19/12/2018 19/12/2018 Μέσα στις πολλές παρεμβάσεις του στον κοινωνικό τομέα εξέχουσα θέση κατέχει η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την ίδρυση και λειτουργία του Διαγνωστικού Κέντρου «Ευαγγελισμός». Η προσπάθεια ξεκινά ήδη απ’ το 1994 με μικρές συμβολικές χειρονομίες στο χώρο της παροχής πρωτογενούς ιατρικής βοήθειας και διανομής φαρμάκων ή συνδρομή σε ασθενείς κ.α. Σήμερα η προσπάθεια ώστε...
19 Δεκεμβρίου, 2018 - 13:18
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2018 - 13:28

Η μεγάλη συνεισφορά του Αρχ. Αναστάσιου στην υγεία

Διαδώστε:
Η μεγάλη συνεισφορά του Αρχ. Αναστάσιου στην υγεία

Μέσα στις πολλές παρεμβάσεις του στον κοινωνικό τομέα εξέχουσα θέση κατέχει η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την ίδρυση και λειτουργία του Διαγνωστικού Κέντρου «Ευαγγελισμός».
Η προσπάθεια ξεκινά ήδη απ’ το 1994 με μικρές συμβολικές χειρονομίες στο χώρο της παροχής πρωτογενούς ιατρικής βοήθειας και διανομής φαρμάκων ή συνδρομή σε ασθενείς κ.α. Σήμερα η προσπάθεια ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει σταθερή παρουσία στο χώρο της υγείας θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένη καθώς στο Διαγνωστικό Κέντρο, στα Τίρανα, προσφέρονται υπηρεσίες σε 24 ειδικότητες και εξετάσεις σε άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια.
Ειδικά σε ότι αφορά το τμήμα της Οφθαλμιατρικής και ΟΡΛ το Διαγνωστικό Κέντρο διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό στα Τίρανα και ολόκληρη την Αλβανία προσφέροντας εξετάσεις και θεραπευτικές επεμβάσεις ανάλογες του εξωτερικού.
Άλλα τμήματα που έχουν ιδιαίτερα εξελιχθεί είναι αυτά της Καρδιολογίας, της Ορθοπεδικής, της Ενδοκρινολογίας, Παιδιατρικής κ.α. Στο Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο λειτουργεί επίσης χειρουργική μονάδα για επεμβάσεις μιας ημέρας που απ’ το 2001 προσφέρει υπηρεσίες σε δεκάδες ασθενείς.
Αυτό που κάνει τη διαφορά απ’ όλα τα υπόλοιπα κέντρα προσφοράς υπηρεσιών υγείας και απ’ το δημόσιο σύστημα υγείας είναι η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο ασθενής. Σε ότι αφορά το κόστος των εξετάσεων και της παρακολούθησης οι τιμές έχουν διαμορφωθεί με πολύ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των πολιτών κι ενώ κυμαίνονται στο ήμισυ σχεδόν των τιμών των υπολοίπων ιδιωτικών κλινικών, στόχο έχουν την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Κλινικής.
Το Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός» είναι στην ουσία σημεία υποστήριξης για χιλιάδες πολίτες απ’ όλες τις άκρες της Αλβανίας δεδομένου ότι όχι μόνο το επιστημονικό του επίπεδο είναι υψηλό, οι τιμές ιδιαίτερα προσεγμένες, η ανθρωπιά των ιατρών και του προσωπικού βασικό γνώρισμα αλλά υπάρχει και ειδική μεταχείριση με δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε άτομα που δεν έχουν καμιά οικονομική δυνατότητα.
Για τη λειτουργία του όπως και συνολικά για το έργο της Εκκλησίας στον τομέα της υγείας, την εξάπλωση προγράμματος αγωγής υγείας σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου και στα σχολεία, την υποστήριξη με ιατροφαρμακευτικό υλικό ειδικά σε περιόδους μεγάλων κοινωνικών κρίσεων, την δραστηριότητα ιατρικών κέντρων σε διάφορα άλλα σημεία εκτός Τιράνων κ.α., ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας έχει θεσμικά ιδρύσει το Ίδρυμα «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος του οποίου και είναι.
Τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του κομουνισμού, όπου η κοινωνία της Αλβανίας εκτέθηκε σε μεγάλη ένδεια μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα συνδρομής στον τομέα της υγείας διοχετεύτηκαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και άλλου υλικού για την υποστήριξη οικογενειών αλλά και των νοσοκομείων του δημοσίου τομέα υγείας. Ενδεικτικά να αναφερθεί η καθοριστική συνδρομή του Αρχιεπισκόπου όταν το 1994 στην περιοχή του Μπεράτι έπεσε επιδημία χολέρας και χρειάστηκαν τόσο φάρμακα που δεν υπήρχαν για ανθρώπους που προσβλήθηκαν όσο και υλικό απολύμανσης για το υδραγωγείο της πόλης και των γύρω περιοχών. Το 1997 επίσης όταν απ’ την ένοπλη αναστάτωση στην Αλβανία προέκυψαν εκατοντάδες τραυματίες ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε πρωτοβουλίες που αφορούσαν τόσο στην συνδρομή στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Αλβανίας και την υποστήριξη των χειρουργικών μονάδων όσο και συντονισμό δράσεων σε συνεργασία με νοσοκομεία της Ηπείρου και ειδικά των Ιωαννίνων που έσωσαν ζωές.
Η Κλινική «Ευαγγελισμός» και το ομώνυμο Ίδρυμα εκτός των άλλων αναπτύσσουν και παράλληλο πρόγραμμα που αφορά την συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού αλλά και του κοινού. Ειδικά σε αγροτικές περιοχές εφαρμόστηκαν προγράμματα που έχουν σχέση με την στοματική υγεία, την υγιεινή της γυναίκας και την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη καρκίνων κ.α. Σ’ αυτό είναι ουσιαστική η υποστήριξη από επιστήμονες ως πρόσωπα ή από εθελοντικούς συλλόγους απ’ την Ελλάδα.
Ειδικά σε κλινική που λειτουργεί στην περιοχή της Δρόπολης στο Αργυρόκαστρο (Κέντρο Υγείας «Ευαγγελισμός» στους Γιωργουτσάτες) πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι γιατροί απ’ τα Ιωάννινα σε εθελοντική βάση κι εντελώς δωρεάν προσφέρουν σε τακτά διαστήματα τη συνδρομή της στην εξέταση ασθενών και την παρακολούθηση περιπτώσεων και κατ οίκον. Η βοήθεια αυτή έχει μεγάλη σημασία ειδικά σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών και σπουδαία ανθρωπιστική διάσταση που εκτιμάται απ’ την κοινωνία.
Περιττό να επισημανθεί ότι το όλο πρόγραμμα στον τομέα της υγείας όπως και σε άλλα πεδία της κοινωνικής προσφοράς αναφέρεται όχι μόνο στους Ορθόδοξους αλλά χωρίς καμιά διάκριση σε όλη την κοινωνία χωρίς διάκριση θρησκεύματος, γλώσσας ή εθνικής καταγωγής.
Στο Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» που λειτουργεί με πρωτοβουλία και υπό τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου στην περιοχή των Αγ. Σαράντα, στο Επαγγελματικό του Λύκειο εδώ και 8 χρόνια υπάρχει ειδικότητα νοσηλευτικής που καταρτίζει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο νέους και νέες της περιοχής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων