06/01/2019 06/01/2019 Του ανταποκριτή μας Ορφέα Μπέτση  Κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια των Ορθοδόξων αποτελούν ένα σημαντικό εορταστικό γεγονός για ολόκληρη την κοινωνία στην Αλβανία, σε μεγάλες πόλεις και χωριά, στην Πρωτεύουσα τα Τίρανα, τα κέντρα των Μητροπόλεων και ειδικά τα λιμάνια της χώρας όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα και οι Άγιοι Σαράντα.Είναι αυτή η ακτινοβολία της χαράς...
06 Ιανουαρίου, 2019 - 15:02
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2019 - 18:43

Τα Θεοφάνεια σε όλη την Αλβανία

Διαδώστε:
Τα Θεοφάνεια σε όλη την Αλβανία
Του ανταποκριτή μας Ορφέα Μπέτση 
Κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια των Ορθοδόξων αποτελούν ένα σημαντικό εορταστικό γεγονός για ολόκληρη την κοινωνία στην Αλβανία, σε μεγάλες πόλεις και χωριά, στην Πρωτεύουσα τα Τίρανα, τα κέντρα των Μητροπόλεων και ειδικά τα λιμάνια της χώρας όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα και οι Άγιοι Σαράντα.Είναι αυτή η ακτινοβολία της χαράς και της ομορφιάς των Ορθοδόξων πανηγυριών, του μεγαλείου της πίστεως σε όλο το κοινωνικό περίγυρο, για το οποίο μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και προσλαμβάνει συγκεκριμένη διάσταση, τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και στα Θεοφάνεια. Μετατρέπεται το πανηγύρι των Ορθοδόξων σε μια χαρούμενη γιορτή για όλη την κοινωνία, ακόμη και για οικογένειες ή ομάδες που δεν ανήκουν στην Ορθοδοξία.
Και τούτο διότι με τον Αγιασμό των υδάτων, όπως έχει στο παρελθόν επισημάνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Εκκλησία αγιάζει τα σύμπαντα της οικουμένης, αγιάζει την ουσία της ζωής διότι το υδάτινο στοιχείο είναι τόσο συνδεδεμένο με τη ζωή η οποία εν απουσία του παύει να υπήρχε.
Σήμερα λοιπόν όπως και την προηγούμενη οι Ορθόδοξοι πιστοί γιόρτασαν με τη Θεία Λειτουργία τη Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ως πράξη της δικής Του ταπείνωσης για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος. Πέραν των άλλων ο Μεγάλος Αγιασμός που ακολούθησε απετέλεσε ακόμη μια ευκαιρία ώστε εκατοντάδες Ορθόδοξοι της πρωτεύουσας της Αλβανίας να κατακλείσουν όλο το τετράγωνο γύρω απ’ το Ναό και να δώσουν ακόμη μια φορά τη δυναμική τους παρουσία στο κέντρο της μεγαλούπολης, να αγιαστούν και να πάρουν αγιασμό για τις οικογένειες τους.
Στο Δυρράχιο, το σημαντικότερο λιμάνι της Αλβανίας μετά τη Θεία Λειτουργία και τις ακολουθίες στο Ναό, οι πιστοί εν πομπή μετέβησαν στην προβλήτα του λιμανιού όπου κι έγινε η ρίψη του Σταυρού στα νερά της Αδριατικής.
Στο Μπεράτι επίσης, κατά την παράδοση, χιλιάδες πιστών γέμισαν την πλατεία γύρω απ’ τον Καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος καθώς και ακολούθησαν κατακλύζοντας τις όχθες του ποταμού Οσούμ, για τον αγιασμό με τη ρήψη του Σταυρού.Ανάλογη ατμόσφαιρα και στα νοτιότερα σημεία της Εκκλησίας, τη Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα και την Πρεμετή. Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο τελέστηκε Θεία Λειτουργία καθώς και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού όπου συμμετείχαν δεκάδες πιστοί που συμπροσευχήθηκαν και πήραν για τα σπίτια τους αγιασμό. Στη συνέχεια μετέβησαν στο, παραπόταμο του Αώου, το Δρίνο, όπου και οι ιερείς αγίασαν τα νερά του και έριξαν το Σταυρό. Γιορτή όλης της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των νέων αποτέλεσαν ακόμη μια χρονιά τα Θεοφάνεια στους Αγίους Σαράντα. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ι. Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, το κέντρο της πολυπληθούς τοπικής Ενορίας. Μετά τον Μεγάλο Αγιασμό εκατοντάδες πιστοί, επωφελούμενη και της αργίας της Κυριακής και του καλού καιρού οδηγήθηκαν στην προκυμαία για τη ρίψη του Σταυρού στα νερά του Ιονίου Πελάγους.
 
Ενώ σύμφωνα με πρόγραμμα που τους είχε ειδικά καταρτίσει ο οικείος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος οι ιερείς περιόδευσαν κατά το δυνατό όλες τις ενορίες της περιοχής και τέλεσαν τον Αγιασμό καθώς και κατά την παράδοση επισκέφθηκαν και αγίασαν σπίτια των πιστών. Αψηφώντας το  ψύχος και πάλι οι χριστιανοί και όχι μόνο στην πόλη του Πόγραδετσς, ανατολικά, βγήκαν στις όχθες της Λίμνης της Όχριδας και βούτηξαν στα παγωμένα νερά της για να πάρουν το Σταυρό. Στην Κορυτσά τη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό που για ακόμη μια φορά έγινε σε σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας της πόλης, τέλεσε ο οικείος Μητροπολίτης Ιωάννης. Οι πιστοί άλλη μια χρονιά γέμισαν το ναό και την πλατεία, αψηφώντας το κρύο που στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάτω των 15 βαθμών υπό το μηδέν.
Θεοφάνεια με την ευχή όπως περισσότερο φως στη ζωή του κάθε Ορθοδόξου πιστού και όλης της χώρας, και στην Αλβανία, σε όλες τις περιοχές όπου μαρτυρά και δραστηριοποιείται η Ορθόδοξος Εκκλησία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων