02/10/2023 02/10/2023 Η επένδυση σε πηγές ενέργειας για την εξασφάλιση των αναγκών της Μονής του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο, εκεί όπου εδρεύει η ομώνυμη Θεολογική Ακαδημία, μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες εκκλησίες και κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς κρίνεται επιτυχής, αναφέρει η Εκκλησία της Αλβανίας. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr  Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φιέρ κ. Νικολάου, ο...
02 Οκτωβρίου, 2023 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2023 - 14:46

Αποδίδει καρπούς η ενεργειακή επένδυση στη Μονή του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο

Διαδώστε:
Αποδίδει καρπούς η ενεργειακή επένδυση στη Μονή του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο

Η επένδυση σε πηγές ενέργειας για την εξασφάλιση των αναγκών της Μονής του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο, εκεί όπου εδρεύει η ομώνυμη Θεολογική Ακαδημία, μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες εκκλησίες και κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς κρίνεται επιτυχής, αναφέρει η Εκκλησία της Αλβανίας.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr 

Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φιέρ κ. Νικολάου, ο οποίος είναι και Διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας, καθώς και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Τιράνω, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, έγινε δυνατή μια καινοτόμος πρωτοβουλία στη Μονή Αγίου Βλάση, η οποία μπορεί να ακολουθήσει και σε άλλες μονάδες της εκκλησίας. Συγκριμένα, το 2022 υπογράφηκε η σύμβαση με την εταιρεία «AR ECOENERGJIA» και ξεκίνησαν οι εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών 130KWpv.

Οι ειδικοί της εταιρείας, αφού εντόπισαν το ευνοϊκότερο μέρος με το περισσότερο ηλιακό φως στο περιβάλλον της Μονής, ξεκίνησαν τις εργασίες, που διήρκεσαν περίπου δύο μήνες. Η πρώτη εγκατάσταση της φωτοβολταϊκής μονάδας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Η μονάδα έχει καλύψει έκταση περίπου 650 m2 και το ύψος της επένδυσης ήταν περίπου 115.000 ευρώ. Έχει εγγύηση 25 ετών και μετά από τέσσερα χρόνια επιστρέφονται όλα τα έξοδα που δαπανήθηκαν, αναφέρει η Εκκλησία της Αλβανίας.

Η λειτουργία της μονάδας σε πραγματικό χρόνο παρακολουθείται από τον υπολογιστή μέσω εφαρμογής. Ως αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης, κατέστη δυνατή η κάλυψη της ενεργειακής κατανάλωσης όλων των κτιρίων που περιλαμβάνονται στο μοναστηριακό συγκρότημα.

Βάσει της μέσης κατανάλωσης ενέργειας πριν την εγκατάσταση της μονάδας, τους χειμερινούς μήνες οι λογαριασμοί κυμαίνονταν από 150.000 λεκ έως 350.000 λεκ, ενώ μετά την εγκατάστασή του, οι λογαριασμοί μειώθηκαν σε 40-100.000 λεκ τους χειμερινούς μήνες, και για τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο 250 λεκ (συντήρηση κόστους από τον OSHEE).

Ακόμα μεγαλύτερο αναμένεται το κέρδος για το 2023, καθώς το αλβανικό κράτος υιοθέτησε τον νόμο για τον υπολογισμό του ετήσιου ισοζυγίου, πράγμα που σημαίνει ότι η υπερπαραγωγή των θερινών μηνών θα προστεθεί στη χαμηλότερη παραγωγή των χειμερινών μηνών και, έτσι, το ετήσιο σχέδιο θα βρίσκεται στις ελάχιστες δυνατές τιμές.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων