22/09/2019 22/09/2019 Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και δεκάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αλβανία και έγιναν αισθητές σε πολλές πόλεις της χώρας, ιδίως στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους κατοίκους. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών USGS, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών...
22 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:49
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2019 - 12:53

Αρχιεπ. Αλβανίας: “Να δοξάζουμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα”

Διαδώστε:
Αρχιεπ. Αλβανίας: “Να δοξάζουμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα”

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και δεκάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αλβανία και έγιναν αισθητές σε πολλές πόλεις της χώρας, ιδίως στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους κατοίκους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών USGS, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε κοντά στο Δυρράχιο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το αλβανικό ινστιτούτο γεωεπιστημών, στην δική του εκτίμηση, ανέφερε ότι ο κύριος σεισμός ήταν 5,8 βαθμών και 11 λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

Από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό τονίζοντας στους πιστούς πως δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος μέσα τους διότι όλοι είμαστε στα χέρια του Θεού.

“Όλοι είμαστε ταραγμένοι από το χθεσινό σεισμό. Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι βρισκόμαστε στα χέρια του Θεού ότι και να συμβεί. Γι’ αυτό παρά τη φυσική ταραχή που αισθανθήκαμε δοξάζουμε τον Θεό διότι η ειρήνη και πάλι είναι βαθιά απλωμένη στις καρδιές μας. Να δοξάζουμε τον Θεό επίσης που δεν είχαμε θύματα. Ότι και να συμβεί είμαστε στα χέρια του Θεού και αυτό είναι το μεγάλο δώρο της πίστεως που ο Θεός μας έχει χαρίσει. Για να αντιμετωπίζουμε και τα πιο δύσκολα απρόοπτα με γαλήνη. Ελπίζω πως δεν θα έχουμε άλλες δοκιμασίες, αλλά ότι και να συμβεί ο ένας με πολύ στοργή και αγάπη ας σταθεί κοντά στον άλλο” τόνισε ο Μακαριώτατος.

Η Εκκλησία της Αλβανίας εξέδωσε και ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία συμπαρίσταται στους σεισμοπαθείς.

Αναλυτικά αναφέρει:

Ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε φόβο, πανικό και οδύνη. Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, δέεται και παραστέκεται σε όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως σ’ εκείνους οι οποίοι επλήγησαν πιο βαριά, τους πιο ταλαιπωρημένους και σ’ εκείνους που υπέστησαν αρκετές υλικές ζημιές.

Ξεπαιρνώνοντας όσο πιο γρήγορα το αίσθημα του φόβου και της ανησυχίας που κυρίευσε τις ψυχές, είναι η στιγμή της υποστήριξης και της βοήθειας σε όσους επλήγησαν από το σεισμό. Είναι η στιγμή της αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη τα στοιχειώδη, διότι απώλεσαν τα πάντα.

Προσευχόμαστε ο Θεός να ελαφρύνει τον πόνο όσων ταλαιπωρήθηκαν και να καταστεί δυνατή η παροχή καταλύματος σε όσους έχασαν την οικία τους, όσο πιο σύντομα γίνεται, διότι ο χειμώνας πλησιάζει.

Ευχαριστώντας τις δημόσιες αρχές για την κινητοποίησή τους, απαιτείται και η υποστήριξη απ’ όσους έχουν τη δυνατότητα, μιας και το μέγεθος των υλικών ζημιών είναι μεγάλο. Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η κατάσταση.

Το υπουργείο Εξωτερικών συμπαρίσταται στην Αλβανία για τον σεισμό 

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας που δοκιμάζονται από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει τις αλβανικές αρχές στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων