24/06/2022 24/06/2022 Με κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων και πιστούς της αλβανικής πρωτεύουσας εόρτασε τα τριάντα χρόνια από την εκλογή του στη θέση του Προκαθημένου της εν Αλβανία Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Το πρωί της Παρασκευής ο Μακαριώτατος συλλειτούργησε με τον Επίσκοπο Βύλιδος κ. Άστιο στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της...
24 Ιουνίου, 2022 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2022 - 14:34

Η Εκκλησία της Αλβανίας εύχεται στον πνευματικό της πατέρα – Τίμησαν τα 30 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Αλβανίας εύχεται στον πνευματικό της πατέρα – Τίμησαν τα 30 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Με κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων και πιστούς της αλβανικής πρωτεύουσας εόρτασε τα τριάντα χρόνια από την εκλογή του στη θέση του Προκαθημένου της εν Αλβανία Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Το πρωί της Παρασκευής ο Μακαριώτατος συλλειτούργησε με τον Επίσκοπο Βύλιδος κ. Άστιο στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα με αφορμή την εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου η οποία συμπίπτει με την εκλογή του στην Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Συνόψισε τις στιγμές της μακράς πορείας

Ο Μακαριώτατος συνόψισε όλες της στιγμές της μακράς πορείας και προσφοράς στη μαρτυρική Εκκλησία της Αλβανίας.  Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε για άλλη μια φορά τις σημαντικότερες στιγμές και δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την εκλογή του, ιδιαίτερα για να καταστεί αυτό γνωστό στους νεότερους που δεν έζησαν την ιστορική εκείνη ημέρα για την Εκκλησία. Αναφέρθηκε στην άφιξή του στην Αλβανία ως Πατριαρχικός Έξαρχος, καθώς και την εκλογή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 24 Ιουνίου 1992, και τις αντιδράσεις μπου δημιουργήθηκαν από ορισμένους κύκλους που δεν ήθελαν την επιστροφή της Εκκλησίας στην κανονικότητά της.

Το “ευχαριστώ” των παιδιών

Ακολούθως τα παιδιά του σχολείου «Πρωταγωνιστές», που αυτές τις μέρες συμμετέχουν στην κατασκήνωση που διοργανώνει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, χαιρέτησαν με χριστιανικά τραγούδια και στη συνέχεια πρόσφεραν λουλούδια στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο, ως ένδειξη βαθιάς ευγνωμοσύνης για όλα όσα εκείνο έχει κάνει για την Εκκλησία και τη χώρα τους κατά την τριακονταετή παρουσία του στο πηδάλιο της Εκκλησίας ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

Ήταν 24 Ιουνίου 1992 όταν το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέλεγε τον από Ανδρούσης ιεραπόστολο Επίσκοπο, μέχρι τότε, Αναστάσιο στη μαρτυρική εκκλησία της Αλβανίας η οποία από το 1967 βρισκόταν σε πλήρη διωγμό και συνταγματικά από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Ένα χρόνο πριν, από τον Ιούλιο του 1991, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε φτάσει στη χώρα προκειμένου, ως Πατριαρχικός Έξαρχος που είχε οριστεί, να καταγράψει και να διαπιστώσει ό,τι είχε απομείνει από Ορθοδοξία στην  Αλβανία. Με βασικό σύνθημα το “Χριστός Ανέστη” ξεκίνησε ένα επίπονο και τεράστιο έργο για την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας.

“Το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ξεπερνά κάθε όριο προσφοράς”

Στον Αρχιεπίσκοπο ευχήθηκαν για την επετειακή ημέρα και Μητροπόλεις, ενορίες αλλά και φορείς της Αλβανίας.

“24 Ιουνίου 1992 – 24 Ιουνίου 2022, 30 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου. Ευχαριστούμε τον Θεό των θαυμάτων, που ανέστησε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας μέσω της βοήθειας ενός σοφού και ευλογημένου ανθρώπου για 30 χρόνια. Το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου ξεπερνά όλα τα όρια της προσφοράς αυτά τα χρόνια, όχι μόνο στην αναβίωση της Εκκλησίας της Αλβανίας, την ανέγερση, ανακατασκευή και αποκατάσταση εκκλησιών, μονών, την ανέγερση σχολείων και τις κοινωνικές προσφορές, αλλά περισσότερο από αυτό στη μετάδοση του ευαγγελικού μηνύματος που μεταφέρει στις καρδιές πολλών ανθρώπων την ειρήνη, την καλοσύνη, την αγάπη για τον Θεό και όλη την ανθρωπότητα.
Εις έτη πολλά Μακαριώτατε”, αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Ελμπασάν.

Με αφορμή την ημέρα η ενορία του Αγίου Πορκοπίου Τιράνων ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο. “Στις 24 Ιουνίου θυμόμαστε τη μεγάλη χαρά της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία! 30 ευλογημένα χρόνια, με θυσία, αφοσίωση, υπομονή, μοναξιά και ευτυχία στη χώρα μας και την πατρίδα μας. Αδιάλειπτη μέριμνά του η λειτουργία και αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία. Εις έτη πολλά Δέσποτα”.

Νεολαία Ομόνοιας: Αρχιτέκτονας της Εκκλησίας της Αλβανίας ο Αρχιεπίσκοπος

Στα τριάντα χρόνια από την εκλογή του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων , Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου αναφέρεται με ανάρτησή της η Νεολαία της Ομόνοιας.

“Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα συνώνυμο στο όνομα του Αρχιεπισκόπου, σίγουρα θα ήταν εκείνο του Αρχιτέκτονα. Ο Αρχιτέκτονας της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας”, γράφει η ομογενειακή οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Αναλυτικά η ανάρτηση: 

“30 χρόνια αφοσίωση!

30 χρόνια γεμάτα πνευματικό έργο!

30 χρόνια αγώνα δύσβατου δρόμου!

30 χρόνια ανύψωσης της ορθοδοξίας!

Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα συνώνυμο στο όνομα του Αρχιεπισκόπου, σίγουρα θα ήταν εκείνο του Αρχιτέκτονα.

Ο Αρχιτέκτονας της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο Άγιος αυτός άνθρωπος με τον οποίο όλος ο ορθόδοξος πνευματικός λαός πορεύτηκε μαζί του στα ύψη, εκεί όπου του ανήκει.

30 χρόνια από την εκλογή του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου στο τιμόνι της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Εις πολλά έτη Δέσποτα!”

Φωτογραφίες από τη σημερινή Θεία Λειτουργία:

Φωτογραφίες: Εκκλησία της Αλβανίας 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τριάντα χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων