22/03/2023 22/03/2023 Η αδελφική αγάπη και οι ισχυροί δεσμοί που συνδέουν το Πατριαρχείο Αντιοχείας με την Εκκλησία της Ελλάδος επιβεβαιώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στο Παλαίφατο Πατριαρχείο. Του Νικολάου Ζαΐμη Το απόγευμα της Τρίτης από τη Δαμασκό ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος ανέφερε προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ....
22 Μαρτίου, 2023 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2023 - 8:39

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από Δαμασκό: Η Εκκλησία της Ελλάδος θέλησε να κάνει πράξη αγάπης τη συγκίνηση του λαού της

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από Δαμασκό: Η Εκκλησία της Ελλάδος θέλησε να κάνει πράξη αγάπης τη συγκίνηση του λαού της

Η αδελφική αγάπη και οι ισχυροί δεσμοί που συνδέουν το Πατριαρχείο Αντιοχείας με την Εκκλησία της Ελλάδος επιβεβαιώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στο Παλαίφατο Πατριαρχείο.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Το απόγευμα της Τρίτης από τη Δαμασκό ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος ανέφερε προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη ότι ο κλήρος, ο λαός καθώς και η πολιτεία στην Ελλάδα συνέβαλαν στην προσπάθεια της Εκκλησίας να παράσχει βοήθεια στον πονεμένο λαό που δοκιμάζεται από τους σεισμούς. Τόνισε, επίσης, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το καθήκον της και ευχήθηκε υγεία, δύναμη και προκοπή σε όλους καθώς και κυρίως ειρήνη ανάμεσα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Θερμή υποδοχή στη Δαμασκό

Από την Βηρυτό όπου έγινε η αρχική υποδοχή χθες το μεσημέρι οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος και η συνοδεία του η οποία αποτελείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Αρχιδιάκονο π. Ιωάννη Μπούτση και τον Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και λαϊκούς συνεργάτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, έτυχαν θερμής υποδοχής στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Πατριάρχης Αντιοχείας χοροστάστησαν στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου που τελέστηκε στον κατάμεστο από πιστούς ναό. Οι ύμνοι αποδόθηκαν και στην ελληνική γλώσσα γεγονός που αποδεικνύει της ισχυρή παράδοση που συνδέει τη Συρία με τον Ελληνισμό, μία σχέση οι οποία χάνεται μέσα στους αιώνες και εδραιώνεται με το συγγραφικό και υμνογραφικό έργο Πατέρων της Εκκλησίας μας όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ 

 

“Η Εκκλησία της Ελλάδος θέλησε να κάνει τη συγκίνηση του λαού της πράξη αγάπης”

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Πατριάρχης Αντιοχείας προσφώνησε τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνοδεία του από την Αθήνα ευχαριστώντας τους για ακόμη μία φορά για την επίσκεψη η οποία τους γεμίζει με χαρά και ελπίδα.

“Ομολογουμένως σήμερα ζούμε μέσα σε μίαν αναγέννηση εμείς που ήρθαμε από την Ελλάδα σε αυτόν τον χώρο τον ευλογημένο, όπως είπε ο Μακαριώτατος, που δεν μας έδωσε για παράδειγμα αυτός ο τόπος έναν ή δύο αλλά πάρα πολλούς Αγίους, μεγάλες μορφές, οι οποίοι σημάδεψαν όχι μόνο αυτή την περιοχή αλλά όπου υπάρχει σήμερα χριστιανικός κόσμος”, ανέφερε στην αρχή της αντιφώνησης του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

“Η μεγάλη δοκιμασία των σεισμών με τα αποτελέσματα των νεκρών, των υλικών ζημιών και ενός σορού άλλων προβλημάτων συνεκίνησαν βέβαια πολλούς ανθρώπους στον κόσμο αλλά ιδιαίτερα συγκινήθηκε ο ελληνικός λαός για αυτό αυτή τη συγκίνηση η Εκκλησία της Ελλάδος θέλησε να την κάνει πράξη αγάπης”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι ιερείς των ενοριών, οι πιστοί μας χριστιανοί, αλλά και η συμπαράσταση της πολιτείας σε αυτό απέβλεψαν, στο να φανούμε αυτή τη στιγμή αδελφοί, συνεργάτες στη απάλυνση του πόνου”.

Αυτή η συνάντηση σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο με τόσους πιστούς της Εκκλησίας της δικής σας είναι μία ένωση η οποία με συγκινεί πάρα πολύ”, είπε ο Μακαριώτατος με αφορμή την παρουσία του κόσμου στην ακολουθία. Αναφερόμενος στην ένωση τόνισε ότι “πρέπει να την επιδιώκουμε και στις θλίψεις και στις χαρές και στα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται”.

“Δεν κάνουμε παρά το καθήκον μας”

“Δεν κάνουμε παρά το καθήκον μας και ο καρπός της αγάπης φθάνει όπου είναι και να είναι στη διάθεση της Εκκλησίας της εδώ που εκείνη με τον καλύτερο τρόπο γνωρίζοντας τα πράγματα να διαχειριστεί όλο αυτό το θέμα”, πρόσθεσε.

“Εμείς θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε με πολλή ευγνωμοσύνη και εσάς προσωπικώς και όλους τους αδελφούς για την ατμόσφαιρα την οποία νιώσαμε και απόψε, από το πρωί και πιστεύω και όλη την ημέρα αύριο (σ.σ. σήμερα) και θα φύγουμε πιο πλούσιοι και σε συναισθήματα  και στον κόσμο της αγάπης αλλά και στον τομέα της πίστεως διότι βλέποντας αυτή την ατζέντα σε αυτή την ατμόσφαιρα θυμόμαστε περισσότερο αυτό το λόγιο το εκκλησιαστικό ‘αδελφός υπό αδελφού στηριζόμενος ως πόλη οχυρά”. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Να εκφράσω τον πόνο και την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στα θλιβερά γεγονότα και να ευχηθώ σε όλους εσάς υγεία, δύναμη, προκοπή στο έργο σας πρόοδο στην οικογένεια και κυρίως ειρήνη ανάμεσα στις δικές μας τις σχέσεις και τις σχέσεις του κόσμου οπουδήποτε και αν βρίσκεται”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Δείτε εδώ βίντεο από την ακολουθία

Η επίσκεψη

Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου, η οποία συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της παράδοσης του ανθρωπιστικού υλικού που συγκέντρωσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τον φονικό σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σε Συρία και Τουρκία.

Αρχικά την Συνοδική Αποστολή η οποία έφρασε από την Αθήνα στη Βηρυτό το μεσημέρι της Τρίτης υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης με Επισκόπους της Αντιοχειανής Εκκλησίας.

Σήμερα το απόγευμα οι δύο Προκαθήμενοι θα χοροστατήσουν στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου που θα τελεστεί στην Πατριαρχική Μονή του Μπαλαμάντ στον Λίβανο.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 

 

Διαβάστε επίσης: 

Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Βηρυτό (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο αεροδρόμιο του Λιβάνου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης και ελπίδας η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων