19/04/2021 19/04/2021 Του Νικόλαου Ζαΐμη  «Το μεγαλείο δεν είναι πόσους καταδυναστεύει κανείς, αλλά πόσους διακονεί κανείς», τόνισε στο χθεσινό του κήρυγμα από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος. Ο Μακαριώτατος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Ε’ Κυριακής των Νηστειών που είναι παρμένη από το κατά Μάρκον ευαγγέλιο (10,...
19 Απριλίου, 2021 - 9:24

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για το μεγαλείο της διακονίας

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για το μεγαλείο της διακονίας

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

«Το μεγαλείο δεν είναι πόσους καταδυναστεύει κανείς, αλλά πόσους διακονεί κανείς», τόνισε στο χθεσινό του κήρυγμα από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Ο Μακαριώτατος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Ε’ Κυριακής των Νηστειών που είναι παρμένη από το κατά Μάρκον ευαγγέλιο (10, 32-45) αναφέρθηκε στη βασική αρχή της οποία έθεσε ο Κύριος προς τους μαθητές του πως για να είναι κάποιος πρώτος θα πρέπει να είναι διάκονος όλων.

«Το σημερινό ευαγγέλιο μας θύμισε και μια άλλη βασική αρχή την οποία ο Κύριος μας έθεσε για τους δικούς του. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανατροπή των παλαιών ιδεών. Για μια από τις πιο σημαντικές επαναστάσεις. Όπως ο Κύριος είπε στους μαθητές του αυτοί που νομίζουν ότι διοικούν και άρχουν των εθνών «κατακυριεύουσιν αυτών». Θέλουν να κυριαρχούν και να δυναστεύουν τους λαούς. Αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει για εσάς. Εσείς έχετε μια άλλη αρχή. Το μεγαλείο δεν είναι πόσους καταδυναστεύει κανείς, αλλά πόσους διακονεί κανείς. Είναι πολύ βασική αυτή η αρχή την οποία ο Κύριος έθεσε και με αυτόν τον τρόπο έδωσε μια διαφορετική κατεύθυνση στην όλη αντίληψη της εξουσίας. Όποιος θέλει να είναι μεγάλος πρέπει να είναι διάκονος όλων», σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σημείωσε πως δεν είναι κακό κάποιον να επιδιώκει την πρωτιά, αλλά υπογράμμισε πως αυτή δεν θα πρέπει να γίνεται με τρόπο αλαζονικό και πιεστικό.

«Δεν είναι κακό να θέλει να είναι κανείς πρώτος. Το θέμα είναι πως το επιδιώκει. Όποιος, λοιπόν, θέλει να είναι πρώτος μέσα στην ζωή της οικογενείας του, εδώ είναι το σκάνδαλον, πρέπει να είναι πάντων δούλος, όχι αφεντικό. Νομίζω ότι χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την πολιτεία. Ισχύει και για την οικογένεια μας, για το περιβάλλον το εργασιακό στο οποίο κινούμαστε. Πάντα θέλουν να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πρωτεύουν. Αλλά νομίζουν ότι αυτό το επιτυγχάνουν με τρόπο αλαζονικό και πιεστικό. Ναι. Ας είσαστε πρώτοι, αλλά όποιος θέλει να είναι πρώτος, σύμφωνα με την δική μου την αρχή, πρέπει να είναι όλων υπηρέτης».

Επεσήμανε πως, δυστυχώς, πολλές φορές δεν υπακούμε σε αυτή την αρχή του Κυρίου μας και εξακολουθούμε να κινούμεθα με άλλους τρόπους βάζοντας πριν απ’ όλα ον εαυτό μας και νομίζοντας ότι έτσι πετυχαίνουμε στην δουλειά και πρόσθεσε: «Αδελφοί μου, ας θυμόμαστε πάντοτε αυτή την αρχή. Και ο Κύριος δεν μας το είπε αυτό μόνο με τα λόγια, με την διδασκαλία του, αλλά ο ίδιος με την ζωή και το παράδειγμά του. Δεν ήρθε για να διακονηθεί, αλλά για να διακονήσει και να δώσει την ζωή του λύτρο υπέρ των πολλών».

Τέλος, κάλεσε τους πιστούς να ακούσουν την φωνή και την βασική αρχή που έθεσε ο Κύριος, υπογραμμίζοντας πως «όσοι θέλουμε πράγματι να είμαστε δικοί του μαθητές ας ακούσουμε αυτήν την φωνή και αυτή την σαφή αρχή. Όποιος θέλει να είναι μέγας πρέπει να είναι διάκονος όλων. Όποιος επιδιώκει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι δούλος και υπηρέτης όλων. Μόνο με αυτή την αρχή προοδεύουν οι λαοί, προοδεύουν οι οικογένειες, προοδεύει ο κάθε πιστός».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων