδευόμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Αμαθούντος κ. Νικόλαο και Λύδρας κ. Επιφάνιο και άλλους πατέρες της...
18 Οκτωβρίου, 2021 - 10:23
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2021 - 10:29

Ομιλίες για την αγάπη και την ειρήνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ομιλίες για την αγάπη και την ειρήνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πλαίσιο της λαμπρής πανηγύρεως της Ιεράς Μεγίστης Μονή Βατοπαιδίου επί τη εορτή του Οσίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού, ενός ακόμα Αγιορείτη Αγίου που έζησε σε αυτήν την ιστορική αγιορείτικη Μονή, βρίσκεται στο Άγιον Όρος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος συνοδευόμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Αμαθούντος κ. Νικόλαο και Λύδρας κ. Επιφάνιο και άλλους πατέρες της Μητροπόλεως Λεμεσού.

Παρακολουθήστε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο να ομιλεί στην Τράπεζα της Μονής Βατοπαιδίου υπό το θέμα: “Η αληθινή αγάπη”:

 

 

Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη, οι εορτασμοί ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής με την έξοδο των τιμίων λειψάνων του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού και την τοποθέτησή τους στο κέντρο του καθολικού προς προσκύνηση και αγιασμό των πατέρων και των προσκυνητών. Εν συνεχεία τελείται η ακολουθία του Μικρού Εσπερινού και ακολουθεί η Τράπεζα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός. Ακολούθησε το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής και εν συνεχεία η ακολουθία του όρθρου, όπου και ολοκληρώθηκε η αγρυπνία τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

Ομιλία του Γέροντα Εφραίμ στην Τράπεζα της Μονής

«Ο Χριστός εστίν η ειρήνη ημών»

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ, απευθυνόμενος στους πατέρες και τους προσκυνητές, κατά τη διάρκεια της Τράπεζας στη Μονή, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021, αναφέρθηκε στην παρουσία των πειρασμών στη ζωή του μοναχού, αλλά και κάθε αγωνιζόμενου Χριστιανού, και στην αντιμετώπιση τους με την εν Θεώ αίσθηση, την καθαρότητα της καρδίας και την εσωτερική συντριβή.

Ο Γέρων Εφραίμ τονίζει στον λόγο του προς τους πατέρες και τους προσκυνητές την αξία των δακρύων στην πνευματική ζωή, δακρύων όχι συναισθηματικών, αλλά δακρύων μετανοίας. Απαραίτητη όμως για την αντιμετώπιση των πειρασμών είναι η ειρήνη, η οποία δεν έχει σχέση με την ψυχολογική ηρεμία του ανθρώπου, αλλά ειρήνη είναι η παρουσία του Χριστού εντός μας.

Ο αγωνιστής της Ορθοδόξου πνευματικότητας δεν φαντάζεται, αλλά βιώνει τα άνω. Δυστυχώς σήμερα ο άνθρωπος είναι δέσμιος των επιγείων, είναι μπερδεμένος, ανασφαλής, μελαγχολικοί και απελπισμένοι, ο Χριστιανός όμως καλείται να δείξει ότι το αληθινό νόημα στη ζωή του ανθρώπου είναι ο Χριστός, ο Οποίος είναι παρών, για αυτό και η Εκκλησία μας καλεί να βιώσουμε την παρουσία του Χριστού εντός μας.

Τέλος, ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στην παρουσία του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου και των Επισκόπων Αμαθούντος Νικολάου και Λήδρας Επιφανίου και των Ηγουμένων εκ της Μητροπόλεως Λεμεσού στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, με αφορμή την ανακομιδή των Λειψάνων του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, 12 έτη μετά την κοίμηση του.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων