07/03/2021 08/03/2021 Γραπτό μήνυμα εξέδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Ανάστασιος επί τη εκδημία του Επισκόπου πρ. Βατουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς). “Ήταν συνεπής στη βίωση των ευαγγελικών αρχών, δυναμικός στον διάλογο με τη σερβική διανόηση. Προσέφερε την αλήθεια των Γραφών και τον πλούτο της πατερικής σκέψεως στον λαό του Θεού, ιδιαίτερα...
07 Μαρτίου, 2021 - 21:04
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2021 - 8:13

Γνωριστήκαμε και συμπορευτήκαμε έκτοτε για μισό αιώνα

Διαδώστε:
Γνωριστήκαμε και συμπορευτήκαμε έκτοτε για μισό αιώνα

Γραπτό μήνυμα εξέδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Ανάστασιος επί τη εκδημία του Επισκόπου πρ. Βατουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς).

“Ήταν συνεπής στη βίωση των ευαγγελικών αρχών, δυναμικός στον διάλογο με τη σερβική διανόηση. Προσέφερε την αλήθεια των Γραφών και τον πλούτο της πατερικής σκέψεως στον λαό του Θεού, ιδιαίτερα στην περίοδο των ιδεολογικών συγκρούσεων, στο μεταβατικό στάδιο από τις χαράδρες του αθεϊστικού σοσιαλισμού στις σύγχρονες επικίνδυνες ζώνες του εκκοσμικευμένου καπιταλισμού” αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος. “Γνωριστήκαμε στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπορευθήκαμε έκτοτε για μισό αιώνα στις ποικίλες θεολογικές αναζητήσεις και διορθόδοξες συναντήσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

“Μεγάλη θλίψη προξένησε η είδηση της εκδημίας του προσφιλούς αδελφού εν Κυρίω Επισκόπου πρ. Βατουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς), Ιεράρχου της Εκκλησίας της Σερβίας. Ο μακαριστός, επιφανής θεολόγος, διακρινόταν για την ευρύτατη επιστημονική του συγκρότηση, την αδιάκοπη αναζήτηση και προσφορά του.

Ήταν συνεπής στη βίωση των ευαγγελικών αρχών, δυναμικός στον διάλογο με τη σερβική διανόηση. Προσέφερε την αλήθεια των Γραφών και τον πλούτο της πατερικής σκέψεως στον λαό του Θεού, ιδιαίτερα στην περίοδο των ιδεολογικών συγκρούσεων, στο μεταβατικό στάδιο από τις χαράδρες του αθεϊστικού σοσιαλισμού στις σύγχρονες επικίνδυνες ζώνες του εκκοσμικευμένου καπιταλισμού.

Γνωριστήκαμε στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπορευθήκαμε έκτοτε για μισό αιώνα στις ποικίλες θεολογικές αναζητήσεις και διορθόδοξες συναντήσεις.

Αυθεντικός και πρόσχαρος χαρακτήρας, τολμηρός στη διατύπωση των απόψεών του, μετέφερε με την παρουσία του μία πνευματική αύρα αφυπνιστική. Με φανερό πόνο για μια Εκκλησία που κατανοεί και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανησυχίες, δεν έπαυε να ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της ενότητος της Ορθοδοξίας και την προφητική παρουσία της όπου γης.

Αφήνει μια πολύτιμη θεολογική κληρονομιά. Συλλυπούμενοι εκ καρδίας το Πατριαρχείο Σερβίας, τελέσαμε τρισάγιο στο παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων για την ανάπαυση της εκλεκτής ψυχής του. «Μακάριοι οἱ ἐν Κυρίῳ ἀποθνήσκοντες».

Τίρανα, 6 Μαρτίου 2021 – † Ἀναστάσιος Ἀρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας

 

Το «ύστατο χαίρε» σε έναν χαρισματικό Επίσκοπο και μεγάλο θεολόγο της εποχής μας, τον μακαριστό πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρό Αθανάσιο, είπαν το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Μαρτίου 2021, κλήρος και λαός στο Τρέμπινιε της Βοσνίας.

Ο μακαριστός Επίσκοπος κυρός Αθανάσιος Γέφτιτς, που ήταν εφησυχάζων τα τελευταία χρόνια, εκοιμήθη εν Κυρίω στις 4 Μαρτίου 2021, σε ηλικία 83 ετών σε νοσοκομείο της πόλης. Μετά την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού εν πομπή μετέβησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τβρδός (Tvrdoš), όπου και έγινε η ταφή. Ο Επίσκοπος κυρός Αθανάσιος είχε φτιάξει εκεί τον τάφο του.

Δείτε τα 20 πιο χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων