06/10/2023 06/10/2023 Με Ανακοίνωση της η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας απαντά σε πρόσφατο δημοσίευμα ιστοσελίδας που χαρακτηρίζεται όπως αναφέρει “Ντοκουμέντο”. Η Ανακοίνωση Σχετικά με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Φως Φαναρίου» (3 Οκτωβρίου 2023) που χαρακτηρίζεται ως «Ντοκουμέντο», τα γεγονότα έχουν ως εξής: Όπως ήδη έχει διευκρινιστεί (δελτίο τύπου 5 Ιουλίου 2023), ο  Αρχιμανδρίτης (Arjan) Θεοφάνης Κόγια, χειροτονημένος στη Ρουμανία,  μετά...
06 Οκτωβρίου, 2023 - 21:01
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2023 - 20:53

Αρχιεπισκοπή Αλβανίας: Μία τυπική ευγενής αναφορά δεν σημαίνει ακύρωση βαρυτάτων ευθυνών

Διαδώστε:
Αρχιεπισκοπή Αλβανίας: Μία τυπική ευγενής αναφορά δεν σημαίνει ακύρωση βαρυτάτων ευθυνών

Με Ανακοίνωση της η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας απαντά σε πρόσφατο δημοσίευμα ιστοσελίδας που χαρακτηρίζεται όπως αναφέρει “Ντοκουμέντο”.

Η Ανακοίνωση

Σχετικά με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Φως Φαναρίου» (3 Οκτωβρίου 2023) που χαρακτηρίζεται ως «Ντοκουμέντο», τα γεγονότα έχουν ως εξής: Όπως ήδη έχει διευκρινιστεί (δελτίο τύπου 5 Ιουλίου 2023), ο  Αρχιμανδρίτης (Arjan) Θεοφάνης Κόγια, χειροτονημένος στη Ρουμανία,  μετά την αποτυχία των διχαστικών ενεργειών του στο Ελμπασάν (1995) στα πρώτα κρίσιμα χρόνια για την Εκκλησία της Αλβανίας, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.

Εκεί εντάχθηκε σε ρουμανική κοινότητα υπό τη δικαιοδοσία της Ορθοδόξου εν Αμερική  Εκκλησίας (OCA). Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για την υπονομευτική δράση του,  η οποία μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει συνέπειες.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, προερχόμενος από τις ΗΠΑ, επισκέφτηκε τα Τίρανα, τον τόπο της γεννήσεώς του. Τότε, κατ’ άκραν επιείκειαν, τού επετράπη να λειτουργήσει, ως κληρικός πλέον μιας άλλης Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, της Ρουμανικής και προσφωνήθηκε με ευγενή χαιρετισμό, κατά την προτροπή του Κυρίου (Μτ 5:44).

Ωστόσο, όταν αργότερα έγινε γνωστό ότι επιδίωκε να ανυψωθεί εις Μητροπολίτη για τις κοινότητες των Αλβανών της Αμερικής υπό την  OCA, εις διαδοχήν του μακαριστού Μητροπολίτου Νίκωνος Liolin, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα στις 9 Αυγούστου 2020, δεν τού επετράπη να συλλειτουργήσει.

Οι αρμόδιοι της OCA, όταν ενημερώθηκαν για τις διχαστικές ενέργειές του το έτος 1995, δεν προχώρησαν στην εκλογή του. Στη συνέχεια προσέγγισε την Ελληνορθόδοξη  Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τελικά εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχη για τους Αλβανικής καταγωγής Ορθοδόξους στη Β. Αμερική, εις διαδοχήν του μακαριστού Μητροπολίτου Ηλία Κάτρε, ο οποίος είχε σφόδρα εναντιωθεί στις αρχικές διχαστικές προσπάθειες του τότε Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Κόγια .

Η φωτογραφία που προβάλλεται στο εν λόγω δημοσίευμα δεν είναι από την Αλβανία, αλλά  από μία επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου στη Βοστόνη.  Ως προς το ηχητικό παράθεμα, μια ευγενής τυπική προφορική αναφορά δεν εξαλείφει τις ευθύνες για σοβαρά παραπτώματα.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν αδιαμφισβήτητο τεκμήριο του τρόπου με τον οποίο ενεργεί ο συγκεκριμένος κληρικός, σε σχέση με τις προσωπικές του επιδιώξεις και τις αρνητικές επιπτώσεις τους για την κατ’ Αλβανίαν Ορθόδοξο Εκκλησία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων