18/09/2023 18/09/2023 Εβδομάδα απογραφής είναι αυτή η οποία ξεκίνησε στην Αλβανία- η διαδικασία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες- με την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία να επισημαίνει ότι η συμμετοχή των πιστών είναι σημαντική σε αυτή την διαδικασία. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος επεσήμανε τις παγίδες τις οποίες θα πρέπει να αποφευχθούν έτσι ώστε να μην...
18 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:36
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2023 - 10:30

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Είμαστε Ορθόδοξοι και πρέπει να το δηλώσουμε” – Το στοίχημα της απογραφής και οι συστάσεις για τις παγίδες

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Είμαστε Ορθόδοξοι και πρέπει να το δηλώσουμε” – Το στοίχημα της απογραφής και οι συστάσεις για τις παγίδες

Εβδομάδα απογραφής είναι αυτή η οποία ξεκίνησε στην Αλβανία- η διαδικασία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες- με την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία να επισημαίνει ότι η συμμετοχή των πιστών είναι σημαντική σε αυτή την διαδικασία. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος επεσήμανε τις παγίδες τις οποίες θα πρέπει να αποφευχθούν έτσι ώστε να μην βρεθεί και πάλι η Ορθόδοξη Εκκλησία προ εκπλήξεων όπως είχε γίνει στην απογραφή του 2011 όταν οι αριθμοί της απογραφής έδειξαν ότι οι Ορθόδοξοι ήταν κάτω από το 10 %, γεγονός το οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. 

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ύστερα από δύο χρόνια αναβολών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και αλλαγών στη διαδικασία που μηχανεύτηκε η αλβανική πολιτεία, η ώρα της απογραφής για τους Αλβανούς έφτασε. Αυτή η διαδικασία κρίνεται σημαντική από την πλευρά της Εκκλησίας καθώς θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η πραγματικότητα σε σχέση με την άδικη, όπως την χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος, απογραφή του 2011. Το στοίχημα αυτό, όμως, για να κερδηθεί θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες μικρές παγίδες που εμπεριέχει η διαδικασία απογραφής και αφορούν την δήλωση της θρησκευτικότητας. Δηλαδή σε ποια θρησκευτική κοινότητα ανήκει ο καθένας.

Η προηγούμενη απογραφή ήταν εντελώς άδικη για τους Ορθοδόξους

Για το πώς θα αποφευχθούν οι παγίδες αυτές ενημέρωσε χθες τους πιστούς από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος, ενώ κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής διάβασε αναλυτικά τις οδηγίες που αφορούν τα στάδια της απογραφής καθώς και τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντηθούν από τους πιστούς οι οποίοι θα θελήσουν να δηλώσουν την θρησκευτικότητά τους.

“Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει κάτι πολύ σημαντικό στη χώρα μας . Η απογραφή του πληθυσμού. Όλες οι χώρες, αλλά ιδιαίτερα η δική μας, έχουν ανάγκη από αλήθεια. Πολλές φορές οι απογραφές αυτές δεν δίνουν ακριβώς την εικόνα της πραγματικότητος. Εμείς έχουμε μια πείρα από την προηγούμενη απογραφή η οποία παρουσίαζε μια εικόνα για τους Ορθοδόξους που ήταν εντελώς άδικη”, ήταν τα πρώτα που ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στους πιστούς μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας την οποία τεέλεσε ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.

Οι παλιές απογραφές

Ακολούθως ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας αναφέρθηκε στις παλιές απογραφές αλλά και σε μία μαρτυρία του Εμβέρ Χότζα η οποία έχει καταγραφεί στα “Απομνημονεύματά” του και έκανε λόγο για τον αριθμό των Ορθοδόξων στην Αλβανία.

“Οι παλιές Ιταλικές απογραφές έδιναν με πολύ σαφήνεια τους αριθμούς ότι οι Ορθόδοξοι ήταν 20% περίπου και κάτι περισσότερο. Όταν ο Χότζας είχε επισκεφθεί τη Ρωσία ο Στάλιν τον είχε ρωτήσει πόσοι είναι οι Ορθόδοξοι στην Αλβανία. Εκείνος είχε απαντήσει 30%, αυτά είναι από τα Απομνημονεύματα που διαβάζουμε. Και πάλι αυτός ο αριθμός δεν ήταν ακριβής. Την προηγούμενη φορά μας είχαν παρουσιάσει κάτω από 10 %” είπε.

Η λέξη “παγίδα” στο ερωτηματολόγιο

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ερωτήσεις που έχουν διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο που ίσως μπερδέψουν πολλούς κατά τη διάρκεια της απογραφής. “Υπάρχει ένα πολύ λεπτό σημείο. Λέει ότι στην ερώτηση σε ποια θρησκευτική κοινότητα ανήκετε η απάντηση είναι προαιρετική. Ήδη αυτό είναι ένα πρώτο περίεργο εμπόδιο. Εκεί σταματούν πολλοί και λεν: «Θες να γράψουμε σε ποια θρησκευτική κοινότητα ανήκεις;». Εάν πει κανείς όχι, τελείωσε το θέμα”, ανέφερε.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη παγίδα φαίνεται αν κρύβεται σε μία λέξη με ελληνική ρίζα. “Προσέξτε λίγο στην λέξη «πρακτικάν» (σ.σ. συνεπείς). Είναι λίγο επικίνδυνη λέξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά δεν είναι πάντοτε συνεπείς, «πρακτικάν». Αυτοί μπορεί να απαντήσουν: «όχι δεν είμαι». Δεν είναι σωστό όμως αυτό. Διότι μπορεί να μην είναι πάντα συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις που επιβάλει η Ορθοδοξία, αλλά ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εδώ είναι ένα πρώτο ενδεχόμενο γλίστρημα. Να φροντίσουμε όλοι μας αλλά να πούμε και στους άλλους που λείπουν από εδώ, που δεν είναι «πρακτικάν» να το πούμε έτσι, να ζητήσουν να προχωρήσουν στις ερωτήσεις. Υπάρχει ένα κουτάκι που λέει αν είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι. Να επιμείνουν εκεί, να σημειωθεί αυτό. Έχουμε δικαίωμα να δούμε αν έγινε ή δεν έγινε αυτή η δήλωση. Δεν είναι λεπτομέρεια αυτά που το τονίζω. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ακριβώς την παρουσία μας, δεν ζητούμε να αλλάξουν οι αριθμοί αλλά να είναι ακριβής αυτή η απογραφή”.

“Είμαστε Ορθόδοξοι και πρέπει να το δηλώσουμε”

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Αλβανίας όσο και στην αύξηση των μελών της που την καθιστούν μία υπολογίσιμη δύναμη στην αλβανική κοινωνία, επανέλαβε πριν την ολοκλήρωση της σχετικής ενημέρωσης του ποιμνίου να λάβουν σοβαρά την απογραφή. “Εγώ επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ σοβαρή η απογραφή αυτή και με πολύ σοβαρότητα θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε”.

Μετά την ανακοίνωση από κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων ο Μακαριώτατος επανέλαβε την ιδιαίτερη παγίδα που θα πρέπει να δοθεί στη λέξη «πρακτικάν». “Το πόσο πίστη έχει ο καθένας μας δεν υπάρχει ένα θερμόμετρο που να μετριέται. Πόσο είναι κανείς συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις του δεν μετριέται. Για αυτό και ακριβώς στην λέξη «πρακτικάν», η οποία βεβαίως είναι και ξένη λέξη, ελληνική, με διάφορες αποχρώσεις, μην τους δώσουμε πολλή ιδιαίτερη σημασία. Το ερώτημα είναι «θέλουμε να είμαστε Ορθόδοξοι ή δεν θέλουμε;». Αν δεν θέλουμε, καλά. Αλλά αν θέλουμε δεν χρειάζεται να μετρήσουν πόσο καλοί είμαστε. Δεν είμαστε πάντοτε τόσο καλοί όσο θα έπρεπε, αλλά είμαστε Ορθόδοξοι και πρέπει να το δηλώσουμε”, κατέληξε.

“Προσοχή και υπευθυνότητα” η σύσταση της Εκκλησία

Ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλες τις Μητροπόλεις και τις ενορίες της Εκκλησίας της Αλβανίας. Ήδη από το Σάββατο κυκλοφόρησε ενημέρωση προς όλους τους πιστούς για την σοβαρότητα που θα πρέπει να επιδειχθεί κατά την διάρκεια της απογραφής έτσι ώστε να δοθούν ασφαλείς απαντήσεις στο καίριο ερώτημα σε ποια θρησκευτική κοινότητα ανήκει ο καθένας. “Δείξτε προσοχή και υπευθυνότητα, απαιτώντας σημείωση της θρησκευτικής σας ταυτότητας: “Ορθόδοξοι Χριστιανοί””, προτρέπει η Εκκλησία της Αλβανίας.

Η απογραφή του πληθυσμού ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, και αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες. Όλοι οι πολίτες έχουν υποχρέωση να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, με εξαίρεση τις ερωτήσεις που αφορούν στην εθνική ταυτότητα, τη θρησκεία και τη γλώσσα, οι οποίες είναι προαιρετικές.

Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας , το 2021 αναβλήθηκε ξανά λόγω βουλευτικών εκλογών και πέρυσι λόγω κρίσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων