17/01/2019 17/01/2019 Του Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου Διευθυντή Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Oι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν αναμφίβολα φωτεινά ορόσημα της ευρωπαϊκής και οικουμενικής σκέψης, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού. Μαζί με μία πλειάδα φωτόμορφων Πατέρων της Εκκλησίας μας, όχι μόνο διέσωσαν ό,τι πολύτιμο είχε δημιουργήσει η ανθρώπινη διάνοια ως τότε,...
17 Ιανουαρίου, 2019 - 9:59

“Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων”

Διαδώστε:
“Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων”

Του Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου

Διευθυντή Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Oι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν αναμφίβολα φωτεινά ορόσημα της ευρωπαϊκής και οικουμενικής σκέψης, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού. Μαζί με μία πλειάδα φωτόμορφων Πατέρων της Εκκλησίας μας, όχι μόνο διέσωσαν ό,τι πολύτιμο είχε δημιουργήσει η ανθρώπινη διάνοια ως τότε, κυρίως των Ελλήνων, αλλά συνέθεσαν και διαμόρφωσαν το νέο πολιτισμό του κόσμου, τον ελληνοχριστιανικό.

Ο Μέγας Βασίλειος κατείχε όλη σχεδόν τη γνώση της εποχής του, ήταν θεολόγος, φιλόλογος, ιατρός, γεωμέτρης, φυσιοδίφης, νομικός, ρήτορας, μουσικός κ.λ.π. Ο Γρηγόριος υπήρξε μέγας θεολόγος, απαράμιλλος ποιητής αρχαϊκών στίχων, συγγραφέας 17.000 ποιητικών στίχων, ρήτορας και φιλόσοφος, καθηγητής των ονομαστών φιλοσοφικών σχολών των Αθηνών. Ο Ιωάννης υπήρξε ονομαστός ρήτορας, νομικός, θεολόγος, άριστος φιλόλογος και απαράμιλλος χειριστής του λόγου, γι’ αυτό ονομάστηκε και Χρυσόστομος.

Οι Τρείς Ιεράρχες υπήρξαν φορείς υψηλής μορφωτικής στάθμης. Παράλληλα καλλιέργησαν και την αρετή και τη βίωση της διδασκαλίας του Χριστού στην καθημερινή τους ζωή.

Γι’ αυτό και έχουν καθιερωθεί ως προστάτες των γραμμάτων και του πολιτισμού, ήδη από τον 10ο κιόλας αιώνα από τον φωτισμένο επίσκοπο Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα. Από τότε στην ιερή κοινή μνήμη τους (30 Ιανουαρίου) μαζί με αυτούς τιμώνται τα γράμματα, ο πολιτισμός και οι τέχνες, και εορτάζουν όσοι παιδαγωγικά και δημιουργικά συμμετέχουν σε αυτά.

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιεί μία σειρά εκδηλώσεων, με γενικό θεματικό άξονα «Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων». Εάν είναι ανυπολόγιστη η προσφορά της τέχνης στον άνθρωπο, πόσο μάλλον, από εκπαιδευτική άποψη, η διδασκαλία των τεχνών συνιστά παραγωγική δύναμη, κινητοποιώντας τη φαντασία, τη γνώση, τον ψυχισμό και τη δεξιότητα κάθε παιδιού, αφού δε σταματά στο στάδιο της νοητικής σύλληψης, αλλά προχωρά και στη μορφολογική πραγμάτωση.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν λατρευτικές ευκαιρίες (στον Ι. Ναό Αγ. Βασιλείου Ρουφ), συνεδριακές συναντήσεις, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, εργαστήρια, οπτικοακουστική αφήγηση (στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής), και θα κορυφωθούν με μία μεγάλη μουσική συναυλία (στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Σας επισυνάπτουμε το πλήρες πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε, αφενός μεν ότι για την καλύτερη οργάνωση των δημιουργικών εργαστηρίων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τηλεφωνικά τη συμμετοχή τους στο 2130184438 (κα. Μαρία Φούρλα), αφετέρου δε ότι για τα δημιουργικά εργαστήρια δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

Ζητώντας τις πρεσβείες των Τριών Ιεραρχών – εφόρων της παιδείας του έθνους μας – στην ποιμαντική μας διακονία σας εύχομαι αδελφικώς η χρονιά που ανέτειλε να είναι δημιουργική και καρποφόρα.

Με αδελφικές ευχές,

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων