01/06/2021 01/06/2021 Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα. Ένα έργο ζωής για την Εκκλησία της Αλβανίας η οποία από το 1945 υπέστη διωγμούς από το αθεϊστικό καθεστώς Χότζα το οποίο κατέστρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων ναών. Ήταν Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 όπου μέσα σε αναστάσιμη χαρά...
01 Ιουνίου, 2021 - 14:40
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2021 - 14:41

Επτά χρόνια από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού Τιράνων

Διαδώστε:
Επτά χρόνια από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού Τιράνων

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα. Ένα έργο ζωής για την Εκκλησία της Αλβανίας η οποία από το 1945 υπέστη διωγμούς από το αθεϊστικό καθεστώς Χότζα το οποίο κατέστρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων ναών.

Ήταν Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 όπου μέσα σε αναστάσιμη χαρά και ατμόσφαιρα τελέστηκαν τα εγκαίνια του Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τη συμμετοχή των Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, Σερβίας Ειρηναίου (μακαριστός πλέον), Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ.κ. Σάββα και Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.

Είχαν συλλειτουργήσει οι Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Ο ναός που κατασκευάστηκε επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, έχει επιρροές από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως και αποτελεί ένα  ζωντανό σύμβολο της αναγέννησης της Ορθοδοξίας στην χώρα. «Η παρούσα ημέρα επισφραγίζει μια ιστορική περίοδο πάθους, ταφής και αναστάσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος που σημείωσε πως «είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι σε μια εποχή αβεβαιότητος και αναταραχών η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας με την παρουσία της και τις πολύπλευρες κοινωνικές πρωτοβουλίες της , τόνωσε την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα του ορθοδόξου λαού και γενικότερα της αλβανικής κοινωνίας», είχε επισημάνει στην ομιλία του τότε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε δοθεί από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο στους συμβολισμούς που εμπεριέχονται στο κτίριο του Καθεδρικού ναού για τον οποίο είχε ευχηθεί να καταστεί «σύμβολο μιας Ορθοδοξίας ανοικτής στην οικουμένη, στον σύγχρονο κόσμο».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις είχαν παραστεί ο τότε πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο τότε πρόεδρος της Βουλής και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε δήμαρχος Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα, οι οποίοι είχαν δεχθεί επισήμως τους προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Αλβανικής πολιτείας ο Παμαγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε τονίσει πως αποτελεί «απόδειξιν του ότι η Ανάστασις είναι πραγματικότης διότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας, η άλλοτε σχεδόν νεκρά, μετά τους αθεϊστικούς διωγμούς ήδη εβρίσκεται ζώσα και πλήρης δυναμισμού και δημιουργικότητος».

Μάλιστα ο Παναγιώτατος είχε κάνει λόγο για «θαύμα αναγεννήσεως» αναφερόμενος στην περίπτωση της Εκκλησίας της Αλβανίας, συγχαίροντας όσους εργάστηκαν γι’ αυτό, με πρωτεργάτη τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων