28/11/2022 28/11/2022 Δοξολογία για την 110η Επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας τελέσθηκε σε πολλούς Ιερούς Ναούς της χώρας, ενώ στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων υψώθηκε η σημαία σε πλατείες και δημόσια κτήρια, έγινε και κατάθεση στεφάνου σε μνημείο πεσόντων, όπως στη Αλέσιον της Βορειοδυτικής Αλβανίας και στο Κούκεσι. Λουλούδια άφησαν οι πολίτες και στο Νεκροταφείο...
28 Νοεμβρίου, 2022 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 - 18:05

Δοξολογία για την 110η Επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Δοξολογία για την 110η Επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δοξολογία για την 110η Επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας τελέσθηκε σε πολλούς Ιερούς Ναούς της χώρας, ενώ στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων υψώθηκε η σημαία σε πλατείες και δημόσια κτήρια, έγινε και κατάθεση στεφάνου σε μνημείο πεσόντων, όπως στη Αλέσιον της Βορειοδυτικής Αλβανίας και στο Κούκεσι. Λουλούδια άφησαν οι πολίτες και στο Νεκροταφείο Μαρτύρων της Κρούγια.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η 28η Νοεμβρίου είναι ξεχωριστή για την Αλβανία, καθώς σηματοδοτεί δύο ιστορικά γεγονότα: την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1912 και την Απελευθέρωση της Κρούγια από τους Οθωμανούς το 1443 χάρη στον εθνικό ήρωα Σκεντέρμπεη.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αλβανία, η υπουργός Επικρατείας Milva Ekonomi, ο πρώην πρωθυπουργός Παντελί Μάικο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, η πολιτιστική συμβολή των Ορθοδόξων ακτινοβολούσε ανά τους αιώνες και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία, αλλά και στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των κατοίκων στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής.

Χαρακτηριστικές είναι, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι υπέροχες εκκλησίες, οι εξαιρετικές εικόνες και οι ασύγκριτες τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο.

“Η δράση της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτέλεσε θεμελιώδες και αναπόσπαστο κομμάτι της υλοποίησης της ανεξαρτησίας της χώρας. Σε αυτή την επέτειο γιορτάζει ο αλβανικός λαός με υπερηφάνεια για την εξαιρετική συνεισφορά της Εκκλησίας στην ιστορία της χώρας και με την πεποίθηση ότι θα αυξηθεί η συνεισφορά της στο μέλλον”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Δείτε απόσπασμα από την τέλεση της Δοξολογίας ΕΔΩ

Σε συνέντευξή του στο radiongjallja, ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης τόνισε: “Ας προσπαθήσουμε για τη χώρα μας με ό,τι μπορούμε, γιατί προσπαθώντας για τη χώρα μας, προφανώς βοηθάμε και τους εαυτούς μας”.

Συγχαρητήριο μήνυμα στην Αλβανία έστειλε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

«Η Ελλάδα συγχαίρει και εκφράζει τις καλύτερες ευχές της στο λαό και την κυβέρνηση της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Αλβανίας, που γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της!», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας infopressalbania

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων