02/11/2020 02/11/2020 Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τιράνων παραδόθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Τιράνων ο τίτλος ιδιοκτησίας του ιερού ναό του Αγίου Προκοπίου στην αλβανική πρωτεύουσα, ο οποίος είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς της χώρας και είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα.   Ως γνωστών, μετά την επικράτηση του κομμουνιστικού – αθεϊστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζά,...
02 Νοεμβρίου, 2020 - 16:06
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2020 - 21:14

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας

Διαδώστε:
Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τιράνων παραδόθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Τιράνων ο τίτλος ιδιοκτησίας του ιερού ναό του Αγίου Προκοπίου στην αλβανική πρωτεύουσα, ο οποίος είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς της χώρας και είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα.  

Ως γνωστών, μετά την επικράτηση του κομμουνιστικού – αθεϊστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζά, πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια καθώς και ιδιοκτησίες που ανήκαν στην Εκκλησία της Αλβανίας, όπως ναοί και ιερές μονές, δεσμεύτηκαν από το κράτος, χωρίς να έχουν επιστραφεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα στην Εκκλησία.

Η σημερινή ενέργεια ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας στον κυρίαρχο δικαιούχο που δεν είναι άλλος από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

Μάλιστα τον τίτλο ιδιοκτησία του ναού, ο οποίος από το 1967 είχε μετατραπεί σε εστιατόριο, παρέδωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο για αυτή την ενέργεια συγχαίροντας τον για το έργο που επιτελεί στο δήμο των Τιράνων.

“Πιστεύουμε πως η ενέργεια αυτή είναι μια μεγάλη ευλογία για όλους, όχι μόνο για αυτούς που διακονούν τον ναό του Αγίου Προκοπίου αλλά και όλους τους κατοίκους των Τιράνων”, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Βελίαϊ.

Ο ναός του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα 

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων