12/12/2021 12/12/2021 Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, στους χώρους του Καθεδρικού Ναού Αναστάσεως Χριστού στα Τίρανα, το Γραφείο Χριστιανικής Αγωγής Ορθοδόξου Νεολαίας Αλβανίας διοργάνωσε ημερίδα νέων παρουσία εκπροσώπων από όλες τις Μητροπόλεις της χώρας ενόψει Χριστουγέννων. Θέμα της ημερίδας: «Η γέννηση του Χριστού δίνει χαρά στον κόσμο». Επιμέλεια: Ευγενία...
12 Δεκεμβρίου, 2021 - 10:04
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2021 - 10:17

Ημερίδα της Ορθόδοξης Νεολαίας στην Αλβανία ενόψει Χριστουγέννων

Διαδώστε:
Ημερίδα της Ορθόδοξης Νεολαίας στην Αλβανία ενόψει Χριστουγέννων

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, στους χώρους του Καθεδρικού Ναού Αναστάσεως Χριστού στα Τίρανα, το Γραφείο Χριστιανικής Αγωγής Ορθοδόξου Νεολαίας Αλβανίας διοργάνωσε ημερίδα νέων παρουσία εκπροσώπων από όλες τις Μητροπόλεις της χώρας ενόψει Χριστουγέννων. Θέμα της ημερίδας: «Η γέννηση του Χριστού δίνει χαρά στον κόσμο».

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Η ημερίδα ξεκίνησε με προσευχή, ενώ μετά την εγγραφή των συμμετεχόντων και το καλωσόρισμα, ο πρώτος ομιλητής, π. Ilia Mazniku, εφημέριος της ενορίας του Αγίου Προκοπίου Τιράνων παρουσίασε το θέμα: «Το νόημα και τη σημασία της εορτής των Χριστουγέννων από την ορθόδοξη σκοπιά».

Στο θέμα του, ο πατήρ Ηλίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η γέννηση του Χριστού δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός, κάτι που συνέβη κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο, αλλά ένα γεγονός που βιώνουμε σήμερα. Αναφερόμενος στην ορθόδοξη απεικόνιση των Χριστουγέννων στις Ιερές Εικόνες εξήγησε ότι η Υπεραγία Θεοτόκος στέκεται δίπλα στον Χριστό στη φάτνη, όχι μόνο ως μητέρα που φροντίζει το μωρό της αλλά και με λατρευτική στάση, αφού Τον γνώριζε ως Κύριό της. Επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο απεικονίζονται ο Ιωσήφ, οι Ποιμένες και οι Μάγοι.

Από το βιβλίο της Γενέσεως, ο Θεός έδωσε στον κόσμο την ελπίδα πως Εκείνος που θα γεννιόταν θα έφερνε την ελπίδα και θα νικούσε τον Σατανά, τον εχθρό του Θεού και του ανθρώπου. Ο Χριστός στην εικόνα που απεικονίζεται ως Μωρό εκπέμπει μεγάλη ελπίδα και χαρά. Το μήνυμα της γέννησης του Σωτήρος αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Οι Μάγοι Του προσφέρουν χρυσό, λιβάνι κα σμύρνα. Χρυσό – ως σύμβολο Βασιλέως, επειδή ήταν απόγονος του Δαβίδ, τα σμύρνα ως σύμβολο Προφήτη και το θυμίαμα ως σύμβολο Αρχιερέως και ο Χριστός είχε και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Αυτή είναι μια ευχαριστιακή προσφορά ενώπιον του Θεού που θυσιάζεται για τις αμαρτίες μας. Το μήνυμα αυτό φθάνει στους ταπεινούς και καλόκαρδους. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο βασιλεύς της Δόξης δεν επιδιώκει να γεννηθεί όπως γεννιέται ένας βασιλιάς, αλλά επιλέγει να γεννηθεί σε μια κρύα και σκοτεινή σπηλιά της Βηθλεέμ, που συμβολίζει την ψυχρότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής που δεν δέχονταν τον Σωτήρα. Το κάλεσμα των Χριστουγέννων είναι να γίνουμε μαθητές του Θεού, να είμαστε ταπεινοί και να θέσουμε τη διάνοιά μας στην υπηρεσία του Θεού. Ο Χριστός έρχεται σε απλές και ταπεινές καρδιές».

Ο π. Ηλίας τόνισε επίσης ότι «όλες οι γιορτές απαιτούν προετοιμασία και αυτή είναι η Αγία Τεσσαρακοστή, που έχει ορίσει η Εκκλησία. «Τρόποι προετοιμασίας», είπε ο πατήρ, «είναι η ανάγνωση της Αγίας Γραφής, η ελεημοσύνη, η προσευχή και η νηστεία, για να εξαγνιστεί κανείς σωματικά και πνευματικά, όπως νήστευσε και ο ίδιος ο Κύριος».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο π. Ηλίας είπε πως ο Κύριος μας καλεί να συμμετέχουμε στη ζωή της Εκκλησίας και στην διακονία του Θεού!

Το πρόγραμμα της ημερίδας συνεχίστηκε με μικρότερες ομάδες εργασίας, όπου οι νέοι συζήτησαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με το θέμα, που είναι το σύνθημα των φετινών Δραστηριοτήτων της Ορθόδοξης Νεολαίας: «Με την πίστη στον Χριστό νικάμε τον φόβο και την αδιαφορία».

Στη συνέχεια, τονίστηκε ότι οι νέοι πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Εκκλησία και μαζί με τους ιερείς να συνεισφέρουν σε αυτήν και «παρόλο που ζούμε σε αβέβαιες εποχές, να υπερνικήσουμε τον φόβο και την αδιαφορία με την πίστη στον Χριστό και τη στενή συνεργασία μεταξύ μας».
Ο Υπεύθυνος της Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας Χριστιανικής Αγωγής Ορθοδόξου Νεολαίας Αλβανίας, πατήρ Γρηγόριος (Pelushi), στο τέλος της ημερίδας τόνισε ότι πρέπει να διατηρήσουμε και να εκπληρώσουμε τους τέσσερις πυλώνες που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο και τον σκοπό των δεσμών της Ορθόδοξης νεολαίας σε όλη τη χώρα:
1. Εξέλιξη στη Γνώση του Χριστού
2. Φιλία
3. Διακονία
4. Μαρτυρία
Εν κατακλείδι, ο πατήρ Γρηγόριος στάθηκε στη μαρτυρία που είναι τόσο απαραίτητη στην εποχή που ζούμε: «Ας προσπαθήσουμε – τόνισε – να σκορπίσουμε το φως του Χριστού όπου κι αν βρισκόμαστε και ζούμε και να μη φοβόμαστε γιατί η δύναμη του σκότους από την αρχή επιδίωξε να σκοτώσει το Φως που γεννήθηκε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, αλλά απέτυχε. Πόσες ιδεολογίες, πόσοι ισχυροί άνθρωποι, πόσοι αυτοκράτορες και βασιλιάδες προσπάθησαν να καταστρέψουν το Φως, αλλά ντροπιάστηκαν – και έτσι θα καταλήξουν όλοι όσοι θα μετρηθούν μαζί Του. Ας σκορπίσουμε αυτό το φως που θα γεννηθεί στη Βηθλεέμ σε κάθε σκοτεινή γωνιά των ανθρώπινων ψυχών, ξεκινώντας από τον εαυτό μας, την οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους και όλους αυτούς που συναντάμε καθημερινά! Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτός είναι ο στόχος κάθε χριστιανού!
Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων