04/12/2023 04/12/2023 Την Σύναξη των Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, όσων από τις περιοχές στην σημερινή Αλβανία κατάγονται ή αγωνίσθηκαν εδώ τον πνευματικό αγώνα ή και μαρτύρησαν, από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού και έως τους νεομάρτυρες και τους νέους οσίους, όπως έχει απ’ την εκλογή του ορίσει ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, γιόρτασε χθες το τοπικό...
04 Δεκεμβρίου, 2023 - 9:48
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2023 - 13:02

Γιορτή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου – Χειροτονία νέου Διακόνου

Διαδώστε:
Γιορτή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου – Χειροτονία νέου Διακόνου

Την Σύναξη των Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, όσων από τις περιοχές στην σημερινή Αλβανία κατάγονται ή αγωνίσθηκαν εδώ τον πνευματικό αγώνα ή και μαρτύρησαν, από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού και έως τους νεομάρτυρες και τους νέους οσίους, όπως έχει απ’ την εκλογή του ορίσει ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, γιόρτασε χθες το τοπικό Ορθόδοξο πλήρωμα.

Του Ορφέα Μπέτση για το ope.gr

Κατά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλητουργούντων του Μητροπολίτη ιερείς της περιοχής, έγινε και η χειροτονία στο βαθμό του Διακόνου του κ. Παντελεήμωνα Ζενέλη, καταγόμενου απ’ τους Αγίους Σαράντα. Πιστοί από όλες τις περιοχές της Μητροπόλεως, νέοι των εκπαιδευτηρίων και οι εκπαιδευτικοί τους με ιδιαίτερη συγκίνηση βίωσαν το γεγονός καθώς αποτελεί σπουδαία εξέλιξη δεδομένου της έλλειψης κληρικών συγκριτικά μάλιστα με τον μεγάλο αριθμό των Ενοριών που υπάγονται στην Μητρόπολη αυτή.

Ο νέος Διάκονος υπήρξε μαθητής του Εκκλησιαστικού Λυκείου, στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στην Θεολογική Ακαδημία «Ανάσταση» στη νέα Μονή του Αγίου Βλασίου, ενώ πρόσφατα απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο απ’ το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Τιράνων. Αποτέλεσε άλλη μια αφορμή τούτο για τον τοπικό ποιμενάρχη ώστε να επαναλάβει την έκκληση του προς νέους και μεγαλύτερους να προσέλθουν στις τάξεις του ιερού κλήρου ώστε να διαιωνίζεται η Ορθόδοξη μαρτυρία στα ιερά αυτά μέρη.

Στον δε Διάκονο συνέστησε με τα λόγια του Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης και του Αγίου Αποστόλου Παύλου να συνεχίσει την πορεία του με πολύ προσευχή, με ταπείνωση, με υπομονή και καρτερία και κυρίως στα βήματα και κατά τη διδασκαλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με πολύ αγάπη για το Θεό, την Εκκλησία του και το πλήρωμα της…

Στο Ευαγγέλιο της ημέρας και την γιορτή που πανηγυρίζει η τοπική Εκκλησία αναφέρθηκε στο κήρυγμα του ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, καλώντας τους πιστούς ώστε με επίμονη προσευχή στον Κύριο Ιησού Χριστό, μιμούμενοι της πλειάδα των Αγίων που προστατεύουν την Μητρόπολη και το ποίμνιο της, κατά το παράδειγμα του τυφλού να αναζητούμαι απ’ το Θεό το πνευματικό φως και την αληθινή πίστη. Εξ ονόματος του πληρώματος της Μητροπόλεως, κλήρου και λαού ευχήθηκε τον οικείο Μητροπολίτη κ. Δημήτριο που γιόρταζε ταυτόχρονα την συμπλήρωση της 17ης Επετείου απ’ την εκλογή και ενθρόνιση του.

Ας αναφερθεί ότι για πρώτη φορά φέτος εψάλη και η Ακολουθία των Αγίων της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου όπως την συντάσσει η Μοναχή Παϊσία με την καθοδήγηση του κ. Δημητρίου.
Ακολούθησε η σχολική γιορτή που προετοίμασαν τα Εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης» που λειτουργούν στην Ιερά Μητρόπολη χάριν της συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, το Οικοτροφείο Θηλέων «Θεοτόκος – Άνθος το Αμάραντον» καθώς και οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός». Σε ορισμένους απ’ τους τοπικούς Αγίους, το βίο και το έργο τους, αναφέρθηκε συντόμως ο Διευθυντής του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» κ. Θεόδωρος Κέσκος, ενώ ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των μαθητών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος ευχαριστώντας τους παρισταμένους για τις ευχές και τους κόπους τους, τα παιδιά και τους μεγαλύτερους για την προσπάθεια που καταβάλουν για πνευματική πρόοδο και την συμβολή στην ανύψωση της τοπικής κοινωνίας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Κύριο και Θεό μας που ευλογεί πλουσίως την όλη προσπάθεια και επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας για την αγάπη με την οποία περιβάλει την Εκκλησία και κυρίως τη σοφή καθοδήγηση σε δρόμους νέους και δύσκολους σταθεροποίησης της ιεραποστολικής προσπάθειας που συμπληρώνει με τη χάρη του Θεού 33 χρόνια τώρα…

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων