04/06/2020 04/06/2020 Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου, συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ομώνυμο Μονή στο νησάκι του Σβερνέτς Το συγκεκριμένο μοναστηριακό συγκρότημα υπήρξε απ’ τα πρώτα που συντηρήθηκαν από πλευράς του Αρχιεπισκόπου και οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών για νεανικές και...
04 Ιουνίου, 2020 - 9:57
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2020 - 9:15

Αναστηλώνεται η Μονή της Παναγίας στο Σβερνέτς

Διαδώστε:
Αναστηλώνεται η Μονή της Παναγίας στο Σβερνέτς

Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου, συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ομώνυμο Μονή στο νησάκι του Σβερνέτς

Το συγκεκριμένο μοναστηριακό συγκρότημα υπήρξε απ’ τα πρώτα που συντηρήθηκαν από πλευράς του Αρχιεπισκόπου και οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών για νεανικές και φοιτητικές κατασκηνώσεις.

Η επιστροφή για συμπληρωματικές εργασίες συντήρησης θεωρήθηκε αναγκαία καθώς με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν νέα προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή επιχειρείται η αξιοποίηση της περιοχής που είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα να αμφισβητούν την κυριότητα του Μοναστηριού.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2016 κάτοικος της Αυλώνας έχει ακολουθήσει με βάση πλαστογραφημένα έγγραφα διαδικασία αναγνώρισης και εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της πόλης έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων στον κόλπο της Άρτας, μέσα στη Λιμνοθάλασσα και το περίφημο νησάκι του Σβερνέτς.

Την υπόθεση ερευνά η Εισαγγελία Αυλώνας.

Όπως γράφει ο ιστότοπος tachydromos.org ο εν λόγω ναός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μαζί με τον άλλο σε μικρή σχετικά απόσταση του Μαρμιρό, αποτελούν μοναδικά μνημεία της Ορθόδοξης πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ειδικοί χρονολογούν αμφότερους ως κτίσματα του 13ου αιώνα, ωστόσο νεότερες εισηγήσεις τοποθετούν την εκκλησία της Παναγίας του Σβερνέτς να έχει δομηθεί τον 10ο αιώνα. Στο δάπεδο του Ναού εξ άλλου υπάρχει επιτάφια πλάκα με αναφορά σε Βυζαντινό άρχοντα Δούκα Καρατζά, που δεν αποκλείεται να είναι ο Αργύρης Καρατζάς που η Άννα Κομνινή αναφέρει ότι είχε αποσταλεί με ειδικά καθήκοντα στο Δυρράχιο απ’ τον πατέρα της Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό.

Το εν λόγω Μοναστήρι αποτελεί ένα προσκύνημα που έλκει ιδιαίτερα την ευλάβεια των πιστών της περιοχής αλλά και το ενδιαφέρον επισκεπτών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων