16/10/2023 16/10/2023 Στην ανάγκη να προϊστάμεθα των καλών έργων λαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες αναφέρθηκε από τον Καθεδρικό της Αναστάσεως του Κυρίου ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.  Του Νικολάου Ζαΐμη  Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας επέστρεψε το Σάββατο από την Αθήνα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο: «Η...
16 Οκτωβρίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2023 - 10:23

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Να παίρνουμε πρωτοβουλίες για να προϊστάμεθα σε καλά έργα

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Να παίρνουμε πρωτοβουλίες για να προϊστάμεθα σε καλά έργα

Στην ανάγκη να προϊστάμεθα των καλών έργων λαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες αναφέρθηκε από τον Καθεδρικό της Αναστάσεως του Κυρίου ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας επέστρεψε το Σάββατο από την Αθήνα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας» για τα 100 χρόνια του περιοδικού “Θεολογία”, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χθες, Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος παρέστη συμπορεσυχόμενος κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ. Συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Βύλιδος κ. Άστιος και ιερείς της Αρχιεπισκοπής Τιράνων.

Ανάγκη να προϊστάμεθα σε καλά έργα

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος στο σχόλιο του επί του αποστολικού αναγνώσματος αναφέρθηκε στην προτροπή του αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τίτο: “Μανθανέτωσαν δὲ καὶ οἱ ἡμέτεροι καλῶν ἔργων προΐστασθαι εἰς τὰς ἀναγκαίας χρείας, ἵνα μὴ ὦσιν ἄκαρποι”, η οποία όπως ανέφερε μαζί με την αρχή της περικοπής: “Τέκνον Τίτε, πιστὸς ὁ λόγος· καὶ περὶ τούτων βούλομαί σε διαβεβαιοῦσθαι, ἵνα φροντίζωσι καλῶν ἔργων προΐστασθαι οἱ πεπιστευκότες τῷ Θεῷ”, δίνουν το σύνθημα στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε όλοι, δηλαδή στην ανάγκη να προϊστάμεθα σε καλά έργα.

“Και στην εποχή μας υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες, αλλά η τάση που υπάρχει είναι να περιγράφουμε τις ανάγκες, να στεναχωριόμαστε για τις ανάγκες, να παραπονούμεθα για τις ανάγκες, ενώ η σωστή αντιμετώπιση είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να προϊστάμεθα καλών έργων, όχι απλώς να κάνουμε προσωπικά, αλλά να προϊστάμεθα σε καλά έργα”, είπε.

Περισσότερες πρωτοβουλίες καλοσύνης

Η ανάγκη αυτή, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, ισχύει για όλους όχι μόνο για εκείνους που έχουν πολύ σπουδαίες θέσεις καθώς τελικά όλοι έχουμε σπουδαίες θέσεις μέσα στη ζωή. “Η παρουσία μας στην οικογένεια είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο. Όλων. Όχι μόνο των γονέων, αλλά και των παιδιών. Όλοι λοιπόν πρέπει να παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.  Είναι το οικογενειακό περιβάλλον μετά, το εργασιακό περιβάλλον, δεν είναι μόνο τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η πολιτεία, αλλά και σε αυτά έχουμε κάποιο λόγο. Το σύνθημα, λοιπόν, το οποίο μας δίνει ο απόστολος καθώς αποχαιρετά τον αγαπημένο του μαθητή είναι: “μάθε αν θέλεις η ζωή σου να είναι γεμάτη καρπούς να παίρνεις τέτοιες πρωτοβουλίες”. Όχι απλώς εκφράζοντας μερικές ιδέες, αλλά πραγματοποιώντας συγκεκριμένα καλά έργα”, σημείωσε.

Με αφορμή την προτροπή δια του αποστολικού αναγνώσματος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κάλεσε το εκκλησίασμα να σκεφθεί αυτούς τους λόγους του αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του του Τίτο για την εβδομάδα η οποία ξεκίνησε κάνοντας ο καθένας τον δικό του αγώνα.

“Ας προγραμματίσουμε λίγο μερικές συγκεκριμένες προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε για να μεταφέρουμε την αγάπη και την ελπίδα του Θεού στα περιβάλλοντα μας. Υπάρχει πάρα πολύς πόνος στην κοινωνία. Χρειάζονται περισσότερη στοργή, περισσότερες πρωτοβουλίες καλοσύνης. Αυτή είναι η δική μας αντίσταση στην παρακμή”, κατέληξε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων