18/12/2022 19/12/2022 Τα Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής στους τέσσερεις νέους αποφοίτους της Σχολής της Εκκλησίας της Αλβανίας επέδωσε σήμερα, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 18 Δεκεμβρίου 2022, το πρωί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ. Του Νικολάου Ζαΐμη Ένας από...
18 Δεκεμβρίου, 2022 - 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2022 - 1:59

Τα Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής σε νέους ψάλτες επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Διαδώστε:
Τα Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής σε νέους ψάλτες επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Τα Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής στους τέσσερεις νέους αποφοίτους της Σχολής της Εκκλησίας της Αλβανίας επέδωσε σήμερα, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 18 Δεκεμβρίου 2022, το πρωί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ένας από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ο Μακαριώτατος ήταν η στελέχωση και κατάρτιση κληρικών και λαϊκών για τη διακονία της τοπικής Εκκλησίας. Βασικός συνεργάτης κατά τη θεία λατρεία του ιερέα είναι ο ψάλτης. Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Προκαθημένου της εν Αλβανία Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής. Παράλληλα, διατηρώντας την τοπική παράδοση, σε ορισμένους ναούς της Αλβανίας, μεταξύ αυτών ο Καθεδρικός των Τιράνων, τους ύμνους αποδίδουν χορωδίες.

Συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας η Σχολή

Από το 2012 που ιδρύθηκε η Σχολή μέχρι και σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που έχουν λάβει Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής ενώ στη Διεύθυνση της Σχολής βρίσκεται ο κ. Θεόδωρος Πέτσι, μαθητής των Γρηγορίου Αναστασίου και μακαριστού Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Στην σύντομη προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ο κ. Πέτσι τόνισε τον ρόλο και τη συμβολή της Σχολής, όχι μόνο στην προετοιμασία των ψαλτών, αλλά και στην προσπάθεια έκδοσης λειτουργικών και μουσικών βιβλίων στα αλβανικά.

Η Σχολή φροντίζει έτσι ώστε οι απόφοιτοι να λάβουν τα κατάλληλα επιστημονικά εφόδια έτσι ώστε να αναλάβουν τη μετάφραση, διασκευή, καθώς και τη μουσική σύνθεση των λειτουργικών βιβλίων.

Ο κ. Πέτσι ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την γόνιμη συμβολή του στην καλλιέργεια αυτής της λειτουργικής τέχνης και την όλη στήριξη στο έργο.

Το έργο των ψαλτών και η επίμονη προσπάθεια του Θεόδωρου Πέτσι

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σπουδαιότητα του διακονήματος μέσα στην Εκκλησία του ψάλτη ο οποίος στη λατρεία εκπροσωπεί τον λαό.  “Ο ερχομός του Κυρίου μας στη γη ήταν σε μια ατμόσφαιρα πολλή ταπείνωσης αλλά ταυτόχρονα και δοξολογίας και ξέρουμε πολύ καλά ότι η παράδοση μας τονίζει τον αγγελικό ύμνο ο οποίος συνόδευε αυτό το μεγάλο γεγονός “Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία”. Μέσα στην Εκκλησία μας ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι μόνο ο κλήρος ο οποίος έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά οι επίσης οι χοροί, οι ψάλτες οι οποίοι εκπροσωπώντας τον λαό δοξολογούν και υμνούν τον Κύριο μας. Είναι ένα χρέος αλλά παράλληλα και ένα μεγάλο προνόμιο να εκπροσωπούν τον λαό σε αυτή την ώρα τη λατρευτική. Είναι οι λεγόμενοι πρώτοι βαθμοί ιερατικοί, ο βαθμός του ψάλτου”.

Στη συνέχεια του λόγου του ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής κ. Θεόδωρο Πέτσι για την επιμονή και υπομονή του μέσα από την οποία κατόρθωσε πολλά και σπουδαία πράγματα.

“Είμαστε ευγνώμονες διότι οι δύο χοροί όλα αυτά τα χρόνια με πολλή αγάπη και με πολλή αφοσίωση εκπροσωπούν το λαό μας στη Θεία Λειτουργία. Συνεχίσαμε την παράδοση που υπήρχε και ο χορός ο μικτός, ο λεγάμενος ευρωπαϊκός, συνεχίζει και προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στην όλη λατρευτική ζωή. Αλλά έγινε μία ιδιαίτερη προσπάθεια για να δημιουργηθεί πλέον, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας εδώ στην Αλβανία, και ο βυζαντινός χορός. Το φροντιστήριο και η σχολή βυζαντινής μουσικής και στη συνέχεια όλη αυτή η δραστηριότητα στην οποία αναφέρθηκε προηγουμένως ο αγαπητός μου αδελφός και μαθητής, Θεόδωρος. Θερμές ευχαριστίες. Με την υπομονή του κατόρθωσε πολλά πράγματα”, ανέφερε.

Τα γαρύφαλλά, τα τριαντάφυλλα και η πορεία με σεβασμό και αγάπη

Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κάλεσε κλήρο και λαό να ψάλλουν το “Τις Θεός Μέγας” ενώ η Βυζαντινή Χορωδία έψαλλε, στην ελληνική γλώσσα, το πολυχρόνιο του δυναμικού και ακάματου Προκαθημένου της.

Κλείνοντας την λιτή εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κάλεσε όλους να πορευθούν σε πνεύμα ενότητας ενθυμούμενος το παράδειγμα με τα γαρύφαλλα και τα τριαντάφυλλα.

“Ξέρω ότι μερικές φορές πλανιέται ένας ψίθυρος και μία απορία. Θυμάμαι όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο υπήρχαν πάρα πολλοί φοιτητές οι οποίοι μιλούσαν αδιάκοπα για την μοναχική ζωή. Άλλοι για την κοινωνική δραστηριότητα που πρέπει να έχουμε στην Εκκλησία. Μερικές φορές υπήρχε και μία ένταση. Τότε, λοιπόν, συνήθιζα να λέω: Μην πετροβολάτε τα γαρύφαλλα επειδή αγαπάτε τα τριαντάφυλλα. Αργότερα όταν βρέθηκα εδώ στην Αλβανία είχαμε πολλούς που άλλοι ήταν υπέρ της βυζαντινής μουσικής, υπέρ της ευρωπαϊκής εποχής. Η δική μου η άποψη ήταν πάντοτε υπέρ της καλής μουσικής. Να είναι ποιότητας η κάθε μία έκφραση. Ωραία τριαντάφυλλα, ωραία γαρύφαλλα. Όχι ψεύτικα ή νάιλον. Έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον με πολλή σεβασμό και με πολλή αγάπη ο ένας για τον άλλον”.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησίας είναι μία Εκκλησία συνθέσεως και όχι αποκλεισμών. Χρόνια ευλογημένα και με το καλό να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα”, κατέληξε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων