14/01/2022 14/01/2022 Η περίπτωση διάσωσης του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Χοστέβα της Ζαγοριάς Αργυροκάστρου Στην πληθώρα των έργων που ανεγείρονται εδώ και τριάντα χρόνια από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και υπό την ιδιαίτερη μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου, σημαντική θέση κατέχουν οι ιεροί ναοί που υπήρξαν τα πρώτα «θύματα» της χοτζικής...
14 Ιανουαρίου, 2022 - 13:10

Η διάσωση των ναών στην Εκκλησία της Αλβανίας

Διαδώστε:
Η διάσωση των ναών στην Εκκλησία της Αλβανίας

Η περίπτωση διάσωσης του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Χοστέβα της Ζαγοριάς Αργυροκάστρου

Στην πληθώρα των έργων που ανεγείρονται εδώ και τριάντα χρόνια από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και υπό την ιδιαίτερη μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου, σημαντική θέση κατέχουν οι ιεροί ναοί που υπήρξαν τα πρώτα «θύματα» της χοτζικής θηριωδίας.

Είτε γίνεται αναφορά σε ανακαινίσεις ιερών ναών, είτε σε εκ θεμελίων ανεγέρσεις, όλοι οι Ορθόδοξοι στην Εκκλησία της Αλβανίας, σήμερα λατρεύουν ελεύθερα τον Θεό και προσεύχονται σε χώρους που Του αρμόζουν.

Ένας ναός που εντάσσεται στους ανακαινισμένους ναούς στην Αλβανία, είναι ο Ιερός Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο χωριό Χοστέβα στην περιοχή της Ζαγοριάς Αργυροκάστρου.

Ο συγκεκριμένος ιερός χώρος αποτελεί ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό κόσμημα για όλη την περιοχή. Είναι ρυθμού Βασιλικής, σκεπασμένος με σύστημα τοξοτών καμαρών.

Στη βορεινή του πλευρά εκτείνεται το χαγιάτι, ενώ στην βορειοδυτική του γωνιά υπερυψώνεται ένας οκτάγωνος πύργος που αποτελεί το κωδωνοστάσιο (καμπαναριό).

Στο εσωτερικό του είναι εξολοκλήρου αγιογραφημένος, χαρακτηριστικό των ναών στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοριάς, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερη προσοχή των κατοίκων σε έργα της ορθόδοξης λατρείας.

Όπως αναφέρει η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, οι εργασίες για την διάσωση του ναού έγιναν πριν από 21 χρόνια (2000) και αφορούσαν την ανακαίνιση της στέγης με μαυρόπετρα, την αποκατάσταση των τοιχωμάτων, των στύλων της στέγης και του καμπαναριού, καθώς και τακτοποιήθηκε ο περιβάλλοντας χώρος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων