30/01/2019 30/01/2019 Του Ορφέα Μπέτση για το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία γιορτάστηκε σήμερα η Μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών και προστατών της Ελληνικής Παιδείας και Γραμμάτων, στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου και τα εκπαιδευτήρια που συντηρεί σ’ αυτή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος δια του Ιδρύματος Παιδείας ¨Πνοή Αγάπης». Τη...
30 Ιανουαρίου, 2019 - 13:57

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ. Αργυροκάστρου

Διαδώστε:
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ. Αργυροκάστρου
Του Ορφέα Μπέτση για το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία γιορτάστηκε σήμερα η Μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών και προστατών της Ελληνικής Παιδείας και Γραμμάτων, στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου και τα εκπαιδευτήρια που συντηρεί σ’ αυτή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος δια του Ιδρύματος Παιδείας ¨Πνοή Αγάπης». Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος λειτουργούντων και άλλων ιερέων που ιδιαίτερα συνδράμουν το έργον της παιδείας και την πνευματική εργασία με τους νέους. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη. Ακολούθησε αρχιερατικό Μνημόσυνο για ιερείς και εργάτες της παιδείας, δασκάλους και καθηγητές φιλόλογους που μαρτύρησαν στα χρόνος των κομουνιστικών διωγμών σε φυλακές και εξορίες. Επίσης ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης»
Συμμετείχαν μαθητές κι εκπαιδευτικοί απ’ όλα τα σχολεία του Ιδρύματος του Αρχιεπισκόπου αλλά και από άλλες σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή. Στον ιερό Ναό για το μήνυμα της ημέρας αυτής, που η Εκκλησία τιμά τους Τρεις Μεγάλους Ιεράρχες και όλοι μαζί την Παιδεία που στηρίζεται στη δική τους διδασκαλία και παράδειγμα ταπείνωσης, αγάπης και αλήθειας, μίλησε ο Θεολόγος και συνεργάτης της Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Καραμήτρος.
Ακολούθησε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος δίπλα απ’ το Ναό, που ανοικοδόμησε και λειτουργεί υπό τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, η γιορτή των μαθητών των εκπαιδευτηρίων. Παρουσίασε σε σύντομη ομιλία, τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο των Αγίων Τριών Ιεραρχών (Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου) ο Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος, Διευθυντής του Οικοτροφείου Αρρένων «Τίμιος Σταυρός». Οι μαθητές παρουσίασαν μέσα από επιλεγμένα ποιήματα, κείμενα και σύντομα θεατρικά στιγμιότυπα απ’ τη ζωή των τιμώμενων αγίων και ειδικά το έργο και τα πνευματικά διδάγματα που μας άφησαν. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι μαθητές του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» αλλά και η χορωδία της Εστίας Θηλέων «Θεοτόκος – Άνθος το Αμάραντον» που έψαλλαν τον Ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου τόσο επίκαιρο στην ημέρα των Τριών Ιεραρχών που τόσο αγωνίστηκαν για την αγάπη προς τον άνθρωπο που πηγάζει απ’ την αγάπη για το Θεό.
Ειδικά σε περιοχές, όπως οι συγκεκριμένες που βγήκαν από τον αθεϊστικό διωγμό και όπου ο Χριστιανισμός μαρτυρείται σε κοινωνικό περιβάλλον με άλλα θρησκεύματα οι αξίες του ανθρωπισμού που οι Τρεις Ιεράρχες με τόσο επιμονή υποστήριξαν και με αυτοθυσία τις εφάρμοσαν, προσλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και διάσταση, ειδικά στην κατάρτιση της γενιάς του μέλλοντος. Στις όλες δράσεις της ημέρας, στον Ιερό Ναό και στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο μετείχε επίσης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρος Κακκίσης που απεύθυνε και συγκινητικό χαιρετισμό  στα παιδιά και τους δασκάλους τους, αναφερόμενος στις σπουδαίες ευκαιρίες που ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης τους προσφέρουν στα πρότυπα σχολεία αλλά και το πόσο έχουν να επωφεληθούμε όλοι μαζί στην αναζήτηση στάσης ζωής απ’ τη μαθητεία των Αγίων Τριών Μεγάλων Ιεραρχών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος κλείνοντας την εκδήλωση συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για τους κόπους που καταβάλουν και ειδικά για την προετοιμασία της Γιορτής, παροτρύνοντας τους ώστε όσα σπουδαία και όμορφα είπαν στο εορταστικό τους πρόγραμμα για τη ζωή και τα πνευματικά λόγια των τιμώμενων Αγίων Ιεραρχών να αγωνιστούν να τα κάνουν βίωμα και πράξη στη ζωή τους.
Φωτογραφίες: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων