05/12/2018 05/12/2018 Ξανά στο προσκήνιο έρχεται το θέμα δωρεάς εικόνας κειμηλίου εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης προς την  UNESCO. Η Εκκλησία της Αλβανίας με έκπληξη πληροφορήθηκε την είδηση και εξέφρασε την διαμαρτυρία της, καθώς η απόφαση λήφθηκε από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, για το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν έλαβε γνώση για την ενέργεια αυτή....
05 Δεκεμβρίου, 2018 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2018 - 13:37

Κειμήλιο της Εκκλησίας της Αλβανίας στα «χέρια» της UNESCO

Διαδώστε:
Κειμήλιο της Εκκλησίας της Αλβανίας στα «χέρια» της UNESCO

Ξανά στο προσκήνιο έρχεται το θέμα δωρεάς εικόνας κειμηλίου εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης προς την  UNESCO.

Η Εκκλησία της Αλβανίας με έκπληξη πληροφορήθηκε την είδηση και εξέφρασε την διαμαρτυρία της, καθώς η απόφαση λήφθηκε από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, για το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν έλαβε γνώση για την ενέργεια αυτή.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου, έργο του 18ου αιώνα, που αγιογράφησαν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Αθανάσιος Ζωγράφος και η οποία φυλάσσεται στο Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά.

Αυτή η σημαντική σε αξία εικόνα θα προσφερθεί από την αλβανική κυβέρνηση στην UNESCO, με αφορμή την 60η επέτειο απ’ την εισδοχή της Αλβανίας στην Οργάνωση. Μάλιστα στο επίσημο όργανο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την εφημερίδα «ΝGJALLJA», δημοσιεύθηκε κείμενο καταγγελίας της ενέργειας αυτής.

Η εικόνα είχε διαρπαχτεί από το καθεστώς Χότζα και στη συνέχεια δεν αποδόθηκε στην Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά το κράτος τη θεώρησε ως ιδιοκτησία του. Παρότι ο νόμος επικύρωσης της «Συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για την διακανονισμό των αμοιβαίων σχέσεων», προβλέπει ότι η «πολιτεία αναγνωρίζει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε κινητά και ακίνητα αντικείμενα», στην προκειμένη περίπτωση αποδείχτηκε το αντίθετο.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων