21/12/2022 21/12/2022 Ευρισκόμενος σε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας και στο πνεύμα των Χριστουγεννιάτικων ημερών, επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια «Πρωταγωνιστές», δίπλα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας. Στον προαύλιο χώρο του συγκροτήματος τον υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος ο οποίος και...
21 Δεκεμβρίου, 2022 - 16:46
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2022 - 17:45

Ο Ν. Δένδιας στο σχολείο «Πρωταγωνιστές» της Εκκλησίας της Αλβανίας

Διαδώστε:
Ο Ν. Δένδιας στο σχολείο «Πρωταγωνιστές» της Εκκλησίας της Αλβανίας

Ευρισκόμενος σε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας και στο πνεύμα των Χριστουγεννιάτικων ημερών, επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια «Πρωταγωνιστές», δίπλα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας. Στον προαύλιο χώρο του συγκροτήματος τον υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος ο οποίος και τον συνόδευσε στη διάρκεια της επίσκεψης του.

  • Του Ορφέα Μπέτση

 

Η έκπληξη ήταν ωστόσο απ’ τους μαθητές όλων των τάξεων που συμμετέχουν στην Χορωδία των Σχολείων που έψαλαν ίσως τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στον κ. Υπουργό, που καθώς εκτελεί περιοδεία στη Βαλκανική δεν θα είχε ανάλογη ευκαιρία αυτή την προεόρτια εβδομάδα. Ακούστηκαν στη σύντομα γιορτή τραγούδια και μοτίβα αφιερωμένα στη Γέννηση του Χριστού και στις δύο γλώσσες, μάλιστα και στην Αγγλική.

Και τούτο διότι το Κολλέγιο αναφέρεται ως Αλβανο-Αμερικανικό αλλά επιδεικνύει ιδιαίτερη φροντίδα στην εκμάθηση και εμπέδωση της Ελληνικής γλώσσας. Αυτό συνάδει στην ουσία και με τη σύνθεση της μαθητικής κοινότητας όπου πολλά παιδιά είναι ελληνικής καταγωγής καθώς οι οικογένειες τους από περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ζουν κι εργάζονται στα Τίρανα, αλλά και άλλες οικογένειες που έζησαν περιστασιακά στην Ελλάδα και επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής. Επί το πλείστον δε που η Ελληνική γλώσσα για την Ορθόδοξη κοινότητα και την Εκκλησία στην Αλβανία υπήρξε ιστορικά οικεία και γλώσσα της λατρείας.

Ο Υπουργός ενώ επισκέφθηκε και αντάλλαξε χαιρετισμό κι ευχές σε διδακτικές αίθουσες με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενημερώθηκε ταυτόχρονα για την συστηματική προσπάθεια δραστηριοποίησης στον τομέα της εκπαίδευσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας όπως αναπτύσσεται υπό την φροντίδα του Αρχιεπισκόπου στα πλαίσια του Ιδρύματος Παιδείας «Πνοή Αγάπης». Ειδικά δε αναφέρθηκε η μέριμνα για την διδασκαλία αλλά και τη μελέτη της Ελληνικής, της χρήσης της σε τομείς όπως η μετάφραση, η διερμηνεία, η ξενάγηση κ.α. καθώς στο άλλο Ίδρυμα, «Λόγος» για ανώτερη παιδεία υπάρχουν ανάλογα τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου. Μάλιστα στο «Λόγος» εδώ και δύο δεκαετίες λειτουργεί το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας το οποίο λειτουργεί όχι μόνο ως εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης αλλά συντονίζει προγράμματα ενιαίας ενισχυτικής διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε διάφορα σημεία των Τιράνων και Δυρραχίου.

Ας αναφερθεί ότι ο αριθμός μαθητών στα εκπαιδευτήρια του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αγγίζει τις 2000 από νηπιαγωγεία και έως τα λύκεια.

Ο κ. Δένδιας του οποίου η οικογένεια άγει τις ρίζες της απ’ την περιοχή της Χιμάρας, ευχαριστώντας για την θερμή φιλοξενία και τις ευχές των παιδιών και διδασκάλων τους, αντευχήθηκε συγχαίροντας καλή συνέχεια στο έργο για την καλλιέργεια μιας γενιάς με αξίες ευρωπαϊκές και φιλοπρόοδες.

«Συνεχίζοντας τις επισκέψεις μου σε εκπαιδευτικούς φορείς στην Αλβανία, έτυχα θερμής υποδοχής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο στο Σχολείο Πρωταγωνιστές & συνομίλησα με μαθητές & εκπαιδευτικό προσωπικό», αναφέρει το σχετικό μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων