15/08/2023 15/08/2023 Την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου δώρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, στον υπό κράτηση εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας κ. Φρέντι Μπελέρη. Η γεμάτη συμβολισμούς αλλά και ουσιαστικού μηνύματος, επίσκεψη, έγινε μεσημβρινές ώρες, σήμερα, ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Πάσχα του Καλοκαιριού για τους Ορθοδόξους...
15 Αυγούστου, 2023 - 19:36
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2023 - 23:28

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισκέφθηκε στα κρατητήρια τον Δήμαρχο Χειμάρρας

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισκέφθηκε στα κρατητήρια τον Δήμαρχο Χειμάρρας

Την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου δώρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, στον υπό κράτηση εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας κ. Φρέντι Μπελέρη. Η γεμάτη συμβολισμούς αλλά και ουσιαστικού μηνύματος, επίσκεψη, έγινε μεσημβρινές ώρες, σήμερα, ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Πάσχα του Καλοκαιριού για τους Ορθοδόξους και ειδικά τον Ελληνισμό.

  • Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Ενώ το αίτημα για σχετική επίσκεψη και συνάντηση είχε κατ επανάληψη και αρμοδίως κατατεθεί από την αρχή σχεδόν της περίεργης αυτής διωκτικής περιπέτειας, μόλις χθες το βράδυ οι αρχές ενέκριναν το αίτημα.

Για τον Δήμαρχο Χειμάρρας αποτέλεσε το καλύτερο δώρο στις συνθήκες άδικης απομόνωσης στις οποίες βρίσκεται χωρίς κανείς να γνωρίζει την έκβαση της υπόθεσης. Η Εικόνα δεν θα είναι απλά η καλύτερη παρηγοριά και συντροφιά μοναξιά των κρατητηρίων αλλά και ένας σπουδαίος οδηγός για όλη τη ζωή, πράγμα τόσο απαραίτητο για κάθε πιστό σε δοκιμασίες και στέρηση ελευθεριών…

Στην ουσία ο Μακαριώτατος επισκεπτόμενος σήμερα στην φυλακή τον κ. Μπελέρη δεν εκπληρώνει απλά την Ευαγγελική εντολή να στεκόμαστε δίπλα στους υπό διωγμούς και στέρηση ελευθερίας συνανθρώπους. Αλλά και στέλνει ηχηρό μέσα από τη σιωπή μήνυμα καταλλαγής και κατανόησης. Διότι προϋπόθεση της ειρήνης είναι η δικαιοσύνη και προϋπόθεση της δικαιοσύνης είναι η αλήθεια.

Ενώ η όλη διακονία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην αποστολή της από θεμελίων ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο χώρο της Αλβανίας είναι μια μαρτυρία αδικιών, στερήσεων, αδίκου πολέμου, αντοχής, υπομονής και εν τέλει απόδειξη ανδρείας και τόλμης, εκείνος βρίσκει απόθεμα ώστε να στηρίζει στην κατεύθυνση αυτή τα υπό ειδικές δοκιμασίες μέλη της και πνευματικά του τέκνα.

Επί της ευκαιρίας και ενδεικτικά των ως άνω ας αναφερθούν μερικά κορυφαία γεγονότα που φέρνουν στο φως αφενός μεν πως συγκεκριμένα κέντρα επιλέγουν επί σειρά ετών να διαταράσσουν την Ορθόδοξη κοινότητα ακριβώς μέρες της Παναγίας Μητέρας. Κι αφετέρου αποτελούν απ’ την άλλη την δύναμη της αντοχής με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εμπράκτως διδάσκει το ποίμνιο του διαιωνίζοντας έτσι κάτι που πολλές φορές παραλείπουμε στον πνευματικό αγώνα και προσπάθεια. Την τόλμη στην αναζήτηση της δικαιοσύνης και την καρτερία έχοντας εναποθέσει ουσιαστικά την ελπίδα στην Μητέρα του Θεού της Δικαιοσύνης, της Αγάπης και της Ειρήνης.

Είναι ακόμη ζωντανές σαν χθες οι μνήμες στις περιοχές της Δροπόλεως και των Αγίων Σαράντα όταν τέτοιες μέρες των Αύγουστο του 1994 ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενώ βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα κρατικών πιέσεων και εκστρατείας για την απομάκρυνση του απ’ την Εκκλησία στην Αλβανία, στα πλαίσια περιοδείας του στις προαναφερόμενες περιοχές επισκέφθηκε τις οικογένειες των κρατουμένων στελεχών τότε της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, Μάλιστα στα Τίρανα τέτοια μέρα ξεκινούσε η δίκη τους.

Και το 2010 επίσης σήκωνε ένα μεγάλο σταυρό καθώς ανέλαβε να τοποθετηθεί δημόσια για την εν ψυχρώ δολοφονία με κίνητρο το εθνοτικό μίσος του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα. Λίγες μέρες αργότερα επισκέπτονταν την οικογένεια του για να παρηγορήσει και στηρίξει του γονείς και οικείους του. Ακολούθησαν στον αλβανικό τύπο και με τις υπογραφές προσωπικοτήτων επιθέσεις απαράδεκτες κατά του πρόσωπο του και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τον Αύγουστο του 2013, μία μέρα μετά της Παναγίας έπρεπε να σηκώσει επίσης το σταυρό της απαράδεκτης έξωσης με τρόπο βέβηλο των πιστών απ’ το Ναό τους των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή. Μια πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί και πληγώνει τον εσωτερικό βίο της κοινότητας.

Το 2015 ακολούθησε τέτοιες μέρες η άλλη πρόκληση στους Δρυμάδες της Χιμάρας με την αυθαίρετη κρατική κατεδάφιση του Ναού του Αγίου Αθανασίου.

Θα μπορούσε να συνεχιστεί ανάλογη περιγραφή και με ίσως μικρότερης δημοσιότητας γεγονότα ήσσονος όμως αποδεικτικής αξίας ότι κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της Παναγίας Θεοτόκου, τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόσο εμφατικά επισημαίνει στις ιεραποστολικές περιοδείες και ομιλίες του δεν είναι απλά αντικείμενο από άμβωνα κηρύγματος. Είναι οδηγός του καθημερινός και παράδειγμα καθοδήγησης.

Η σιωπηλή καρτερία, η ταπεινότητα, η υπομονή στον πόνο, η αναμονή στη δικαιοσύνη, η αγάπη, κυρίως αυτή, είναι που οδήγησαν και σήμερα παρά τις δυσκολίες την απόφαση του να μεταβεί στα κελιά των φυλακών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων