24/05/2020 25/05/2020 Αφού παρέμειναν κλειστές για περίπου δύο μήνες λόγω της πανδημίας, οι θύρες των ναών στα Τίρανα και στο Δυρράχιο άνοιξαν πάλι για τους πιστούς την Κυριακή του Τυφλού (24 Μαΐου 2020) με περιορισμούς λόγω των μέτρων προστασίας από τον COVID-19. Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”   Στο άνοιγμα των ναών και στην δοκιμασία που...
24 Μαΐου, 2020 - 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2020 - 3:24

“Μας αξίωσε ο Θεός να περάσουμε ένα δύσκολο τούνελ”

Διαδώστε:
“Μας αξίωσε ο Θεός να περάσουμε ένα δύσκολο τούνελ”

Αφού παρέμειναν κλειστές για περίπου δύο μήνες λόγω της πανδημίας, οι θύρες των ναών στα Τίρανα και στο Δυρράχιο άνοιξαν πάλι για τους πιστούς την Κυριακή του Τυφλού (24 Μαΐου 2020) με περιορισμούς λόγω των μέτρων προστασίας από τον COVID-19.

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

Στο άνοιγμα των ναών και στην δοκιμασία που βιώνουν ακόμη οι πιστοί εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κήρυγμα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου Τιράνων.

“Να δοξάσουμε τον Θεό ότι μας αξίωσε να περάσουμε ένα δύσκολο τούνελ με πολύ σωστό τρόπο.”, – είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμα “δεν τέλειωσε η περιπέτεια” και συνέστησε προσοχή και τήρηση στις οδηγίες υγιεινής.

Επιπλέον, για ακόμη μια φορά εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι “κάτι καλό θα βγει από αυτή την περιπέτεια”, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι σκέψεις όλων είναι με τα θύματα και τις οικογένειες που υπέφεραν.

Διαβάστε δύο αποσπάσματα από το κήρυγμα του Μακαριωτάτου:

“Να δοξάσουμε τον Θεό ότι μας αξίωσε να περάσουμε ένα δύσκολο τούνελ με πολύ σωστό τρόπο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αδελφούς γιατί με πολλή κατανόηση υπήκουσαν στις καθορισμένες εντολές και οδηγίες μου. Υπακούσαμε στις οδηγίες των κρατικών και υγειονομικών αρχών, διότι ήταν πολύ σωστές. Και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θεό ότι στην χώρα μας είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από ότι αλλού. Βεβαίως, με πάρα πολλή αγάπη και στοργή σκεφτόμαστε τους αδελφούς μας που έφυγαν και τις οικογένειες που υπέφεραν. Και συνεχίζουμε την ταπεινή μας προσευχή για να φωτίσει ο Θεός όλους όσοι αγωνίζονται επιστημονικά ερευνητικά για να βρουν μια λύση σε αυτή την πολύ δύσκολη πανδημία η οποία ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Όλοι έχουν ξαφνιάσει από αυτή την περίεργη επίθεση ενός αθέατου εχθρού ο οποίος ουσιαστικά έχει γελιοποιήσει όλα τα συστήματα τα λεγόμενα εθνικής αμύνης. Και με ένα τρόπο χωρίς πολλά λόγια, αλλά πολύ πειστικό, μας υπενθύμισε ότι δεν κινδυνεύει το ένα έθνος από το άλλο, αλλά όλη η ανθρωπότητα από κάτι που δεν περιμένει, και κυρίως από τον ιό της εγωκεντρικότητος που ταλαιπωρεί τους λαούς και οδηγεί πολλούς στην φτώχεια. Δεν τελείωσε η περιπέτεια. Δεν ξέρουμε πόσα άλλα κύματα θα ξαναγυρίσουν. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να συνεχίζουμε να τηρούμε όλες τις απαραίτητες οδηγίες. Δεν χρειάζονται ασπασμοί και πολλές συγκεντρώσεις, αλλά πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται γκρίνια και πανικός. Κάτι καλό θα βγει από αυτή την περιπέτεια. Μαζευτήκαμε στα σπίτια μας. Είδαμε ότι με πολλή στοργή πρέπει ο ένας να σκέφτεται τον άλλον. Ακόμα και από την στέρηση μερικών πολύ σπουδαίων πραγμάτων καταλάβαμε καλύτερα την αξία τους – το ότι στερηθήκαμε πολύ καιρό την Θεία Κοινωνία πολλοί από εμάς. Η δική μας η πίστη μας βεβαιώνει ότι ο Θεός δεν πρόκειται να μας αφήσει. Κάτι καλό θα βγει και από αυτή την περιπέτεια.”

“Αδελφοί μου, όπως αυτός ο αθέατος άγνωστος ιός δημιουργεί μια φοβερή καταστροφή, έτσι και η απλή αθέατη προσευχή μυριάδων εκατομμυρίων πιστών ανθρώπων έχει την δική της δυναμική για να εξουδετερώνει, αν μη τι άλλο, τους ιούς του μίσους και του εγωκεντρισμού. Επιστράτευση λοιπόν, αλληλεγγύης, αγάπης και προσευχής. Αυτή είναι η δική μας καλύτερη άμυνα στην καινούρια αυτή δοκιμασία της ανθρωπότητος. Και αναμφισβήτητα, ο Θεός θα ευλογήσει όλες αυτές τις προσπάθειες που φαίνονται ασήμαντες και αθέατες, αλλά έχουν τεράστια επίδραση στην πορεία του κόσμου.”

Ακούστε ολόκληρο το κήρυγμα του Μακαριωτάτου στο παρακάτω ηχητικό:

 

Στις 5 Μαΐου 2020, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έκκληση στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα να ανοίξουν οι ναοί μετά τις 18 Μαΐου και να δώσει στην ίδια την Εκκλησία την ευθύνη της τήρησης των μέτρων προστασίας, όπως π.χ. η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πιστών.

Κάνοντας πράξη τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων, η Αρχιεπισκοπή των Τιράνων ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, στα οποία μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των στασιδίων που θα κάθονται οι πιστοί
  • η αποφυγή χειραψίας μεταξύ των πιστών
  • η προτροπή προς τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους
  • ο καθορισμός ειδικών χώρων όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστρέφουν στους ναούς οι πιστοί των Τιράνων

Αρχιεπ. Αλβανίας: «Κάτι καλό θα βγει από αυτή την περιπέτεια»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων