26/07/2020 26/07/2020 Εικοσιδύο χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την Ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου Κορυτσάς κ. Ιωάννoυ Κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς ευχήθηκαν στον Ποιμενάρχη τους για την ημέρα αυτή η οποία αποτελεί ορόσημο για τους Ορθοδόξους της πόλης, καθώς ύστερα από την κομμουνιστική αθεϊστική λαίλαπα, η εκλογή του Μητροπολίτη στις 18 Ιουλίου 1998 και η Ενθρόνισή...
26 Ιουλίου, 2020 - 11:55
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2020 - 15:25

Τίμησαν τα 22 χρόνια από την Ενθρόνιση του Μητρ. Κορυτσάς

Διαδώστε:
Τίμησαν τα 22 χρόνια από την Ενθρόνιση του Μητρ. Κορυτσάς

Εικοσιδύο χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την Ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου Κορυτσάς κ. Ιωάννoυ

Κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς ευχήθηκαν στον Ποιμενάρχη τους για την ημέρα αυτή η οποία αποτελεί ορόσημο για τους Ορθοδόξους της πόλης, καθώς ύστερα από την κομμουνιστική αθεϊστική λαίλαπα, η εκλογή του Μητροπολίτη στις 18 Ιουλίου 1998 και η Ενθρόνισή του στην πόλη στις 25 Ιουλίου του ίδιου έτους, έδωσε και πάλι ζωή στα Ορθόδοξα προσκυνήματα και στην οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας.

Χθες, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στην Κορυτσά τελέστηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν για να τον τιμήσουν κατά την ιδιαίτερη αυτή ημέρα και τόνισε πως η ποιμαντική του μέριμνα για την πρόοδο της τοπικής Εκκλησίας θα συνεχιστεί.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης. Τους δυο πρώτους βαθμούς της ιερωσύνης έλαβε το 1994. Στις 18 Ιουλίου 1998 εξελέγη Μητροπολίτης Κορυτσάς και χειροτονήθηκε δυο ημέρες αργότερα στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων.

Σύντομο ιστορικό της ανασύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας

Το 1998, με τη Χάρη του Θεού, ανασυστάθηκε η Ιεράς Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Στις 18 Ιουλίου 1998, στο ναό του «Αγίου Σπυρίδωνα» στην πόλη του Μπερατίου, η Μακαριώτητά Του, κ Αναστάσιος, Αρχιεπίσκοπς των Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, χοροστάστησε στη λειτουργία της Ενθρόνισης του Σεβασμιώτατου, κ Ιγνατίου, ως Μητροπολίτη του Μπερατίου, Αυλώνας και Κανίνης, μαζί με τους δύο εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Σεβασμιώτατο Ευάγγελο, Μητροπολίτη Πέργης και τον Σεβασμιώτατο Μελίτωνα, Μητροπολίτη Φιλαδέλφειας.

Την ίδια μέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα της ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και, μαζί με τους δύο εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου συγκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Στη συνεδρίαση αυτή εκλέγει ως Μητροπολίτης Κορυτσάς ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Πελούση, ο οποίος είχε υπηρετήσεις πριν ως καθηγητής και κοσμήτορας της Θεολογικής Ακαδημίας «Η Ανάστασις του Χριστού» στο Δυρράχιο, και ως Επίσκοπος Απολλωνίας και Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου εκλέγει ο διακεκριμένος ιερέας οικονόμος Κοσμάς Κύριος. Αυτός εκπροσωπούσε την παλιά γενιά των ιερέων, ο οποίος με ηρωικά, κατά τη διάρκεια των ετών της θρησκευτικής δίωξης, έκανε κρυφά βαπτίσεις και Ιερές Λειτουργίες.

Στις 20 Ιουλίου 1998, από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και τους προανεφερθέντες Μητροπολίτες, έγινε η χειροτονία σε επισκοπικό βαθμό του Μητροπολίτη Κορυτσάς Ιωάννη, ενώ η Ενθρόνισή του έγινε στην Κορυτσά, στις 25 Ιουλίου 1998, στον μητροπολιτικό ναό της «Ζωοδόχου Πηγής».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων