31/08/2020 31/08/2020 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ανταποκρινόμενος σε τιμητική πρόσκληση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ Ναθαναήλ, βρέθηκε αυτές τις μέρες στο Περιβόλι της Παναγίας, προκειμένου να προστεί της κυριωνύμου πανηγύρεως της Μονής, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, με αφορμή της μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως...
31 Αυγούστου, 2020 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2020 - 18:01

Στην Ι. Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης

Διαδώστε:
Στην Ι. Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ανταποκρινόμενος σε τιμητική πρόσκληση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ Ναθαναήλ, βρέθηκε αυτές τις μέρες στο Περιβόλι της Παναγίας, προκειμένου να προστεί της κυριωνύμου πανηγύρεως της Μονής, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, με αφορμή της μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την Τετάρτη 13/26 Αυγούστου επισκέφθηκε κατά την τάξη την Ιερά Επιστασία στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους στις Καρυές, όπου έγινε δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη της Αθωνικής Πολιτείας Γέροντα Παύλο Λαυριώτη και τους Επιστάτες της Ιεράς Κοινότητας Γέροντες Χαρίτωνα Δοχειαρίτη, Σισώη Ξενοφωντινό και Γαβριήλ Εσφιγμενίτη και εφοδιάσθηκε με τα απαραίτητα Κοινοτικά έγγραφα.

Αφού προσκύνησε τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας το «Άξιον Εστί» στον ιστορικό ναό του Πρωτάτου, μετέβη στην Ιερά Μονή των Ιβήρων, γενόμενος δεκτός από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Ναθαναήλ και τους Πατέρες, άνευ επισήμου υποδοχής, λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον covid 19, και προσκύνησε την Παναγία την Πορταΐτισσα στο Παρεκκλήσι της.

Το πρωΐ της Πέμπτης 14/27 Αυγούστου χοροστάτησε στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα προέστη κατά την τάξη της μεταφοράς της θαυματουργού εικόνας της Πορταΐτισσας από το παρεκκλήσι στο Καθολικό. Ακολούθησε ο μικρός Εσπερινός και η τράπεζα και στη συνέχεια η ολονύκτια Αγρυπνία προς τιμήν της Θεοτόκου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά την αγιορειτική τάξη, με την παρουσία και του Διοικητού του Αγίου Όρους κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Με τον Σεβ. κ. Κύριλλο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος, Ηγούμενος της εν Νέα Υόρκη Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, οι Ηγούμενοι των Μονών Μεγίστης Λαύρας Αρχιμ. Πρόδρομος και Ιβήρων Ναθαναήλ, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Βασίλειος, εκπρόσωποι Μονών του Αγίου Όρους κ.α.

Τους ύμνους απέδωσαν στο δεξιό χορό πολυμελής χορεία Πατέρων με επικεφαλής τον ηδύμολπο Ιερομόναχο Αντίπα από το Ιβηριτικό Κελλί της Αγίας Άννης και στον αριστερό χορό χορεία πατέρων με επικεφαλής τους καλλικέλαδους Πατέρες από το Ιβηριτικό Κελλί του Αγίου Νικολάου Τυπογράφου.

Να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας του covid 19 και η Μονή δέχθηκε περιορισμένο αριθμό προσκυνητών κληρικών και λαϊκών.

Το Εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας 15/28ης Αυγούστου τελέσθηκε, κατά την αγιορειτική τάξη ο εσπερινός και το κτιτορικό μνηνόσυνο. Ακολούθησε η επίσημη άφιξη και η υποδοχή της Ιεράς Επιστασίας και της Ιεράς Κοινότητος με επικεφαλής τον Πρώτο και η επίσημη τράπεζα, όπου αντηλάγησαν προσφωνήσεις από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο, τους Ηγουμένους Μεγίστης Λαύρας Αρχιμ. Πρόδρομο και Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ και τέλος από τον Σεβ. κ. Κύριλλο.

Το πρωΐ του Σαββάτου 16/29 Αυγούστου ο Σεβ. κ. Κύριλλος προέστη αρχιερατικού συλλειτούργου στο Καθολικό, συνιερουργούντων των Θεοφιλ. Επισκόπων Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου και Παλμύρας (Πατριαρχείο Αντιοχείας) κ. Ιωάννου, και τέλεσε το κτιτορικό μνημόσυνο των αοιδίμων κτιτόρων της Μονής Βασιλείου και Κωνσταντίνου των Βασιλέων και πάντων των κτιτόρων.

Το εσπέρας ο Σεβ. χοροστάτησε στον εσπερινό του Σαββάτου και το πρωΐ της Κυριακής 17/30 Αυγούστου προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής.

Το εσπέρας της Δευτέρας 18/31 Αυγούστου προέστη της επιστροφής της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταΐτισσας από το Καθολικό στο Παρεκκλήσι, ενώ το πρωΐ της Τρίτης 19/1 Σεπτεμβρίου τέλεσε εκεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ανεχώρησε από το Περιβόλι της Παναγίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων