19/02/2020 19/02/2020 “Όλα ξεκίνησαν το 1991. Εκείνη την εποχή, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ξεκίνησε ένα δύσκολο και μακρύ ταξίδι για την ανάκαμψή της. Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στις 2 Αυγούστου 1992 έφερε επίσης την αρχή μιας νέας εποχής και νέων προκλήσεων για την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας” με αυτά τα λόγια η Εκκλησίας της...
19 Φεβρουαρίου, 2020 - 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2020 - 11:10

Εκκλησία Αλβανίας: 10 εκατ. ευρώ στην αναστήλωση ναών

Διαδώστε:
Εκκλησία Αλβανίας: 10 εκατ. ευρώ στην αναστήλωση ναών

“Όλα ξεκίνησαν το 1991. Εκείνη την εποχή, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ξεκίνησε ένα δύσκολο και μακρύ ταξίδι για την ανάκαμψή της. Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στις 2 Αυγούστου 1992 έφερε επίσης την αρχή μιας νέας εποχής και νέων προκλήσεων για την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας” με αυτά τα λόγια η Εκκλησίας της Αλβανίας κάνει έναν απολογισμό των δράσεών κυρίως σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των Ορθοδόξων Μνημείων την περίοδο 1991-2019.

Για την Εκκλησία της Αλβανίας, η πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, σήμανε την ανάγκη να αναστηλωθούν οι κατεστραμμένοι ναοί ώστε να τελούνται οι λειτουργίες.
Η αρχική παρέμβαση έγινε σε κτήρια εκκλησίες που απαιτούσαν λιγότερες εργασίες και εν συνεχεία το ενδιαφέρον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας επεκτάθηκε στην ανακατασκευή των Ορθοδόξων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το κράτος βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπήρχε τρόπος να φροντίσει για τα πολιτιστικά του μνημεία. Δεν υπήρξε ούτε η ευκαιρία ούτε η χρηματοδότηση για να γίνει αυτό. Σε αυτή την περίοδο, ο ρόλος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στην επεξεργασία των πολιτιστικών μνημείων ανέλαβε πρωταρχικό ρόλο” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο. Η βοήθεια δεν περιορίστηκε στη χρηματοδότηση. Η Εκκλησία της Αλβανίας διέθεσε σύγχρονη υλικοτεχνική υποστήριξη, όπως οχήματα μεταφοράς για τις δύσκολες περιοχές όπου βρίσκονταν αυτά τα μνημεία, γραφεία εξοπλισμένα με σύγχρονα υλικά αλλά και τεχνογνωσία.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή ακόμα και κατά τη διάρκεια των δύσκολων ετών 1996,1997,1998.

Την περίοδο 1991-2016 περίπου 63 εκκλησίες και μοναστήρια αποκαταστάθηκαν πλήρως. Μέχρι στιγμής, η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει επενδύσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα των αποκαταστάσεων. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, δεδομένων των δύσκολων στιγμών που πέρασε η χώρα, όπως η μεταβατική κρίση, η οικονομική κρίση αλλά και άλλοι περιορισμοί και εμπόδιο που προέκυψαν στον δρόμο.

Έτσι αποκαταστάθηκαν ιστορικά μοναστήρια και παλαιές εκκλησίες, όπως η Μονή της Αδρενίτσας, η Μονή Αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι, η Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ζβερνέτσι της Αυλώνας, η Μονή του Αγίου Δημητρίου στο Κηπαρό, η Μονή του Αγίου Νικολάου στη Νίβα Αργυροκάστρου, η εκκλησία των Αγίων Πάντων στη Χειμμάρα, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Καβάγια, η εκκλησία της Παναγίας στο Βραχο-Γκοραντζί Αργυροκάστρου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τσούκα των Αγίων Σαράντα, η εκκλησία της Παναγίας στους Ζερβάτες Αργυροκάστρου, η εκκλησία της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου στο Ελμπασάν, κ.λπ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων