21/02/2019 21/02/2019 Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας. Μια εξαιρετική έκδοση που μας μεταφέρει στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Το βιβλίο «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» αποτελεί τον κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης που οργάνωσε το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών...
21 Φεβρουαρίου, 2019 - 13:56
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2019 - 13:58

«Το Ημέτερον Κάλλος-Βυζαντινές Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη»

Διαδώστε:
«Το Ημέτερον Κάλλος-Βυζαντινές Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη»

Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας. Μια εξαιρετική έκδοση που μας μεταφέρει στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, γένι
Το βιβλίο «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» αποτελεί τον κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης που οργάνωσε το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών με αφορμή τη συμπλήρωση 50χρόνων λειτουργίας του. Η έκθεση φιλοξενείται στο κτίριο της Μισιρλογλείου Βιβλιοθήκης εντός της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει στο πρώτο του μέρος συνθετικά κείμενα για το μουσειολογικό πρόγραμμα καθώς και τέσσερις μελέτες για την πνευματική φυσιογνωμία, την αρχιτεκτονική, τη μνημειακή ζωγραφική και την τέχνη των φορητών εικόνων της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, γραμμένα αντιστοίχως από την αρχιτέκτονα-μουσειολόγο Δήμητρα Γουργιώτη, και τους βυζαντινολόγους, ομότιμους καθηγητές Ευάγγελο Χρυσό, Γιώργο Βελένη και Ευθύμιο Τσιγαρίδα καθώς και τον βυζαντινολόγο του Υπουργείου Πολιτισμού δρ Νικόλαο Σιώμκο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του βιβλίου, όπου παρατάσσονται λήμματα για τις εικοσιμία εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση, γραμμένα από τους βυζαντινολόγους δρ Κωνσταντίνο Βαφειάδη, δρ Αικατερίνη Κούσουλα, ομότιμη καθηγήτρια Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη, δρ Μελαχρινή Παϊσίδου, δρ Μαγδαληνή Παρχαρίδου δρ Αγγελική Στρατή, δρ Αναστασία Τούρτα, δρ Αλεξάνδρα Τρυφώνοβα, καθηγήτρια Beatrice Dascas, δρ Andreas Rhoby, και την ιστορικό της τέχνης Carmen Roll.

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος
Για τις ανάγκες του καταλόγου ψηφιοποιήθηκαν οι εικόνες από το εξειδικευμένο εργαστήριο Colour Consulting Group με σαρωτή κάθετης αρχιτεκτονικής (Cruse Scanner) υψηλής ανάλυσης, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα να αποδοθούν στο φυσικό τους μέγεθος. Επίσης, με τη χρήση διαδικασιών διαχείρισης ψηφιακού χρώματος (σύμφωνη με το ISO 12647) εξασφαλίστηκε η σωστή αναπαραγωγή τόνων και χρωμάτων στην εκτυπωτική διαδικασία με ανάλυση εκτύπωσης 350γραμμών ανά ίντσα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Την επιστημονική επιμέλεια του καταλόγου έχει η δρ Φλώρα Καραγιάννη, ενώ τη διεύθυνση παραγωγής ο επίκουρος καθηγητής Γιώργος Φουστέρης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στο 2310 263308

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων