14/09/2023 14/09/2023 Πανηγυρικά εορτάστηκε σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα. Του Αριχερατικού συλλείτουργου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθανήλ, ο Επίσκοπος Βύλλιδος κ. Άστιος και κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. “Μπροστά στο μυστήριο του...
14 Σεπτεμβρίου, 2023 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2023 - 14:32

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Ο Σταυρός είναι το κεντρικό μυστήριο που έχει η Εκκλησία μας”

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Ο Σταυρός είναι το κεντρικό μυστήριο που έχει η Εκκλησία μας”

Πανηγυρικά εορτάστηκε σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα.

Του Αριχερατικού συλλείτουργου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθανήλ, ο Επίσκοπος Βύλλιδος κ. Άστιος και κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

“Μπροστά στο μυστήριο του Σταυρού” – είπε ο Μακαριώτατος – ” πολλοί στάθηκαν με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένοι τον είδαν σαν σκάνδαλο, πώς ήταν δυνατόν ο Θεός να άφηνε τον Υιό Του να υποφέρει επάνω στον Σταυρό; Υπήρχαν και άλλοι που τον είδαν σαν μωρία. Αυτό που συνέβη τον 1ο αιώνα μ.Χ. συνέβη και τον περασμένο αιώνα (20ος αι.). Η αθεϊστική προπαγάνδα παρουσίαζε και πάλι τον Σταυρό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – σκάνδαλο για πολλούς ανθρώπους, ανοησία για αρκετούς άλλους”.

“Όμως όπως ο Απόστολος μας τόνισε, για μας ο Σταυρός είναι το κεντρικό μυστήριο που έχει η Εκκλησία μας, το διαρκές σύμβολο της πορείας που έχουμε στη ζωή, δύναμη Θεού και σοφία Θεού. Αυτό που φαινόταν η μεγαλύτερη αδυναμία στην πραγματικότητα γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να υπάρχει. Με τη χάρη του Θεού, όσοι είμαστε κοντά Του, έχουμε βιώσει σε πολλές περιπτώσεις αυτή την εκπληκτική δύναμη που έχει ο Τίμιος Σταυρός σε πολύ δύσκολες στιγμές αλλά και στην καθημερινή μας ζωή”, συνέχισε στον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος.

“Η σοφία του Σταυρού, όλης εκείνης της ταπείνωσης που έφτασε στην κορύφωσή της επάνω στον Σταυρό. Και αυτή η σοφία καθορίζει και φωτίζει το δρόμο που έχει ο καθένας μας. Αδελφοί μου, ενώ σήμερα γιορτάζουμε και πάλι την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού μέσα στην ιστορία, ας υψώσουμε μέσα στην καρδιά, τα συναισθήματα και το πνεύμα μας ακόμη περισσότερο το σύμβολο του Τιμίου Σταυρού και ας αισθανθούμε πόσες φορές ο Κύριός μας μέσα από τον Σταυρό Του, Αυτός είναι η σοφία, η δύναμη που έχουμε”, ευχήθηκε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων