14/06/2021 14/06/2021 Τελέστηκε σήμερα 1/14 Ιουνίου, με το παλαιό ημερολόγιο, η καθιερωμένη τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος. Την απερχόμενη Λαυριωτική Επιστασία διαδέχτηκε η Βατοπαιδινή Επιστασία με νέο Πρωτεπιστάτη τον Γέροντα Γεώργιο Βατοπαιδινό. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Βασίλης Χάδος/ Ραφαήλ Γεωργιάδης – Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης Τον νέο Βατοπαιδινό Πρωτεπιστάτη Γέροντα Γεώργιο πλαισιώνουν οι αντιπρόσωποι των Ιερών...
14 Ιουνίου, 2021 - 10:33
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2021 - 19:40

Πραγματοποιήθηκε η αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στην Αθωνική Πολιτεία – Ο Γέροντας Γεώργιος Βατοπαιδινός νέος Πρωτεπιστάτης (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πραγματοποιήθηκε η αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στην Αθωνική Πολιτεία – Ο Γέροντας Γεώργιος Βατοπαιδινός νέος Πρωτεπιστάτης (ΦΩΤΟ)

Τελέστηκε σήμερα 1/14 Ιουνίου, με το παλαιό ημερολόγιο, η καθιερωμένη τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος. Την απερχόμενη Λαυριωτική Επιστασία διαδέχτηκε η Βατοπαιδινή Επιστασία με νέο Πρωτεπιστάτη τον Γέροντα Γεώργιο Βατοπαιδινό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Βασίλης Χάδος/ Ραφαήλ Γεωργιάδης – Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Τον νέο Βατοπαιδινό Πρωτεπιστάτη Γέροντα Γεώργιο πλαισιώνουν οι αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών Καρακάλλου Γέροντας Ιωσήφ, Κουτλουμουσίου Γέροντας Φιλόθεος και Σταυρονικήτα Γέροντας Θεοφάνης, σύμφωνα με την τάξη των ορισμένων τετράδων από τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.

Στην τελετή αλλαγής παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, Αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, ο Υποδιοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών καθώς ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Λιμενάρχης Αγίου Όρους, Ευστράτιος Δόντσιος.

Η ομιλία του νέου Πρωτεπιστάτη Γεωργίου Βατοπαιδινού:

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε η νέα επιστασιακή χρονιά που έρχεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες έχοντας στο πλευρό την Ελληνική Πολιτεία για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων της Αθωνικής Πολιτείας και ανήγγειλε την έκτακτη οικονομική βοήθεια λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.

Ακολούθησε αντιφώνηση από τον Γέροντα Νικόδημο Λαυρεώτη ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας στην αποκατάσταση των έργων και αναφέρθηκε στη βοήθεια και συνεργασία από τη πρώτη στιγμή για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μίλησε για την περισσότερη βοήθεια που πρέπει να δωθεί στο Άγιον Όρος και στο σημαντικό πολιτισμικό ρόλο του Αγίου Όρους.

Μετά το πέρας της τελετής η νέα Ιερά Βατοπαιδινή Επιστασία με τους αντιπροσώπους των Ιερών Μονών και τους επίσημους κατευθύνθηκαν στο Συνοδικό της Ιεράς Επιστασίας όπου προσφέρθηκε το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα.

Ακολούθησε η πρώτη Συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας κατά την οποία μοιράστηκαν τα διακονήματα της Ιεράς Κοινότητος.

Τι είναι η Επιστασία;

Η Επιστασία είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Κοινότητας και κατά δεύτερον ασκεί τα λεγόμενα δημαρχιακά καθήκοντα. Επίσης, είναι αυτή που έρχεται σε άμεση επαφή με τα όργανα του κράτους , τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ καταρτίζει και την Ημερήσια Διάταξη κάθε σύναξης της Ιεράς Κοινότητος.

Σύμφωνα με τα θέσμια του Αγίου Όρους κάθε χρόνο την 1 Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο πραγματοποιείται η καθιερωμένη τελετή Εγκαθίδρυσης της Ιεράς Επιστασίας.

Το Τυπικό Εγκαθίδρυσης της Ιεράς Επιστασίας

Γίνεται σύναξη της Ιεράς Κοινότητας και ακολουθεί μικρή τελετή, όπου παρίσταται ο Πρωτεπιστάτης αλλά και αυτός που θα αναλάβει Πρωτεπιστάτης. Ακολούθως διαβάζονται τα τέσσερα γράμματα των Μονών που θα αναλάβουν την Επιστασία.

Τα συγκεκριμένα γράμματα αναφέρουν τα πρόσωπα τα οποία οι Μονές, ορίζουν ότι θα αποτελούν την Επιστασία. Οι Ιερές Μονές μάλιστα όταν ο Πρωτοεπιστάτης είναι δικός τους, τότε έχουν άλλον εκπρόσωπο στη Σύναξη καθώς δεν μπορεί ο Πρωτεπιστάτης να είναι και εκπρόσωπος.

Αφού διαβαστούν τα γράμματα, τα οποία ονομάζονται διοριστήρια, ακολούθως εγείρονται οι ευρισκόμενοι επιστάτες και ο Πρωτεπιστάτης ενώπιον της Συνάξεως και εκεί ο δεύτερος αναφέρει το μήνυμα εκ μέρους της Επιστασίας με το οποίο ευχαριστεί συνήθως τους αντιπροσώπους για τη συνεργασία που είχαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου και ζητούν συγχώρεση για τυχόν παραλείψεις .

Στη συνέχεια ο Πρωτεπιστάτης αφήνει την ράβδο επάνω στο γραφείο μαζί με τους χρυσούς σταυρούς που φοράει και τα τέσσερα μέρη της σφραγίδας. Ένα για κάθε επιστάτη. Την μεν ράβδο την παραλαμβάνει ο πρώτος στη τάξη που είναι ο αντιπρόσωπος της Μεγίστης Λαύρας, τον έναν σταυρό από τους τρεις τον παίρνει ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου μαζί με ένα μέρος της σφραγίδας. Τον δεύτερο τον παίρνει ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Ιβήρων και τον τρίτο ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου. Η σειρά αυτή ορίζεται με βάση την ιεραρχική τάξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Ακολουθεί η κάθοδος όλων μαζί στο ναό του Πρωτάτου. Χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες, ψάλλεται το Άξιον Εστί και εισέρχονται στον Ναό. Εκεί η μεν απερχόμενη Επιστασία βάζει μετάνοια στην εικόνα της Παναγίας και στη συνέχεια βάζουν μετάνοια στο μέσον του Ναού για να ζητήσουν συγχώρεση για τα λάθη τους και επιστρέφουν στη θέση τους.

Ύστερα μπροστά από τον πολυέλαιο παρατάσσονται οι τέσσερις που θα αναλάβουν την Επιστασία. Απέναντι από αυτούς παρατάσσονται οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Μονών (Μεγίστης Λαύρας, Βατοπαιδίου, Ιβήρων και Χιλανδαρίου) τους παραδίδουν την ράβδο και τους σταυρούς και τα κομμάτια της σφραγίδας. Ακολούθως ψάλλονται ορισμένα απολυτίκια από τους ψάλτες και αμέσως μετά μιλάει ο πρώτος στην τάξη αντιπρόσωπος της Μεγίστης Λαύρας όπου απευθύνει σύντομη ομιλία προς τα νέα μέλη της Επιστασίας υπενθυμίζοντας τους ποια είναι τα καθήκοντα τους και δίνει τη ράβδο στο νέο Πρωτεπιστάτη.

Αυτή είναι η διαδικασία με την οποία γίνεται η εγκαθίδρυση και τη συνέχεια παραδίδονται τα τέσσερα κομμάτια της σφραγίδας και οι σταυροί. Από την ώρα εκείνη έχει αναλάβει η νέα Επιστασία.

Γίνεται απόλυση στο Ναό και ακολούθως πραγματοποιείται φωτογράφιση στις σκάλες μπροστά από την αίθουσα συνεδριάσεων. Στη συνέχεια ανέρχονται στην αίθουσα όπου ανταλλάσσονται ευχές με τους επισήμους που παραβρίσκονται στην τελετή.

Μετά την αποχώρηση των επισήμων παραμένουν στην αίθουσα μόνο τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας και στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιείται, μοιράζονται τα διακονήματα όπως για παράδειγμα ποιοι θα είναι οι διακονητές στο ναό του Πρωτάτου, όπως οι ψάλτες, οι εφημέριοι αλλά μοιράζονται και τα διακονήματα που αφορούν την Ιερά Κοινότητα.

Στην ουσία ορίζονται τα διακονήματα των σερντάρηδων. Επίσης στην πρώτη σύναξη ορίζονται και οι γραμματείς. Μετά από αυτό κατευθύνονται στην τράπεζα και αφού αυτή ολοκληρωθεί επιστρέφουν η παλαιά και η νέα Επιστασία στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου υπογράφεται το πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης.

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

Δείτε το φωτογραφικό λεύκωμα από την αλλαγή Επιστασίας:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βλάσης: Η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό της Αθωνικής Πολιτείας

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων