25/03/2024 25/03/2024 Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κωμόπολη της Δερβιτσάνης, σήμερα, στην Πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Ρεπορτάζ Ορφέας Μπέτσης Συλλειτουργούντων ιερέων της Μητροπόλεως και με την συμμετοχή πιστών απ’ την ευρύτερη περιοχή του Αργυροκάστρου και Δροπόλεως, ειδικά δε των μαθητών του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» που η...
25 Μαρτίου, 2024 - 17:39

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό

Διαδώστε:
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κωμόπολη της Δερβιτσάνης, σήμερα, στην Πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος.

  • Ρεπορτάζ Ορφέας Μπέτσης

Συλλειτουργούντων ιερέων της Μητροπόλεως και με την συμμετοχή πιστών απ’ την ευρύτερη περιοχή του Αργυροκάστρου και Δροπόλεως, ειδικά δε των μαθητών του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» που η φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ίδρυσε και στηρίζει στην περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην διπλή διάσταση της Γιορτής – αυτή του Ευαγγελισμού ως προάγγελος και έναρξη του έργου της Σωτηρίας του Ανθρώπου δια της ενανθρωπίσεως του Θεού και της Επανάστασης των Ελλήνων για την Ελευθερία από τον ξένο ζυγό. Εξ άλλου ο Ελληνισμός των περιοχών της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και όλοι οι υπόδουλοι Ορθόδοξοι συμμετείχαν ενεργά στην Επανάσταση των Ελλήνων που επανέφερε την Ελευθερία και ανάκοψε τον εξισλαμισμό και τις κτηνωδίες εις βάρος των Χριστιανών.

Παρότρυνε για περισσότερη φροντίδα ώστε σε καιρούς δύσκολους και όπου το περιεχόμενο της παιδείας τείνει να είναι άχρωμο και αδιάφορο ως προς τη διάσταση αυτή να υπάρξει περισσότερη μέριμνα και μεράκι στην μεταλαμπάδευση των ιδεών αυτών στα παιδιά και τους νέους, όπου και οι εκπαιδευτικοί είναι οι πιο ουσιαστικοί συντελεστές. Με την Εκκλησία να συμπαρίσταται και υποστηρίζει.

Στο τέλος εψάλη Δοξολογία καθώς και Μνημόσυνο για τους διαχρονικά αγωνιζόμενους για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου…
Συμμετείχαν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, ο Δήμαρχος της περιοχής, εκπαιδευτικοί κ.α.

Ακολούθησε στην πλατεία μαθητική εκδήλωση για την Επέτειο της Επανάστασης.

Ανάλογη εκδήλωση των μαθητών με πλούσια συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής έγινε και στη Λειβαδιά των Αγίων Σαράντα.

Τις προηγούμενες ημέρες τα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» στη Χιμάρα που λειτουργούν με τη μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσαν τη δική τους γιορταστική εκδήλωση μεταδίδοντας το μήνυμα της αντίστασης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία των Ελλήνων.

Στη Κορυτσά με τη φροντίδα του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού τελέστηκε χθες την Κυριακή της Ορθοδοξίας, Δοξολογία επί τη ευκαιρία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ενώ ακολούθησε δεξίωση του Προξένου. Ανάμεσα στους γηγενείς Έλληνες παρευρέθηκαν και τίμησαν πολιτικοί εκπρόσωποι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, βουλευτές απ’ τις όμορες περιοχές της Ελλάδας, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ.

Απόψε και στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα έχει προγραμματιστεί συναυλία της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», υπό τη μέριμνα της Πρέσβειρας της Ελλάδας στην Αλβανία, ως επιστέγασμα των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων