26/12/2023 07/01/2024 Με τη λαμπρόητα και τη χαρά που ενέχουν οι εορτασμοί της Γέννησης του Χριστού γιόρτασαν και οι Ορθόδοξοι στην Εκκλησία της Αλβανίας. Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, του...
26 Δεκεμβρίου, 2023 - 14:49
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 - 20:28

Η εορτή των Χριστουγέννων στην Εκκλησία της Αλβανίας

Διαδώστε:
Η εορτή των Χριστουγέννων στην Εκκλησία της Αλβανίας

Με τη λαμπρόητα και τη χαρά που ενέχουν οι εορτασμοί της Γέννησης του Χριστού γιόρτασαν και οι Ορθόδοξοι στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βύλιδος κ. Αστίου και πλειάδας ιερέων της Αρχιεπισκοπής. Εξ άλλου την προηγουμένη, είχε τελεστεί η Θεία Λειτουργία στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο που τιμάται στην Γέννηση του Χριστού.

Πιστοί και κυρίως νέοι και νέες των Τιράνων μετείχαν στη Θεία Λειτουργία και σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα στην γιορτή που ακολούθησε και την υποδοχή των ευχών κατά την παράδοση στο Συνοδικό Μέγαρο απ’ τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Μπαϊράμ Μπέγκαϊ, η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Κωσταντίνα Καμίτση, ο Δήμαρχος Τιράνων κ. Εριόν Βελίαϊ, πολιτικές προσωπικότητες, άνθρωποι του ακαδημαϊκού χώρου κ.α. επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο να ευχηθούν για τα Χριστούγεννα και στο πρόσωπο του όλη την Ορθόδοξη κοινότητα στη χώρα.

Εξ άλλου τα μέσα ενημερώσεως μετέδωσαν τις λατρευτικές ακολουθίες και αποσπάσματα από το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία τελέστηκε επίσης στις έδρες και των υπολοίπων Μητροπόλεων της Εκκλησίας στην Αλβανία και με συγκινητική συμμετοχή των πιστών, ειδικά των νέων και των παιδιών.

Για άλλη μια φορά τα Χριστούγεννα σε μια περίοδο δύσκολη και ενώ στη χώρα επικρατεί γενικότερη ανησυχία λόγω οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν μαζική φυγή και της πολιτικής έντασης, το Μήνυμα της Γέννησης του Χριστού όπως το θέτει στο δικό του Μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος, καλεί σε υπομονή και ελπίδα θεμελιωμένη στην πίστη.

Θέλει προφανώς δύναμη να μιλήσει κανείς μέσα στις συνθήκες αυτές για υπομονή και ελπίδα. Τόσο όμως και κυρίως αυτή η ουσία της ενανθρωπίσεως του Θεού που η Εκκλησία γιορτάζει, όσο και η εμπειρία του Αρχιεπισκόπου που ήρθε να φέρει το μήνυμα αυτό και να αναλάβει τον επανευαγγελισμό της κοινωνίας της Αλβανίας υπό πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες, καθιστά το λόγο του αξιόπιστο. Εξ άλλου η ατμόσφαιρα μέσα και γύρω απ’ τον Καθεδρικό είναι μια απτή απόδειξη της απήχησης αυτού του αληθινού λόγου.

Να επισημανθεί ότι οι εορτασμοί κορυφώνονται στην ημέρα των Χριστουγέννων ενώ οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων που ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος ίδρυσε και συντηρεί, οι ομάδες πνευματικής εργασίας των νέων, οι κοινότητες των πιστών εν τέλει σε όλο το γεωγραφικό χώρο όπου μαρτυρείται η Ορθοδοξία, είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα και για μια χρονιά ακόμη, δώσει, σε όλο το κοινωνικό περίγυρο αυτή τη χαρά της Γέννησης του Χριστού. Με ποικίλες δράσεις, με την αναβίωση της παράδοσης των Καλάντων, με τις γιορτές τους στα σχολεία αλλά και στις αίθουσες των πόλεων και των χωριών, παντού οι Ορθόδοξοι υπό την έμπνευση και την καθοδήγηση του Ποιμενάρχη τους και των κατά τόπο ιεραρχών, αποδεικνύουν ότι με τον πνευματικό πλούτο της πίστης τους εμποτίζουν όλο το κοινωνικό περίγυρο και μαρτυρούν Χριστό με ένα τρόπο πρωτότυπο.

Και στις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου όπου ζει ιστορικά και σε ουσιαστικό αριθμό ο γηγενής Ελληνισμός υπήρξε απ’ τον οικείο Μητροπολίτη κ. Δημήτριο φροντίδα ώστε σε πολλές ενορίες, κυρίως των πόλεων αλλά και των μικρών χωριών να τελεστεί η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και με ανάλογο πρόγραμμα να συνεχιστεί καθ όλη το Δωδεκαήμερο.

Στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, στην Πρεμετή, τη Χιμάρα, τη Δρόπολη, το Δέλβινο, παντού ακούστηκε το «Η Γέννηση Σου Χριστέ ο Θεός ημών…», σαν κάλεσμα υπέρβασης. Υπέρβαση στην δημογραφική κατάσταση όπου λίγοι πλέον κάτοικοι μένουν στις κοινότητες της υπαίθρου αλλά και σε πολιτικές εντάσεις που προκαλούν πρακτικές καταπίεσης και παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Παρόλα αυτά ο Θεός ενανθρωπίστηκε ώστε ο άνθρωπος να αγιαστεί…

Ας σημειωθεί ότι για άλλη μια χρονιά δεκάδες πολίτες της Αλβανίας μετακινήθηκαν απ’ την Ελλάδα όπου ζουν και εργάζονται επί μονίμου σχεδόν βάσεως μεταγγίζοντας κλίμα Χριστουγέννων στις οικογένειες τους, στις κοινότητες, στο σύνολο της χώρας. Είναι μια παράμετρος που πρέπει ιδιαίτερα να λαμβάνετε υπόψη στην ιστορική καταγραφή.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων