07/01/2020 07/01/2020 Κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια των Ορθοδόξων αποτελούν ένα σημαντικό εορταστικό γεγονός για ολόκληρη την κοινωνία στην Αλβανία, σε μεγάλες πόλεις και χωριά, στην Πρωτεύουσα τα Τίρανα, τα κέντρα των Μητροπόλεων και ειδικά τα λιμάνια της χώρας όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα , οι Άγιοι Σαράντα.  Και τούτο διότι με τον Αγιασμό των υδάτων, όπως έχει...
07 Ιανουαρίου, 2020 - 14:04
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2020 - 13:44

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Αλβανία

Διαδώστε:
Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Αλβανία

Κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια των Ορθοδόξων αποτελούν ένα σημαντικό εορταστικό γεγονός για ολόκληρη την κοινωνία στην Αλβανία, σε μεγάλες πόλεις και χωριά, στην Πρωτεύουσα τα Τίρανα, τα κέντρα των Μητροπόλεων και ειδικά τα λιμάνια της χώρας όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα , οι Άγιοι Σαράντα. 

Και τούτο διότι με τον Αγιασμό των υδάτων, όπως έχει στο παρελθόν επισημάνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Εκκλησία αγιάζει τα σύμπαντα της οικουμένης, αγιάζει την ουσία της ζωής διότι το υδάτινο στοιχείο είναι τόσο συνδεδεμένο με τη ζωή η οποία εν απουσία του παύει να υπήρχε.

Χθες, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα των ιερών ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βύλιδος κ. Άστιου. Εκ του ιερού βήματος, παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος.

Η ακολουθία του Μεγάλου Αγισμού τελέστηκε εντός του ναού.

Στην Ιερά Μητρόπολη Κορυτσάς ο Σεβ.Μητροπολίτης κ. Ιωάννης τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγισμού στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Κορυτσά. Στη συνέχεια ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Στην Ιερά Μητρόπολη Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης δυναμική ήταν η συμμετοχή στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στα παγωμένα νερά του ποταμού Οσούμ. Ανάλογη ατμόσφαιρα επικράτησε και στα νοτιότερα σημεία της Εκκλησίας, τη Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα και την Πρεμετή.

Εικόνες από την ημέρα των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Ελμπασάν

Εικόνες από την εορτή των Φώτων στην Ιερά Μητρόπολη Φίερ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων