21/10/2021 21/10/2021 Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: “Εκκλησία δεν είναι μόνο τα κτήρια, εκκλησία είναι κυρίως η κοινότητα – Κάθε Θεία Λειτουργία είναι για εμάς ένα εμβόλιο εναντίον της υπερηφάνειας”  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Σε μια ενορία η οποία ξεκίνησε στην αρχή διστακτικά την παρουσία της αλλά σήμερα αποτελεί ένα δυναμικό σημείο των Ορθοδόξων χριστιανών στα Τίρανα, αυτή του Αγίου...
21 Οκτωβρίου, 2021 - 11:09
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 11:10

Αλβανίας: “Εμβόλιο στην υπερηφάνεια η Θεία Λειτουργία”

Διαδώστε:
Αλβανίας: “Εμβόλιο στην υπερηφάνεια η Θεία Λειτουργία”

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: “Εκκλησία δεν είναι μόνο τα κτήρια, εκκλησία είναι κυρίως η κοινότητα – Κάθε Θεία Λειτουργία είναι για εμάς ένα εμβόλιο εναντίον της υπερηφάνειας” 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Σε μια ενορία η οποία ξεκίνησε στην αρχή διστακτικά την παρουσία της αλλά σήμερα αποτελεί ένα δυναμικό σημείο των Ορθοδόξων χριστιανών στα Τίρανα, αυτή του Αγίου Γερασίμου στην περιοχή Κομπινάτ, βρέθηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Στο αρχονταρίκι της ενορίας όπου βρέθηκε ο Μακαριώτατος μετά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, μίλησε αρχικά στους παρεβρισκόμενους πιστούς για τις πρώτες σκέψεις που έγιναν  όταν η ενορία έκανε το ξεκίνημά της .“Όταν είχαμε σκεφτεί να κάνουμε εδώ την εκκλησία δεν ξέραμε ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Διότι εκκλησία δεν είναι μόνο τα κτήρια, η εκκλησία είναι κυρίως η κοινότητα”, τόνισε και ευχαρίστησε τους ιερείς για την ευλογημένη κοινότητα την οποία δημιούργησαν μέσα από την διαρκή ποιμαντική τους δράση.

Η αναφορά στον Άγιο Γεράσιμο

Με αφορμή τον τιμώμενο Άγιο Γεράσιμο, τον οποίο και λόγω της Κεφαλληνιακής καταγωγής του ο Προκαθήμενος της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ευλαβείται ιδιαίτερα, προέτρεψε τους πιστούς να αποβάλλουν από μέσα τους το αίσθημα της υπερηφάνειας.

“Ο Άγιος Γεράσιμος δεν ήτανε από την Κεφαλονιά. Πήγε στην Κεφαλονιά και εκεί τον πρώτο καιρό τον είδαν σαν ξένο. Σκέφτομαι και ότι και σε αυτή την κοινότητα πολλοί δεν είσαστε από αυτή την περιοχή. Ίσως πολλοί να σας είδαν σαν ξένους. Υπήρξε όμως ο ξένος ο οποίος ήταν ιδιαίτερη ευλογία για όλο το νησί. Και εσείς είμαι βέβαιος ότι θα είστε μια ευλογία για όλη εδώ την περιοχή. Μαθαίνω με χαρά για την πρόοδο των κατηχητικών και των άλλων προσπαθειών που γίνονται στην ενορία. Όταν πηγαίνει κάποιος και βλέπει μπροστά στην εικόνα που έχουν για τον Άγιο Γεράσιμο από κάτω έχουνε μια φράση δική του. Είναι ένα μήνυμα το οποίο, νομίζω, αφήνει ως ευλογία σε όλους όσοι τον τιμούν. Λέει: “να έχετε πάντα μέσα στην καρδιά σας την ειρήνη του Θεού” και από κάτω λέει “μη τα υψηλά φρονείται”. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί. Έχει σημασία να κρατάμε μέσα στην καρδιά μας αυτή την ειρήνη που δίνει η αγάπη του Θεού. Και το μυστικό είναι, πολλοί μιλάνε σήμερα για αγάπη και ελπίδα και ειρήνη, να μη φρονούμε τα υψηλά. Να μην είμαστε υπερήφανοι”, ανέφερε.

Εμβόλιο ενάντια στην υπερηφάνεια η Θεία Λειτουργία

Το εμβόλιο ενάντια στην υπερηφάνεια τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι η συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας καθώς μόνο μέσα από την Εκκλησία και τα μυστήρια της οι χριστιανοί αντέχουμε στις δυσκολίες.  “Κάθε Θεία Λειτουργία είναι για εμάς ένα εμβόλιο, θα έλεγα, εναντίον αυτών των πραγμάτων. Ξανά ζούμε αυτό το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας που ο κύριός μας ταπεινώνεται τόσο πολύ και έρχεται σε όλους μας προσφέροντας το Σώμα και το Αίμα του. Αυτοί είναι η τεράστια δύναμη των χριστιανών. Για να αντέχουμε και στις δυσκολίες. Για να καλλιεργούμε μέσα στην οικογένεια μας, και όπου αλλού βρεθούμε, την καλοσύνη και την αγάπη για να είμαστε άνθρωποι υπομονής και πνεύματος θυσίας. Αυτό είναι ακριβώς η ομορφιά της δικής σας κοινότητος εδώ”.

Τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε να συνεχιστεί η πρόοδος στην ενορία και στον καθένα προσωπικά.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων