22/06/2024 22/06/2024 Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα Ορθόδοξα Εκκλησιαστικά μνημεία των Τιράνων που προϋπήρχε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 14 Αυγούστου του 2023, Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ τέλεσε τον Αγιασμό του θεμελίου λίθου στον χώρο. Πρόκειται για την ενορία η οποία όταν πρωτοέφτασε...
22 Ιουνίου, 2024 - 12:31

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα

Διαδώστε:
Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα

Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα Ορθόδοξα Εκκλησιαστικά μνημεία των Τιράνων που προϋπήρχε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 14 Αυγούστου του 2023, Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ τέλεσε τον Αγιασμό του θεμελίου λίθου στον χώρο.

Πρόκειται για την ενορία η οποία όταν πρωτοέφτασε στην Αλβανία ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος είχε μετατραπεί σε εστιατόριο. Χρειάστηκαν 30 χρόνια για να επιστρέψει και πάλι στην Εκκλησία της Αλβανίας. Αυτό μαρτυρεί πως ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για να ανακτήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία αυτά που της ανήκουν. Η επιστροφή της περιουσίας της από το κράτος βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή φάση. Όπως είχε τονίσει ο Αρχιεπίσκοπος ο αγώνας συνεχίζεται για να καταστεί άξιον και δίκαιον η οριστική επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας “διότι δυστυχώς η κυβέρνησή μας έχει ακόμη κρατήσει την περιουσία σε πολλά μέρη της Αλβανίας”. (Διαβάστε το ρεπορτάζ του Νικολάου Ζαΐμη: Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Αγίου Προκοπίου – Ένας τόπος προσευχής ξαναχτίζεται στα Τίρανα ).

Ο ναός του Αγίου Προκοπίου

Ο ναός του αγίου Προκοπίου στα Τίρανα χτίστηκε αρχικά πιθανώς το 1795. Στο εσωτερικό της εκκλησίας αυτής οι τοίχοι ήταν βαμμένοι με ασβέστη, η οροφή ήταν κατασκευασμένη από σανίδες και το δάπεδο ήταν πλακόστρωτο. Γύρω από την εκκλησία υπήρχε χριστιανικό νεκροταφείο. Το 1938 κατεδαφίστηκε και άρχισε να ανεγείρεται πάλι το 1940 για να ολοκληρωθεί το 1945 οπότε και εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο Κίσι.

Η εκκλησία ήταν βυζαντινού ρυθμού, σκαλισμένη με πέτρες λαξευμένες σε ύψος δύο μέτρων και συνεχιζόταν ο τοίχος με τούβλα. Είχε μήκος 23,5 μέτρα και πλάτος 18 μέτρα.

Το δάπεδο της εκκλησίας ήταν πλακόστρωτο με λευκά μαρμάρινα πλακάκια. Το τέμπλο ήταν επίσης κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και το πλαίσιο από μαύρο μάρμαρο. Και πάλι κατεδαφίστηκε το 1960 για να κατασκευαστεί στη θέση της πάρκο.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων