26/06/2023 26/06/2023 Ακόμη ένας Πρεσβύτερος προστέθηκε στο δυναμικό της Εκκλησίας της Αλβανίας καθώς χθες, Κυριακή Γ’ του Ματθαίου, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, τελέστηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Εμμανουήλ Σαλλού, από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι δήθεν κάτι σπουδαίο είμαστε,...
26 Ιουνίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2023 - 17:57

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προς νέο Πρεσβύτερο: Οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι δήθεν κάτι σπουδαίο είμαστε είναι επικίνδυνη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προς νέο Πρεσβύτερο: Οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι δήθεν κάτι σπουδαίο είμαστε είναι επικίνδυνη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμη ένας Πρεσβύτερος προστέθηκε στο δυναμικό της Εκκλησίας της Αλβανίας καθώς χθες, Κυριακή Γ’ του Ματθαίου, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, τελέστηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Εμμανουήλ Σαλλού, από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι δήθεν κάτι σπουδαίο είμαστε, κάτι μοναδικό και εκλεκτό είναι υπερβολικά επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνη. Αυτό δεν είναι ένας κίνδυνος μόνο για αυτούς που έχουν πολύ υψηλές θέσεις, είναι για όλους μας. Χωρίς όμως ταπείνωση είναι αδύνατον να διακονήσουμε τον ταπεινό Κύριο που σταυρώθηκε και θυσιάστηκε για εμάς», είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος στην ομιλία που απηύθυνε προς τον Πρεσβύτερο.

Πρόκειται για την πρώτη χειροτονία που τέλεσε ο Μακαριώτατος μετά την 31η επέτειο του Αρχιεπισκόπου στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Αλβανίας. Ήταν 24 Ιουνίου του 1992 όταν ο Μακαριώτατος εξελέγη Aρχιεπίσκοπος Tιράνων και πάσης Αλβανίας και κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Αυτοκέφαλη Eκκλησία της Aλβανίας.

Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αλβασίας προς τον Πρεσβύτερο:

«Σήμερα έχουμε ακόμη μία ευλογία του και δωρεά του. Ύστερα από μια περίοδο διακονίας καρποφόρου, έχουμε τη χαρά να προχωρούμε σήμερα εις την Πρεσβύτερον χειροτονία του αδελφού Εμμανουήλ. Ήδη αυτό το διάστημα είχες την ευκαιρία, αγαπητό μου παιδί, μέσα στο ιερό βήμα να βοηθήσεις στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Θα ήθελα να επισημάνω αυτήν την ώρα δύο τρεις αλήθειες. Το βασικό προνόμιο και η ευθύνη του Πρεσβυτέρου είναι η τέλεση των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

«Το Μυστήριο της Ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνδέει τον άνθρωπο με τον Θεό, τους πιστούς μεταξύ τους, και οδηγεί την κάθε ανθρώπινη ψυχή να είναι ένα κύτταρο της Εκκλησιάς. Είναι κατεξοχήν ένα Μυστήριο ταπεινώσεως και αγάπης. Θα έχεις πλέον το δικαίωμα αλά και την υποχρέωση όταν τελείς να λες “τούτο εστί το σώμα μου και τούτο εστί το αίμα μου”, να επικαλείσε το Άγιο Πνεύμα και να συμβάλεις σε όλη αυτή διαδικασία της Θείας Ευχαριστίας. Χωρίς τη Θεία Ευχαριστία η ενότητα της Εκκλησίας μας ραγίζει, δεν υπάρχει. Για να μπορούμε να τελούμε αυτό θα χρειαστεί να είμαστε πάντα σε μια εγρήγορση. Δεν τολμώ να πω είμαστε άξιοι. Μόνοι μας είμαστε απλώς ανάξιοι», υπογράμμισε.

Πίστη, ταπείνωση και αγάπη

«Φρόντιζε να κρατάς πάρα πολύ προσεκτικά τρία πράγματα: Να είσαι ένας άνθρωπος πίστεως. Η πίστη μας πρέπει όλο και περισσότερο να μεγαλώνει και να αυξάνεται», επεσήμανε.

«Καλλιέργησε και στήριζε την πίστη με πολύ προσευχή, άσκηση, με πολύ μελέτη του λόγου του Θεού. Κυρίως, όμως, φρόντιζε να είσαι άνθρωπος ταπεινός. Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι κατεξοχήν το Μυστήριο της άκρα ταπεινώσεως», ανέφερε.

«Οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι δήθεν κάτι σπουδαίο είμαστε, κάτι μοναδικό και εκλεκτό είναι υπερβολικά επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνη. Αυτό δεν είναι ένας κίνδυνος μόνο για αυτούς που έχουν πολύ υψηλές θέσεις, είναι για όλους μας. Χωρίς όμως ταπείνωση είναι αδύνατον να διακονήσουμε τον ταπεινό Κύριο που σταυρώθηκε και θυσιάστηκε για εμάς», είπε.

«Και κυρίως το τρίτο που συνοψίζει τα πάντα είναι: Φρόντιζε να είσαι όλο και περισσότερο ένας άνθρωπος αγάπης. Καλά είναι όλα τα άλλα χαρίσματα που σου έχει δώσει ο Θεός, μόρφωση και οι ικανότητες, αλλά κυρίως η αγάπη πρέπει να καθορίζει και να χαρακτηρίζει τη δική μας ζωή. Διακονούμε και εκπροσωπούμε σε διάφορες κρίσιμες στιγμές της ζωής των ανθρώπων τον Θεό της αγάπης», τόνισε.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από radiongjallja

Διαβάστε ακόμη:

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Κάθε Ορθόδοξος ναός είναι ένα κέντρο παρηγοριάς και ελπίδας” – Ακόμη ένας ναός εγκαινιάστηκε στην Αλβανία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων