15/06/2023 15/06/2023 Στην οφειλή όλων να εργαστούν ώστε η ενορία να λειτουργεί ως κοινότητα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  Με την εναρκτήρια ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης, 15 Ιουνίου, οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου με γενικό θέμα «Οργάνωση και Επανευαγγελισμός της Ενορίας». Του Νικολάου Ζαΐμη Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/...
15 Ιουνίου, 2023 - 15:01
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2023 - 15:18

Αρχιεπίσκοπος: Οφειλή όλων μας να εργαστούμε ώστε η ενορία να λειτουργεί ως κοινότητα – Έναρξη Συνεδρίου με επίκεντρο τον Επανευαγγελισμό

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος: Οφειλή όλων μας να εργαστούμε ώστε η ενορία να λειτουργεί ως κοινότητα – Έναρξη Συνεδρίου με επίκεντρο τον Επανευαγγελισμό

Στην οφειλή όλων να εργαστούν ώστε η ενορία να λειτουργεί ως κοινότητα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος 

Με την εναρκτήρια ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης, 15 Ιουνίου, οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου με γενικό θέμα «Οργάνωση και Επανευαγγελισμός της Ενορίας».

Του Νικολάου Ζαΐμη

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/ Eurokinissi 

Το εν λόγω Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου, αφορά στελέχη Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE στην Αθήνα. Στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν το παρών πολλοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το Συνέδριο καλύπτεται τηλεοπτικά από την Pemtpousia.tv.

Η Συνοδική Επιτροπή διοργάνωσης του Συνεδρίου αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ Γραμματέας αυτής είναι ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η αφορμή για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου

Όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλία του ο Μακαριώτατος, αφορμή για την διοργάνωση του συνεδρίου στάθηκε η εισήγηση του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου κατά την συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου 2022, η οποία είχε ως θέμα:  «Ανασυγκρότηση της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις ευχαριστίες του καθώς η έναρξη του συνεδρίου συμπίπτει με μία ιδιαίτερη ημέρα για τον ίδιο καθώς σήμερα άγει τα Ονομαστήριά του. Επίσης, είπε ότι η σημερινή σύναξη έρχεται ως συνέχεια της Θείας Ευχαριστίας στην οποία συμμετείχαν το πρωί στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα, αλλά και ως έκφραση της Συνοδικής λειτουργίας της Εκκλησίας μας.

“Ο επανευαγγελισμός παραπέμπει σε επανακατήχηση”

Μιλώντας για το θέμα του επανευαγγελισμού, αρχικά, ο Μακαριώτατος σημείωσε το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον όρο. “Ως αναγνώριση εκ μέρους μας ότι υπάρχει ανάγκη να κηρυχθεί εκ νέου ο ευαγγελικός λόγος σε λιγότερα ή περισσότερα μέλη της εκκλησιαστικής μας κοινότητας εξαιτίας της αλλοίωσης του ευαγγελικού τρόπου πίστης, ζωής και ήθους. Ο επανευαγγελισμός παραπέμπει σε επανακατήχηση, προκειμένου να ευρεθεί ο ορθός προσανατολισμός, η αυθεντική, πίστη και έτσι να μην τίθεται εν αμφιβόλω η σωτηρία των ανθρώπων”.

Στην συνέχεια υπενθύμισε ότι στην πραγμάτωση του επανευαγγελισμού το πρώτο που πρέπει να θυμηθούμε είναι ότι η εκκλησιαστική ζωή είναι δομημένη στη βάση της κοινότητας των πιστών.

“Ο επανευαγγελισμός πρέπει, λοιπόν να αρχίσει με τη συνάντηση με τον άλλον, μέσα από την οικοδόμηση μιάς σχέσης εμπιστοσύνης όπως αυτή υπάρχει ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

“Οφείλουμε να προσέξουμε μην χάσουμε τον αληθινό μας στόχο”

Στη συνέχεια τόνισε ότι το καίριο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να απασχολεί όσους διακονούν την Εκκλησία σήμερα θα πρέπει να είναι ο απαρτισμός κατά τόπους της κοινότητας-ενορίας, ενώ υπογράμμισε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει “να πάψουμε να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στην απόκτηση κύρους, κοσμικής ισχύος, επιβολής, δύναμης ή εξουσίας, αλλά με αλήθεια ζωής και ειλικρίνεια σχέσεων να ανοίξουμε τους ναούς μας στους οδοιπόρους της ζωής”.

Τόνισε ότι οφειλή όλων είναι εργαστούν ώστε η ενορία να λειτουργεί ως κοινότητα γιατί, όπως είπε, “έτσι μπορεί ο “δυσκολεμένος” άνθρωπος να ζήσει την επιστροφή του στο σπίτι του Πατέρα Θεού”.

“Στον αγώνα για επανευαγγελισμό, επανακατήχηση και ανάκτηση της κοινότητας ενορίας, οφείλουμε να προσέξουμε ώστε να μην χάσουμε τον αληθινό μας στόχο, που είναι η σχέση μας με τον Χριστό”, πρόσθεσε.

“Η “μαγεία” της εικόνας έχει κατακλύσει και τον εκκλησιαστικό χώρο”

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι θα πρέπει διαρκώς να παραπέμπουμε στον Χριστό, ειδικά σε μία δύσκολη εποχή που υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος το αγώνισμα της εν Χριστώ ελευθερίας να υποσκάπτεται από τον “κακοποιό” οπαδισμό , ενώ αναφέρθηκε και στην επίδραση της τεχνολογικής προόδου η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά “στη χειρότερη της μορφή, τη μαγεία της εικόνας και την ολέθρια επίδραση των ψευδαισθήσεων, έχει κατακλύσει και τον εκκλησιαστικό χώρο”.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Οι Συνεδρίες

Ακολούθησε η Α’ Συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και εκφώνησαν τις Εισηγήσεις τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος Μίλκας, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και ο κ. Νικόλαος Τσιαδήμος, Εκπαιδευτικός.

Μετά το διάλειμμα έλαβε χώρα η Β’ Συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και εκφώνησαν τις Εισηγήσεις τους: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Μαρτζούχος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η Πρεσβυτέρα κ. Αγγελική Καριώτογλου, Δρ Θεολογίας – Εκπαιδευτικός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα κλείσει σήμερα το βράδυ με μουσική βραδιά – δεξίωση στο αρχοντικό των Μπενιζέλων (οικία της Αγίας Φιλοθέης). Θα προηγηθεί η συγκρότηση ομάδων εργασίας, οι οποίες και θα επιδώσουν τα συμπεράσματά τους στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία για τους συνέδρους στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κατόπιν θα ανακοινωθούν τα Συμπεράσματα των ομάδων εργασίας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα ανακοινώσει τα Πορίσματα του Συνεδρίου και τις προτάσεις για την οργάνωση και την ανασυγκρότηση της ενορίας και την δράση της.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων