13/06/2020 13/06/2020 Την ανακήρυξη του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο χωριό Παφτάλ στην νοτιοκεντρική Αλβανία ως πολιτιστικό μνημείο πρώτης κατηγορίας πρότεινε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού του Βερατίου. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικοί του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Τιράνων επισκέφτηκαν τον Ναό και εξέτασαν ενδελεχώς την αρχιτεκτονική σύνθεση του. Ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ευγκέν Κάλφανι,...
13 Ιουνίου, 2020 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2020 - 17:30

Ένας ναός – “διαμάντι” πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αλβανία

Διαδώστε:
Ένας ναός – “διαμάντι” πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αλβανία

Την ανακήρυξη του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο χωριό Παφτάλ στην νοτιοκεντρική Αλβανία ως πολιτιστικό μνημείο πρώτης κατηγορίας πρότεινε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού του Βερατίου. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικοί του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Τιράνων επισκέφτηκαν τον Ναό και εξέτασαν ενδελεχώς την αρχιτεκτονική σύνθεση του.

Ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ευγκέν Κάλφανι, τόνισε ότι: “η σχετικά καλή κατάσταση του Ναού έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της φροντίδας πολλών πιστών και κατοίκων της περιοχής, τους οποίους με την ευκαιρία, ευχαριστώ δημόσια.” και πρόσθεσε ότι: “το καθήκον μας και το καθήκον του κράτους είναι να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε αυτό το «διαμάντι» πολιτιστικής κληρονομιάς”.

 

Ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εθνικού Πολιτισμού του Βερατίου Ευγκέν Κάλφανι

 

Σύμφωνα με τον κ. Κάλφανι, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς επαίνεσαν διάφορα χαρακτηριστικά του Ναού όπως τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, τις διαστάσεις, τις εξωτερικές λιθοτεχνίες, τις επιγραφές, τον γυναικωνίτη με πάτωμα από ξύλο βελανιδιάς και το καμπαναριό. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι μετά την σύνταξη του τεχνικού-νομικού εγγράφου, θα ληφθεί σύντομα απόφαση σχετικά με την ένταξη του Ναού σε προκαταρκτική προστασία και στην συνέχεια στον κατάλογο των μνημείων που διαχειρίζεται η Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού.

Η εκκλησία χρονολογείται από το 1875 (σύμφωνα με τις επιγραφές), αλλά ενδέχεται αυτή η χρονολογία να αναφέρεται στην ανοικοδόμηση, σύμφωνα με κάποια δεδομένα και στοιχεία από την τοπική παράδοση των κατοίκων της περιοχής.

Στις μέρες μας, ο Ναός θεωρείται μνημείο με σημαντικές ιστορικές και αρχιτεκτονικές αξίες. Επιπλέον, αποτελεί σημείο αναφοράς από άποψης γεωγραφικής θέσης, για τον πολιτιστικό τουρισμό στην περιοχή του Βερατίου και σημαντικό προσκύνημα για τους πιστούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων